Zabezpečení nemovitosti: Nepodceňujte maličkosti!

02.09.2016 /

Doba dovolených je v plném proudu, a tak je stále na místě myslet na kvalitní zabezpečení domu. Jaké je to nejlepší a jak si ho vybrat? Na co všechno byste měli myslet, aby vás po návratu z dovolené nepřekvapil prázdný domov?

Problémem číslo jedna je fakt, že se většina lidí spokojí s dočasným řešením, které v budoucnu již nikdy neřeší, dokud není pozdě. Řešit vyšší míru zabezpečení nemovitosti potom, co vás vykradli, je stejně k ničemu, jako řešit pojistku, když u vás naslata živelní katastrofa. Vaší jasnou volbou by měly být cylindrické vložky s dostatečnou bezpečnostní třídou. Ideální je stupeň číslo 4, tedy nejvyšší ochrana. Není to jen z důvodu komplikovanosti otevření takového zámku, ale také kvůli pojišťovně, která nemusí při nedostatečném zabezpečení událost brát jako relevantní a vám zbydou jen oči pro pláč.

Jak je to s bezpečnostními třídami

Bezpečnostní třída 1 poskytuje pouze základní ochranu – takové vložky mívají přezdívku „stavební“. Z toho je patrné, že svůj význam mají, a to zejména v době stavby či rekonstrukce. Tehdy má od objektu klíče celá řada lidí a v prostoru nebývá zase až tolik věcí k ukradení vyjma potřebného stavebního materiálu. Tady přichází první velká chyba – lidé si nechávají toto řešení i v době po dokončení stavby a je zle. Pozor si musíte dát i při samotné koupi vstupních dveří, jejich součástí bývají z finančních důvodů právě cylindrické vložky nižších bezpečnostních tříd.

Pro všeobecnou bezpečnost určitě volte 3 a 4

U vstupních dveří do RD nebo bytu je jasnou volbou cylindrická vložka bezpečnostní třídy 3 nebo 4. Obzvláště důležité je to ze zmíněného důvodu s pojišťovnou.

Bezpečnostní třídy 1 a 2 se hodí spíše pro dveře interiérové. Vložky z nižších bezpečnostních tříd (1 a 2) rovněž nejsou zabezpečené proti tzv. bumpingu. Jde o způsob otevření dveří zlodějem bez poškození samotného zámku. Proč o tom hovoříme? Pokud se zloději podaří vniknout do domu tak, že není poškozen zámek, nemůžete pojišťovně prokázat násilné vniknutí do domu, což v praxi znamená, že vám nevznikne nárok na pojištění proti krádeži. Další pomyslným stupněm ochrany jsou tzv. bezpečnostní karty, které jsou součástí balení cylindrických vložek. Bez těch vám nepřidělají žádnou kopii klíče.

Pojištění nemovitosti v souvislosti ze zabezpečením

Pojištění nemovitosti obvykle pamatuje i na krytí škody způsobené krádeží, ovšem pouze za určitých podmínek. Ty se mezi sebou pochopitelně liší podle výše krytí a další míry zabezpečení. Základním pravidlem ovšem je, že i na základní pojištění dosáhnou jen budovy se vstupními dveřmi s cylindrickou vložkou bezpečnostní třídy 3 a více. Pozor! Cylindrická vložka také musí být doplněna bezpečnostním kováním v minimálně stejné třídě, jako cylindrická vložka.

Jak to běžně chodí a největší chyby

V praxi je to tak, že opravdu hodně domácností je v současnosti nedostatečně zabezpečených, a to ani nehovoříme o chatách a chalupách. Pak ovšem dochází k tomu, že po události se na tyto případy krytí nevztahuje a lidé se nestačí divit. A je tu ještě jedno ale. Je důležité zdůraznit, že úroveň zabezpečení vchodových dveří nutná pro konkrétní pojištění se týká všech dveří, které jsou místem vstupu do nemovitosti. Jestliže máte garáž nebo dílnu spojenou s budovou domu, je potřeba zabezpečit i jejich dveře. Totéž platí pro sklep.

Kudy chodí nepřítel nejčastěji

Nejčastější přístupové cesty pro zloděje jsou dvě: skrze okna a dveře

Okna

Jak velké nebezpečí hrozí po vniknutí oknem závisí na tom, jak jsou přístupné a jak jsou ostatním lidem na očích. Chatová kolonie je rájem pro zloděje. Nejjistější ochranou oken jsou jednoznačně mříže. Pod ty se ještě hodí pevné okenice a speciální okenní fólie.

Dveře

U dveří je zásadní výběr zámku, tedy konkrétně vhodné cylindrické vložky. Určitě zde platí pravidlo, že na kvalitním provedení uzamčení dveří by se nemělo šetřit.

Které dveře si podle odborníků zaslouží bezpečnou cylindrickou vložku?

Jsou to jednoznačně vchodové dveře, dveře do sklepa a garážová vrata. Zejména garáže spojené s objektem a sklepy jsou oblíbeným místem návštěv zlodějů. Je to právě z toho důvodu, že v praxi nemají takový stupeň zabezpečení, jaký by si zasloužily. Myslete na to, až tohle budete řešit.

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+