Základní kritéria výběru venkovní dlažby a obkladů

06.03.2013 /

Správný výběr dlažby a obkladů do exteriéru podléhá posouzení některých klíčových kritérií. Je samozřejmé, že takové obklady či dlažby musejí lahodit vašemu oku, navíc by však měly splňovat některé jakostní standardy. Proto se podívejme, co v této oblasti znamenají pojmy jako tvrdost, nasákavost či otěruvzdornost.

Otěruvzdornost dlažeb

Tato vlastnost určuje odolnost proti opotřebení a pomáhá odhadnout životnost vybrané keramické dlažby. Jde o parametr, který určuje norma a který je dán stupněm PEI 1 až 5. Čím je tento stupeň PEI vyšší, tím vyšší odolnost daná dlažba nabízí. Proto zatímco do interiéru často postačí dlažby s PEI 2 či 3, do exteriéru lze jednoznačně doporučit dlažbu úrovně PEI 4 či 5.

Nasákavost a mrazuvzdornost obkladů a dlažeb

Dalším stěžejním parametrem obkladů a dlažeb (nejen) do exteriéru je nasákavost (poréznost) použitého materiálu, která zároveň je zároveň určující pro atribut mrazuvzdornosti. Nasákavost se udává v procentech a díky ní poznáte, zda se obklad či dlažba hodí do venkovních prostor. Zatímco do koupelny postačí obkládačky s vysokou nasákavostí v řádu X procent, venku byste měli využívat jen takové, jejichž nasákavost se pohybuje v rozmezí 0,04-0,5 %.

Myslete také na protiskluznost dlažby

Při výběru dlažby není vhodné zapomínat na kritérium protiskluznosti, které je stěžejní především z hlediska bezpečnosti osob. Není na místě bagatelizovat riziko podklouznutí, které může vést přinejmenším k oděrkám a odřeninám, či horším zraněním. Základní zvýšená protiskluznost se značí písmenem A, písmeno C pak symbolizuje nejvyšší dosažitelnou protiskluznost pro bezpečný pohyb bez obutí. Riziko uklouznutí na keramické dlažbě minimalizují například protiskluzné glazuzury či reliéfy. Pokud však zvažujete venkovní dlažbu, kde se většinou pohybujete v botech (například na terase), sáhněte po keramice s protiskluzností R9 až R 13, přičemž R13 značí nejvyšší hodnotu.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru vhodné dlažby či obkladů!

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+