Praha 2: Belgická ulice prokoukla

06.10.2016 /

I v centru se dá spokojeně a plnohodnotně žít. Už dávno není pravda, že centrum metropole patří jen turistům, svobodným studentům a cizincům. Svůj domov zde nachází i mnoho mladých rodin, které láká perfektní infrastruktura a maximální služby. I v centru se najdou klidná odpočinková místa a mnohé ulice dávno získaly nový kabát. Stejně tomu je tak i v případě Belgické.

V polovině této dlouhé ulice, zhruba od Rumunské ulice po křižovatku s Bruselskou, skončila nedávno kompletní rekonstrukce. Kolaudace je zatím plánovaná na 14. října, pokud se nic nezmění. A co všechno nyní voní novotou? Ulice získala kompletně nový vzhled – živicový povrch vozovky a chodníků nahradila kamenná dlažba a pražská mozaika. Také došlo na sjednocení rozměrů rabátek u stromů, tomu všemu ovšem předcházela rekonstrukce kanalizace a obnova vodovodního řadu. Nový stav také zhodnotil náměstek pražské primátorky Petr Dolínek, místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek a představitelé TSK.

„Rekonstrukce Belgické ulice je příkladem vzájemného pochopení a dobré vzájemné spolupráce všech zúčastněných stran při přípravě i realizaci stavby. Nemělo by se stát, že se tady zanedlouho bude opět kopat, protože všechny práce probíhaly ve vzájemné koordinaci. Městská část uvítala, že chodníky jsou nově vydlážděny pražskou mozaikou a ctí tedy tradiční vzhled pražských ulic. Jsme rádi, že se našlo řešení, jak zachovat většinu akátů osazených v rabátkách. Nebylo to jednoduché, protože do domů se dělaly nové přípojky vodovodního řadu a v Belgické ulici jsou stromy osázeny v neobvykle těsných rozestupech,“ při této příležitosti uvedl místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek.

Nejde jen o jednu z mnoha pozitivních změn. Jedná se o významnou rekonstrukci, která stála desítky milionů korun. A tak se náleží ji dobře oslavit. Snad proto i ukončení rekonstrukce pojali lidé z občanské iniciativy „Belgická žije” jako sousedskou slavnost s grilováním, nabízením drobných dárků a dalších akcí, které měly jediný cíl: dostat obyvatele Prahy 2 ven z bytů na ulici. Už teď se lidé těší na další pokračování. Novinek totiž přibude. Rekonstrukce druhé části Belgické ulice začne už příští rok. A věříme, že i my budeme při slavnostním otevření.

Zastupitelé na Praze 2 se snaží. Vzniknou zde v budoucnu např. i nové jesle pro děti do tří let. Projekt bude částečně financovat městská část sama, část peněz chce získat z dotací. Zastupitelé tak chtějí podpořit pracující rodiče.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+