Daň z nabytí nemovitosti. Rozhodne datum vkladu!

31.08.2016 /

O chystaných novinkách v rámci daně z nabytí nemovitosti jsme vás již informovali. Pokud se právě chystáte prodat nebo koupit byt dům či pozemek, určitě myslete na to, že daň z nabytí nemovité věci bude nově platit kupující. Odkdy a co byste ještě měli vědět?

Vládní návrh zákona schválil po sněmovně v červenci i senát. Změna by měla vstoupit v platnost nejpozději v listopadu tohoto roku.

Sazba daně a debaty kolem ní

Sazba daně bude stejná jako doposud a zůstane tedy na čtyřech procentech. V senátu se však objevovaly i návrhy na její snížení či dokonce zrušení. Jedná se vlastně o návrh ministra financí Nečasovy vlády Miroslava Kalouska, který Babišův rezort pouze trochu oprášil. Zrušení daně navrhovali někteří poslanci ODS, kterým vadí, že jde o údajné dvojí zdanění.Nemovitost si totiž kupujeme z už jednou zdaněných peněz a stát díky tomu kasíruje peníze lidí dvakrát. „Je to hodně vysoké zdanění za nic,“ připustila senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Zároveň ovšem připomněla, že daň není podle rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2009 protiústavní. O pozměňovacích návrzích se nakonec v senátu ani nehlasovalo. Nyní ke konečnému schválení chybí už jen podpis prezidenta republiky.

Co změna přinese pozitivního

Tak pozitivní věci si od tohoto zákona slibuje hlavně vláda, která očekává především větší transparentnost než byla doposud, kdy je platný poměrně nejasný zákon. Je velmi pravděpodobné, že tato novinka bude platit od 1. listopadu tohoto roku. „Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z majetkových daní, jež jsou vždy svým charakterem úzce spjaty se samotným majetkem, má být logicky poplatníkem ten, kdo nemovitou věc nabývá,“ vyjádřili se k novele právníci ministerstva financí. Samotná vláda se domnívá, že dojde díky novému zákonu ke snížení cen nemovitostí. Hovořilo se i možném riziku, že státní kasa může na změnách tratit. V poměru k celkové výši vybrané daně se ale jedná jen o minimální částky. Aktuálně se na této dani vybere v České republice za rok zhruba 9 miliard.

Sníží se nedoplatky státu?

Daňová správa se domnívá, že se díky změně sníží nedoplatky na dani a určitě se zlepší vymahatelnost od kupujících. Jak to? V současné době totiž prodejce má mnohem menší motivaci poplatek státu odvést, a to z důvodu, že mu nemovitost po prodeji už nepatří a není možné od něj platbu vymáhat například exekucí uvalenou na příslušný dům, byt či pozemek. Na druhé straně je mnohem jednodušší pro úřady dohledat kupujícího. Často žije v koupeném domě nebo se dá jeho bydliště zjistit snadno z katastru nemovitostí.

Dobrá zpráva

Podle dosavadní legislativy ručil nový majitel za to, aby daň prodávající skutečně zaplatil, ačkoli neměl žádnou možnost ho k tomu jakkoli nutit. Když se stalo, že svou povinnost nesplnil, musel kupující uhradit daň státu za něj. Právě tento institut tzv. ručitele, kterým se stala druhá strana obchodu, novela ruší. O této změně jsme vás již upozorňovali v souvislosti s novým občanským zákoníkem, který vstoupil v platnost v lednu 2014.

Snížení ceny nemovitosti. O kolik?

Jak již bylo řečeno, zákonodárci se domnívají, že po zavedení změny se sníží cena nemovitosti. Počítají právě se čtyřmi procenty. Proti tomu již nějakou dobu bojují developeři, kteří novinku několikrát odmítli. Ti se naopak domnívají, že dojde k podražení pozemků. To se automaticky promítne ve vyšších cenách novostaveb, a to v řádech desítek tisíc korun.

Osvobození převodu novostaveb

Dosud stávající osvobození převodu novostaveb se nebude vztahovat na nedokončené (rozestavěné) nemovitosti. Nově bude osvobozen pouze první převod dokončené stavby (příp. jednotky) nebo pozemku, kterého je dokončená stavba součástí. Stejně tak se týká i převodů staveb s povolením předčasného užívání.

Výše daně se nemění

Výše daně se zatím nemění. Kupující zaplatí čtyři procenta z ‚nabývací hodnoty‘ nemovitosti. Upozorňujeme, že za nabývací hodnotu se vždy nepovažuje reálná kupní cena domu či pozemku.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+