Čechy láká vlastní bydlení. Nájem je jen dočasné řešení

21.09.2016 /

O byty v osobním vlastnictví je nebývalý zájem už několik let. Není proto divu, že se i odborná veřejnost shoduje na tom, že byty v nájmu slouží Čechům jako dočasné řešení. Rozhodně tedy nejdeme cestou západu. Je to správně? Kdy se vyplatí s koupí nemovitosti do OV ještě chvilku posečkat?

To, že Čechy láká vlastní bydlení, dokazuje i stoupající křivka bytů v osobním vlastnictví vůči nájemním bytům. Co za ní stojí? Zcela pochopitelně zájem o koupi bytů výrazně ovlivňuje historicky nízká úroková sazba hypotečních úvěrů, která opanuje náš realitní trh již několik let. Nikoli však výhradně. Dalším faktorem je i velmi dobrá situace na realitním trhu, který už se dávno vzpamatoval z krize. Podle čísel Českého statistického úřadu se od roku 2001 do roku 2011 počet bytů v osobním vlastnictví zvýšil v porovnání s nájemním bydlením skoro o půl milionu.

Když nehrají roli finance

Trend pořizování vlastního bydlení stoupá, i přesto, že ceny nemovitostí rostou taktéž. Nejde totiž jen o výsledné finance jako takové. Lidem se podle odborníků stále vyplatí splácet hypoteční úvěr, než platit dnes poměrně vysoký nájem. Češi navíc přirozeně touží po pocitu něco vlastnit, ponechat dětem. Často si přitom neuvědomují, že zpravidla doplacená nemovitost připadne spíše až vnoučatům, neboť rodiče v době, kdy odrostlé děti potřebují bydlet, jsou ještě poměrně mladí a sami potřebují azyl na dožití.

Mladé páry by si měly nejprve zkusit společné soužití

Dalším faktorem, který Čechy výrazně ovlivňuje, je fakt, že se nechají snadno zviklat svým okolím. O koupi tak mnohdy rozhodují pouze emoce člověka, které vznikají díky otázkám: „Ty ještě nemáš ve třiceti svůj byt?” A to je špatně. Pořízení nového domova je velmi zásadní a velký krok, který si žádá dobře vše předem promyslet. Pokud ještě nemáte úplně jasno, že se chcete usadit, ani to, jak hodláte v bližší budoucnosti naložit se svým životem, je vhodnější posečkat na tu správnou chvíli. Díky nepromyšleným a zbrklým nákupům se pak mladí lidé dostávají zbytečně do problémů, a to nejen finančních, ale i existenčních. Hypoteční úvěr, kterým nejčastěji tito lidé financují své bydlení, je velký závazek na řadu let. Mladé páry by si předem měly zkusit společné soužití, než se hned vrhnout do podobných kroků. V takovém případě je nájemní bydlení vhodnější varianta. Přijdou-li problémy, je snažší je řešit.

Rodiče by neměli děti do ničeho nutit

Podle odborníků je v Česku také pravidlem, že dětem na nákup prvního bydlení přispívají rodiče. Ti si ovšem ne vždy uvědomují skutečné potřeby svých dětí, které chtějí např. cestovat, učit se jazyky, poznávat svět, získávat pracovní zkušenosti v různých firmách… a koupě bytu či hypoteční závazek by je snadno mohl svazovat a směrovat úplně někam jinam, než by chtěly. Pokud ovšem mají ve svém životě jasno, je hypotéka a pořízení vlastního bydlení samozřejmě dobrým řešením.

Výhody osobního vlastnictví převažují

I přes výše uvedené je jasné, že výhody osobního vlastnictví převyšují nad těmi, které nabízí bydlení v nájmu. Které to jsou?

  • Svobodné rozhodování o bytu;
  • neplatí se žádné nájemné;
  • byt lze využít jako předmět zajištění (i při jeho nákupu);
  • růst tržní ceny bytu (byt jako investice);
  • lze pronajmout a využít byt jako prostředek k získání pasivního příjmu;
  • růst hodnoty nemovitosti, vyšší hodnota nemovitosti při prodeji;
  • případné uchování hodnoty pro potomky;
  • v případě externího financování lze u první nemovitosti odečíst úroky z úvěru od základu daně.

Tip pro kupující

Zajímavou příležitostí mohou být i družstevní byty. Je ale třeba vybrat takový, u jehož koupi obdržíte písemné potvrzení, že budou v blízké budoucnosti (v praxi to bývá cca do roka) převedeny do osobního vlastnictví, zatímco nyní jsou ještě družstevní. Pokud byla zachována jejich nízká cena, čeká vás velmi brzy po koupi významné zhodnocení nemovitosti (cca 10 %), kterého byste jinak těžko dosáhli.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+