Praha 9: Nový park na obzoru

13.07.2016 /

Praha 9 patří k těm lokalitám, které v posledních letech významně změnily svou tvář. A dá se říci, že k lepšímu. Je to nejen díky nově vznikajícím developerským projektům, v jejichž okolí se zlepšila infrastruktura i volnočasové možnosti, ale i zásluhou zastupitelů, kteří se celé roky snaží zlepšit zdejší prostředí a vytvořit příjemné místo, kde se lidem bude dobře žít.

A tak se obyvatelé Prahy 9 mohou těšit i na další místo, kde budou moci oni i jejich ratolesti trávit volný čas. Nový park zastupitelé plánují v místě bývalé zahrádkářské kolonie U Rokytky ve Vysočanech. Součástí parku „Zahrádky” by měl být i rybník. Půjde o projekt úpravy parku Pod Lávkou, který se nachází mezi Ocelářskou ulicí a Freyovou, kolem toku říčky Rokytky. Celý stávající prostor tak čeká masivní úprava, která se nevyhne ani místní zeleni. V návrhu se počítá například s vykácením nemocných stromů, což se v minulosti moc nelíbilo místnímu občanskému sdružení Krocan, které se snažilo tyto plány zmařit a úředně se proti němu bránilo. Podařilo se však nakonec dohodnout, že budou pokáceny pouze jednotky stromů a na místo nich se vysadí 33 nových.

Původní plány byly trochu odlišné

Není tajemstvím, že původně se počítalo v areálu s minigolfovým hřištěm. I proti tomu brojilo zmiňované občanské sdružení. A v tomto případě se podařilo projektování zastavit a došlo k přepracování prvotních plánů. Nakonec se obyvatelé této části Prahy mohou těšit na cvičební prvky a nový stacionář, který bude zahrnovat mimo jiné i nové parkové lavičky. Alespoň to vyplývá ze stavebního povolení. To samozřejmě není všechno. Přibudou také nové chodníčky, kamenné nábřežní schodiště vedoucí do Rokytky a rovněž dojde k rozšíření místní cyklostezky, což jistě potěší milovníky aktivního odpočinku.

Pokud dostane stavba rybníka „zelenou”, tedy přesněji všechna potřebná povolení, začne se s pracemi už na jaře roku 2017. Celá proměna si pak vyžádá asi půl roku. V plánu je i dětské hřiště a občerstvení. Nově vzniklý park by měl pomyslně propojit vzniklou obytnou zónu U Elektry přes Rokytku a okolí stanice metra Kolbenova. Celý projekt vyjde Prahu 9 na 8,6 milionu korun. Věříme, že to bude stát za to a obyvatelé vynaložené finance v budoucnu ocení.

Řeka prokoukla

Na úpravách okolí řeky Rokytky se již pracuje. Po celém jejím toku se už od začátku roku bohatě investuje do úprav zelených ploch, které se mění v parky. Proměnou si prošlo již území okolo zahrádkářské kolonie v Hrdlořezích.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+