Zastínění zahrady: protože všeho moc škodí, i sluníčka

14.05.2013 /

Máte zahradu? Pak jistě víte, že zdržovat se v horkém létě delší dobu na přímém slunci není jen nepříjemné, ale může způsobit také zdravotní komplikace. Vytvořte si zastíněné oázy klidu a dejte sbohem přehnanému pocení i riziku úpalu.

Ideální je samozřejmě, pokud můžete odpočívat pod pěkně košatým stromem. Jelikož však nežijeme v ideálním světě, podívejme se také na další možnosti v podobě dodatečného vybavení zahrady.

Slunečníková klasika

Asi nejjednodušší a rozhodně nejlevnější způsob, jak si vytvořit umělý stín na libovolném místě zahrady, je zakoupit obyčejný kulatý či hranatý slunečník. Ty se dodávají s různým průměrem (zhruba od 1 do 3 metrů) a „zapíchnout“ je můžete de facto kdekoli. Typů slunečníků je celá řada, některé jsou fádní, najdou se však i takové, které oplývají originalitou (např. originálně ukotvené plachty). U některých slunečníků je nosná tyč (ta může být např. ze dřeva, plastu či hliníku) umístěna nikoli veprostřed, ale v rohu. Pokud to s využíváním slunečníku myslíte opravdu vážně, zjistěte si, zda je barevně stálý a zda je odolný také vůči UV záření.

Samostojné konstrukce pro zastínění

Do této kategorie spadá například pergola, která je taktéž k dostání v celé řadě variant. Máte-li šikovné ruce, zvládnete si jí jistě postavit svépomocí, jinak doporučujeme povolat na pomoc odborníky. Pokud vám nevyhovují žádné ze standardně nabízených pergol, můžete si ji nechat vyrobit na přání. Velmi pěkně může vypadat i klasika, kdy podpěrné sloupy a střešní konstrukce z trámů zarůstají popínavými rostlinami (krásné je například hroznové víno). Alternativou k pergole je altánek, jehož stavba ovšem bývá ještě výrazně náročnější. V obou případech ovšem rozhodně nezapomeňte sladit plánovaný projekt s celkovým rázem vaší zahrady.

Do zastínění zapojte i dům

Rozhodnete-li se pro jednu z mnoha variant markýz (i ty jsou k dispozici v pestré škále velikostí, typů a barev), musíte počítat s tím, že nosná konstrukce bude ukotvena přímo na fasádě domu. Markýzy jsou většinou vyráběny z akrylových vláken, což v sobě skýtá řadu předností (jsou odolné proti plísním, disponují barevnou stálostí, velmi snadno se čistí a udržují…). Na trhu jsou k dostání tři základní typy markýz. Pevné markýzy mohou zaujmout maximálně cenou a tak jsou mezi zákazníky nepříliš oblíbené. To sklopné a výsuvné typy jsou na tom co do popularity lépe, neboť umožňují regulaci polohy (ať už manuální nebo elektrickou) a jsou výrazně flexibilnější.

Ať už vyberete jakýkoli typ zastínění, nezapomínejte, že by mělo být orientováno na jihozápad, neboť tak bude poskytovat stín po nejdelší úsek dne a hlavně v poledních a odpoledních hodinách, kdy jsou sluneční paprsky nejintenzivnější. A nezapomeňte nahlédnout do fotogalerie u článku, jistě v ní najdete spoustu inspirace!

Zdroj foto: Nesling – The perfect shadow

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+