Nový zákon o realitním zprostředkování. Stát slibuje přísnou regulaci

18.07.2016 /

Již brzy začně platit v lednu schválený věcný záměr zákona regulující realitní zprostředkovatele. Jejich živnost by konečně po dlouhých letech plných debat měla být nově vázanou. Co to bude znamenat?

„Je třeba chránit klienty, kteří kupují nebo prodávají nemovitost,“ řekla na začátku tohoto roku ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, když oznamovala novinku, se kterou vláda přišla. Právě její ministerstvo připravilo nový zákon o realitním zprostředkování, který prošel meziresortním připomínkovým řízením. Na vládu zamíří do konce července a ve sněmovně má být ještě před koncem roku.

Co řeší nový zákon

V první řadě by měl zavést kontrolu podnikatelů v realitách. Nově by měli vlastnit vysokoškolský titul nebo mít prokazatelnou praxi. Za porušení tohoto zákona hrozí finanční postih. Podle slov ministryně jde o vůbec první regulaci tohoto druhu za posledních 25 let. Do teď platí, že v realitách smí podnikat prakticky kdokoli a možná to podle toho i v některých případech vypadá. Přitom nejde o nikterak malý trh. Ročně se v rámci českého realitního trhu otočí okolo 365 miliard korun, přesto není tato oblast nijak regulovaná. Zákon by měl platit zhruba od října příštího roku. Asi nejzásadnější ze všech navrhovaných pravidel je uvedení vázané živnosti. Dosud bylo třeba k získání živnostenského listu v realitním oboru pouze doložení čistého trestního rejstříku a složení poplatku 1 000 Kč. Nebylo třeba žádného vzdělání ani prokazatelné odbornosti. V rámci živnosti vázané je to ale jinak.

Čeká nás přechodné období

Je jasné, že se nedá mávnutím proutku všechno změnit či napravit. A tak realitní agenty čeká přeškolování, doplňování vzdělání, dokládání praxe nebo povinnost složit zkoušku. Jak to asi bude probíhat v praxi? V případě, že bude mít realitní agent právní nebo ekonomické vzdělání magisterského stupně, nebude muset mít praxi nebo skládat zkoušku. Pokud bude mít vzdělání technické nebo humanitní, chce minystrině minimální roční praxi. U středoškolského vzdělání bude třeba doložit tři roky praxe, v případě učiliště pět let praxe. Přechodná lhůta by měla trvat rok. Ten budou mít majitelé volných živností na to, aby si zažádali o vázanou živnost a doložili potřebnou kvalifikaci.

Co na to odborníci?

„Jsem rád, že věc postupuje tak, jak bylo v legislativním plánu vlády. Usilujeme o to už několik let a naštěstí se to dostalo už tak daleko, že o tom začaly uvažovat složky státní správy, které to mohou ovlivnit. Doufám, že ke změně dojde tak, aby byl chráněn spotřebitel a nakonec i realitní zprostředkovatel. Že to nebude moci vykonávat úplně každý, že bude muset prokázat potřebné vzdělání a chovat se podle nějakých principů,“ vyjádřil se k problematice generální sekretář ARK ČR Jan Borůvka. Plánovaná regulace nachází kladný ohlas i mezi hlavními hráči na trhu. Ti totiž argumentují tím, že oni pravidla navrhovaného zákona již nyní dodržují. A ti, kteří je zanedbávají, vrhají špatné světlo na realitní makléře obecně. Právě i vylepšení pověsti je podle materiálu jedním z cílů ministerstva.

Příprava návrhu věcného záměru zákona

Zahájení přípravy návrhu věcného záměru zákona odstartovaly především stále se opakující problémy související s činností realitních zprostředkovatelů. Ty vyústily do situace, kdy se touto problematikou začal (ve spolupráci s MMR) zabývat sněmovní hospodářský výbor.

Cílem věcného záměru zákona je vymezit základní právní rámec realitního zprostředkování. Přesněji řečeno definovat realitní zprostředkování a subjekty, které fungují v tomto oboru na trhu, specifikovat podmínky pro výkon této činnosti z hlediska požadavků na odbornou a osobní způsobilost a nastavit dozorové a sankční mechanismy.

V ČR působí podle údajů MMR z roku 2015 asi 15 300 realitních zprostředkovatelů. Větší počet už evidují jen v Itálii, Španělsku a Francii. Ve výsledné statistice připadá jeden zprostředkovatel na 688 obyvatel, díky čemuž se ČR řadí na první místo v porovnání s ostatními zeměmi EU.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+