Koupě pozemku. Na co si dát pozor?

09.08.2016 /

Chystáte se koupit pozemek, ale nevíte, co všechno si pohlídat? Pak vám jistě pomůže náš malý průvodce nástrahami, které vás mohou potkat nebo zaskočit. Co byste si měli dopředu zjistit, abyste později nelitovali?

Právní stav pozemku

Vaše první cesta by měla vést na katastr nemovitostí. Nemusí to být doslovně, neboť základní údaje lze vidět i v elektronické podobě. Výpis z listu vlastnictví získáte na požádání nejen tam, ale i v Czechpointu (www.czechpoint.cz). Co z něho zjistíte? Je třeba prověřit, jestli osoba, která vám pozemek nabízí k prodeji, je skutečným vlastníkem nemovitosti, a jestli má vůbec oprávnění s ním manipulovat (to zajistí plná moc nebo zprostředkovatelská smlouva v případě RK apod.). Z listu vlastnictví jsou také patrná případná omezení jako věcná břemena nebo zástavní práva. Pokud něco takového najdete, určitě si ověřujte dál a s koupí vyčkejte.

Stavební pozemek ano, nebo ne?

Chystáte-li se na zakoupeném pozemku stavět, určitě bude důležité vědět, zda je pozemek vůbec stavební. To zjistíte s pomocí aktuálního územního plánu, ve kterém je detailně zaznamenáno, které pozemky jsou v dané lokalitě stavební a které nejsou. Nezapomeňte se také podívat na přesné vymezení toho, co lze na daném pozemku stavět, i to v územním plánu najdete. Jde např. o údaje jako procentuální zastavitelnost, maximální výška hřebene střechy, sklon střechy apod. Abyste následně nebyli zklamaní, že váš návrh vysněného domu není v souladu s tím, co se na pozemku v budoucnu postaví. Z grafické části územního plánu je možné dále zjistit i ochranná pásma, záplavové oblasti a další limity vámi vybraného pozemku. Kde přijít k územnímu plánu? Ten má většina obecních/stavebních úřadů na svých stránkách v plném znění. Takže stačí zase posedět chvilku u internetu. Pokud si s počítačem nerozumíte, vypravte se na stavební úřad osobně.

Inženýrské sítě. Jsou zkolaudované?

Určitě byste se měli zajímat i o inženýrské sítě, a to zejména o kanalizaci, vodovod, plyn, elektřinu a komunikace. Ideální pozemek je ten, který má všechny sítě zkolaudované a vyvedené do pilířku na vámi vybraný pozemek. Tady vás nečeká žádné ale. Pokud však sítě nejsu zkolaudovány, je třeba zjistit skutečný stav předpokládané výstavby a kolaudace. Rozhodně se nespoléhejte na řeči ani ujištění majitele pozemku či kohokoli jiného, kdo s pozemkem nakládá, že vše bude hned hotové. Protože pokud nejsou sítě zkolaudované, nikdy nedostanete stavební povolení. Relevantní informace získáte pouze na stavebním úřadě, kam vás cesta pravděpodobně nemine. Může nastat i další případ, a to že sítě jsou vedené v ulici, ale nejsou vyvedené na pozemek. Pak byste měli nechat veškeré přípojky na pozemek přivést. V praxi to trvá cca půl roku a finanční náročnost se pohybuje v řádech desítek tisíc korun – max. 150 tisíc. Určitě se vyplatí pobavit se o tom nejen se stavebním úřadem, ale i se správci jednotlivých sítí, abyste dostali potřebný souhlas. V případě, že se správce odkazuje na nedostatečnou kapacitu, bude po vás chtít vybudovat novou trafostanici. A to jsou další náklady a starosti navíc.

Hydrogeologický, geologický a radonový průzkum

Věc, bez které se pravděpodobně při koupi pozemku obejdete, ale… Odborníci doporučují tento průzkum provést přesto dopředu. (V praxi si jej však většina lidí nechává vypracovávat až později pro účely stavebního povolení.) Kompromisem je získat informace alespoň od sousedů. V ideálním případě od majitelů novostaveb, kteří se mnohdy rádi podělí o své zážitky a zkušenosti. Můžete samozřejmě také navštívit opět stavební úřad a informovat se tam. Místní pracovníci řeší podobné problémy celé lokality denně, a tak jistě budou znát i informace o vašem pozemku.

Žádost o územně plánovací informaci

Stoprocentní jistotu, že váš dům na pozemku lze postavit, získáte díky vyplněnému formuláři „Žádost o územně plánovací informaci“. K tomu přiložíte jednoduchý půdorys domu, pohledy a zákres domu na pozemek. Ten pošlete na stavební úřad, který se k vaší žádosti následně písemně vyjádří.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+