Novinky v kotlíkových dotacích. Zájem domácností je po celé zemi obrovský

05.10.2016 /

Podle informací Ministerstva životního prostředí je potřeba v ČR vyměnit zhruba 350 tisíc kotlů, a to především těch zastaralých s ručním plněním. Dotační program zjednodušeně nazývaný „kotlíková dotace“, o kterém jsme vás v minulosti již vícekrát informovali, by měl umožnit do roku 2020 vyměnit okolo 80 tisíc kotlů.

Vytápění, které likviduje zdravé životní prostředí, postupně z kraje díky kotlíkovým dotacím mizí. Co je aktuálně nového? První výzvy tzv. kotlíkové revoluce má většina krajů úspěšně za sebou. Zájem domácností byl po celé zemi tak obrovský, že původní rozdělovaná třímiliardová částka je v některých krajích bezezbytku vyčerpána. Existují kraje, kde počet žádostí výrazně překročil původně vymezené prostředky pro první vlnu kotlíkových dotací.

Z tohoto důvodu začalo Ministerstvo životního prostředí už na jaře tohoto roku jednat o dalším uvolnění peněz s Evropskou komisí. To se na konci srpna podařilo a díky tomu získají letos kraje ještě dalších téměř 300 milionů korun. To oficiálně potvrdil i ministr životního prostředí Richard Brabec. „Navýšení alokace se týká všech krajů, jedinou podmínkou je, že tyto prostředky budou použity pouze na zdroje využívající obnovitelné zdroje energie, tedy na tepelná čerpadla nebo kotle na čistou biomasu,” uvedl pro média.

Některé kraje budou vypisovat další výzvu

Cílem kotlíkových dotací jsou výměny neekologických zdrojů tepla. Nově vyjednané peníze jsou určeny pro domácnosti, na které v první vlně dotací nezbyly peníze. Tyto peníze musí být dle podmínky Evropské komise použity pouze na zdroje využívající obnovitelné zdroje energie, tedy na tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu.

Pro objasnění, kotlíkové dotace, které domácnosti čerpají prostřednictvím krajských úřadů, jsou hrazeny z Operačního programu Životní prostředí. Z něj o peníze nejdříve žádají kraje, aby je následně přerozdělily prostřednictvím svých vlastních výzev mezi domácnosti. Evropská komise pro jednání trvala nejdříve na vyčerpání prostředků z první výzvy, vyhodnocení jejích ekologických efektů a teprve poté by bylo možné uvolnění dalších tří miliard Kč z EU fondů. Ale nakonec s ohledem na velký zájem o výměny starých kotlů od původní podmínky ustoupila a schválila navýšení o deset procent ještě do konce tohoto roku.

Peníze by kraje měly použít na uspokojení domácností, které uspěly s žádostí o dotaci, ale pro velký zájem na ně již nezbyly finanční prostředky. Je jasné, že tam, kde kraje zásobníky žádostí nedělaly, budou muset vyhlásit další krajskou výzvu. Zájem domácností o dotace je obrovský, vše teď závisí jen na krajích, jak rychle budou žádosti vyřizovat.

Co bude v roce 2017

Nic nekončí. Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR již v tuto chvíli připravuje další kolo kotlíkových dotací, v němž budou moci domácnosti, respektive kraje, získat znovu 3 miliardy korun na výměnu starých neekologických kotlů za nové i na mikroenergetická opatření. O konkrétních podmínkách a aktuálním dění v rámci kotlíkových dotací vás budeme informovat.

500 milionů na likvidaci starých ekologických zátěží

Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR také vyhlásily novou výzvu v Operačním programu Životní prostředí. Příjemci dotací si v ní rozdělí půl miliardy korun. 30 milionů korun je určeno na analýzu rizik ekologických zátěží a 470 milionů korun na jejich sanaci.

Kdy žádat

Žádosti o dotaci mohou od 1. října 2016 do 6. ledna 2017 podávat zejména:

  • subjekty zajišťující likvidaci ekologických zátěží
  • obce, kraje nebo obecně prospěšné společnosti

„Hrozbu pro životní prostředí nepředstavují jen staré ekologické zátěže jako takové, ale i smutný fakt, že často tyto kontaminované lokality přitahují různé nezodpovědné subjekty k jejich dalšímu zanášení odpadem. Nevyřešené staré ekologické zátěže jsou tak stále aktuálním problémem, který průběžně řešíme. I proto jsme nyní vyhlásili další výzvu na jejich zmapování, vyhodnocení a jejich následnou sanaci,“ vyjádřil se k problematice ministr životního prostředí Richard Brabec.

Co jsou staré ekologické zátěže

Staré ekologické zátěže jsou definované jako kontaminovaná místa, kde byl závadný stav způsoben státními podniky v období před jejich privatizací. Naopak za starou ekologickou zátěž nelze označit černou skládku. Více informací o dotacích a specifikace pro žádost najdete na stránkách www.SFZP.cz.

Ministerstvu životního prostředí se na konci srpna podařilo u Evropské komise vyjednat navýšení třímiliardové alokace 1. výzvy o dalších 10 %. Pokud kraje budou mít dostatek projektů, potažmo žádostí, mohou prostředky obdržet ještě letos.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+