Satelitní města ještě táhnou. Lidé si z nabídky stále hodně vybírají!

23.08.2016 /

Zvažujete vlastní bydlení a láká vás představa života v zeleni na okraji velkoměsta? Satelitní městečko je jistou variantou, lidé ovšem hodně zvažují, kam se nastěhovat a jak se jim v takovém místě bude nakonec opravdu žít. A není divu. Ve srovnání s bydlením v bytě se totiž idylická představa vlastního domečku nakonec jeví v mnohých případech jako cesta do klece, odkud není moc návratu.

Až první problémy mohou sny o dokonalém bydlení v domečku za městem změnit v jednu velkou nepříjemnost. A protože už se mnozí spálili, doba se o kousek posunula. Lidé, kteří mají zájem o bydlení v satelitu, jsou nyní mnohem opatrnější a jejich výběr nového domova je mnohem důslednější. Co všechno byste měli zvážit?

Satelit táhne rodiny s dětmi

Ačkoli právě příroda hraje první prim při výběru bydlení za městem, realita je odlišná a příroda mnohým satelitním městům chybí. Novostavby vznikající v obcích jsou zpravidla umístěné na okrajích a bohužel ne vždy mají výhled do vysněného lesa či lesoparku. Nejčastějším společníkem bývají spíše okolní pole nebo v horším případě skladové zóny. Než podepíšete smlouvu, určitě se na místo vypravte osobně a podrobně prozkoumejte všechny jeho možnosti. Na sociálních sítích existují skupiny zaměřené na konkrétní lokality, kde si lidé sdělují své dojmy z bydlení a informace o místních podmínkách a službách. I tohle bývají skvělé a neocenitelné rady. Zároveň se zde můžete seznámit s možnými sousedy a prověřit si je.

Všude autem

I když některé satelity mají zajištěnu skvělou dopravní obslužnost, přesto právě doprava dělá obyvatelům takových míst největší problém. Vyžaduje to zpravidla minimálně jedno nebo lépe dvě auta v rodině. Informace o počtu kilometrů do nejbližšího města či do centra také berte s rezervou. Jsou nedostatečné a zkreslené. Je lepší si vše vyzkoušet na vlastní kůži. Projet se ve špičce místním příměstským autobusem, za jak dlouho skutečně ráno budete na MHD. V některých obcích jsou přijíždějící autobusy ráno tak plné, že se do nich těžko dostanete, a další spoj jede často v řádech hodin, jestli vůbec. V okrajových částech metropolí navíc postupně zejména ve špičce houstne doprava a každodenní čekání v dopravních zácpách může mít neblahý vliv nejen na psychiku, ale i na časové průtahy, které mohou vést k dalším nepříjemnostem v práci. Vybírejte si proto nejen podle vzdálenosti, ale i podle každodenní situace, která vzniká na vaší zvolené trase. Přítomnost vlakového spojení s ohledem na tyto skutečnosti vůbec není k zahození. Myslet byste měli v tomto ohledu nejen na sebe, ale především na vaše ratolesti, které se později budou dopravovat z domova do školy na kroužky. Věčného řidiče jim dělat nebudete moci.

Infrastruktura mnohdy chybí

Najdou se i tací developeři, kteří bez rozmyslu staví projekty, kde je jim to dovolené. Naštěstí dnes už poměrně dost firem dbá na potřeby zákazníka a v lokalitách budují např. dětská hřiště, školy či obchody. Tuhle skutečnost určitě berte v potaz, když budete prohlížet konkrétní projekty. Zjistěte si, jak daleko od domova je škola a jakým způsobem se do ní lze dostat (auto, pěšky, MHD, školní autobus…). Zeptejte se na nejbližší nákupní možnosti a rovněž na plány obce, jakým směrem se do budoucna chce ubírat. Všechny tyto faktory nejen ovlivní váš život zde, ale i do budoucna ovlivní zhodnocení vaší investice.

Co všechno ještě zvážit

Kvalita bydlení, kterou vám dům v satelitu dokáže poskytnout, je ovlivněna jak jeho technickým stavem, tak tím, co najdete v blízkém okolí. Určující pro vaše štěstí a spokojenost bude, jak na vybraném místě dokážete využít volný čas sebe i svých dětí.

Vlakové spojení je velká výhoda

Ideální lokalitou je taková, která je dobře dopravně dostupná, nejlépe s vlakovým spojením, které vás do centra města dopraví mnohdy rychleji než MHD z odlehlejších sídlišť.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+