Milan Zavadil (REALCITY): Videoprohlídky se na realitních serverech příliš neujaly

16.08.2016 /

Prodej realit bude vždy o osobní schůzce. Proto se realitní kanceláře na webu nyní snaží zákazníky oslovit zejména zlepšováním kvality fotek.

Bývalý spolumajitel a zakladatel největší realitní firmy v Česku M&M reality holding Milan Zavadil se v červnu spojil s mediální firmou Scandal Media Group, aby společně koupili společnost Multimedia Solution (Zavadil 60 %, Scandal 40 %). Pod její křídla patří mimo jiné server REALCITY.cz.

„Prioritní pro nás bude budování organického trafficu, tedy návštěvnosti,“ říká v rozhovoru pro Lupu realitní matador Zavadil.

Dominantním hráčem v segmentu online prodeje realit v Česku jsou Sreality.cz od Seznamu. Zavadil chce u REALCITY ale těžit i z toho, že již 15 let vydávají stejnojmenný časopis a také že ve skupině figuruje například i zpravodajský on-line deník Bleskově.cz a další portály, kde je dle jeho slov „celková měsíční návštěvnost cca 1,5 milionů uživatelů.

Jedním dechem ale dodává. „Jsem přesvědčen, že na trhu je prostor pro koexistenci.“

Proč jste se rozhodl založit společný podnik se Scandal Media Group?

Tato spolupráce mně dlouhodobě dává velký smysl. Každý z nás je odborníkem na jiný segment a dohromady se skvěle doplňujeme a tvoříme velmi efektivní tým, který dosáhne cíle, které jsme si společně stanovili.

Jde tedy o propojení mediálních projektů a realit. Co si od spolupráce se Scandal Media Group slibujete?

Již jsme společně realizovali několik zajímavých akvizic a v budoucnosti chceme posilovat postavení celé skupiny na trhu internetového marketingu a reklamy.

Jak je to s rozdělením trhu online prodeje nemovitostí v ČR? Dominantní jsou, předpokládám, Sreality? Jak velký podíl trhu máte?

Trh online prodeje nemovitostí má svá specifika a velmi záleží, jak se na podíl na trhu díváte – jestli z pohledu množství inzerátů, návštěvnosti, počtu realitních kanceláří… Jinak ano, Sreality jsou na tom podle mého názoru momentálně nejlépe.

Jakým způsobem chcete ukousnout z toho obrovského koláče Seznamu?

Nejde přímo o nějaké ukusování. Jsem přesvědčen, že na trhu je prostor pro koexistenci. V Realcity máme velkou výhodu v tom, že již 15 let vydáváme časopis a také díky tomu existuje poměrně vysoké povědomí o našich službách u široké veřejnosti. Já zase těžím z toho, že jsem více jak 10 let spolupracoval se všemi portály a vidím tuto problematiku i z druhé strany.

Spojení s mediální skupinou vám přineslo i několik dalších webů, které jistě budete pro oslovení uživatelů využívat. Můžete říct, z jakých médií budete zákazníky směrovat na váš web REALCITY?

Prioritní pro nás bude budování organického trafficu, tedy návštěvnosti, ale vzhledem k tomu, že v naší skupině máme například zpravodajský online deník Bleskove.cz a několik dalších lifestylových online portálů, kde je celková měsíční návštěvnost cca 1,5 milionů uživatelů, je tento zdroj celkem nasnadě.

A plánujete i nějaké novinky na portálu?

Na řadě atraktivních změn v tuto chvíli usilovně pracuje náš tým programátorů. Připravujeme ještě do konce letošního roku hodně novinek, ale jako nejbližší změna bude redesign stránek a změna logiky vyhledávání nemovitostí.

Plánujete expanzi za hranice ČR?

Aktuálně monitorujeme a pozorně sledujeme slovenský trh, kde skupina Scandal Media Group již působí.

Jakým směrem se podle vás bude dál prodej realit ubírat? Mají ještě šanci reality bez inzerátu na webu?

Inzerce na webu je dnes prostě samozřejmostí. Budoucnost vidím hlavně v interaktivitě s mapou a v aplikacích pro smartphony.

Kolik se vůbec v ČR prodá nemovitostí přes internet? A dá se říct, kolik či jaký podíl se prodává přes on-line?

Bohužel tyto statistiky se v současnosti nikde neevidují. Celkově je v současné chvíli dle našich odhadů na prodej a pronájem cca 120 000 nemovitostí.

V ČR aktuálně rychle rostou ceny nemovitostí? Jak se to bude podle vás dál vyvíjet?

Momentálně všichni očekávají, co s trhem realit udělá chystané zrušení stoprocentních hypoték. Podle mého názoru dojde k určitému zpomalení růstu cen, pokles bych však v žádném případě neočekával.

Co konkrétně dnes lidé nejčastěji vyhledávají na realitních webech?

Lidé pochopitelně nejvíce vyhledávají a mají zájem o nemovitosti k bydlení. Konkrétně hledají zejména byty, domy a pozemky. U bytů, ale i u domů, je stále velmi populární pronájem.

A co na on-line výběru realit oceňují a naopak čeho se třeba stále obávají? Lze pozorovat určité trendy?

Lidé, kteří vybírají nemovitost online, nejvíce ocení množství nabídek na „jednom místě“. Na internetu naleznou prakticky všechny dostupné nemovitosti – nemusí se tak omezit na nabídku pouze jedné konkrétní realitní kanceláře, a mimo jiné se také vyhnou zdlouhavému obcházení více realitních kanceláří.

Všechny nemovitosti si mohou prohlédnout z pohodlí svého domova a vybírat napříč všemi realitními kancelářemi. Zájemci se obávají zejména fiktivních nabídek, tzv. volavek (nabídky za „neuvěřitelně“ nízkou cenu, které mají za cíl pouze přilákat klienty do realitních kanceláří, kde jim poté nabídnou jiné nemovitosti s tím, že inzerovaná nemovitost je již pronajatá nebo prodaná) a dále pak různých podvodníků, kteří se vydávají za majitele nemovitostí a mámí z lidí zálohy, po jejichž uhrazení se vytratí do neznáma.

Nutné je ovšem dodat, že toto se občas děje i mimo online prostředí.

A kam tlačí samotné realitní kanceláře – resp. co ty dělají pro zlepšování jejich komfortu?

Realitním kancelářím jde primárně o prodej, což je jejich primární business. Proto se poslední dobou snaží zlepšit kvalitu fotek a nemovitost se snaží prezentovat v tom lepším světle tak, aby potenciálního kupujícího donutili ke schůzce, což je pro ně klíčové. Proto se také příliš neujaly videoprohlídky.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+