Brno-Nový Lískovec: Bude nové náměstí?

31.10.2016 /

Městská část Brno-Nový Lískovec je součástí Statutárního města Brna již od roku 1929. Pro neznalé ji tvoří dvě obydlené části. První, tzv. Stará zástavba, je původní zástavbou rodinných domů z doby, kdy byl Nový Lískovec ještě samostatnou obcí. Druhou tvoří panelová sídliště z konce 20. století. V obou částech chybí plocha, která by sloužila jako náměstí. Bude se konečně stavět?

Když už je řeč o náměstí, proč a komu chybí? Ve Staré zástavbě se nikdy neuskutečnila výstavba kostela ani samotného náměstí. Bohužel, ani v části, kterou tvoří panelové domy nebylo s umístěním plochy, která by sloužila, jako náměstí při projektování výstavby počítáno. Doba pokročila a už se stavět mělo před dvěma lety. Důvodem, proč se nezačalo, byly pozemky.

Záměr upravit vybetonovanou plochu před supermarketem a její okolí oznámila radnice již před několika lety. A stavět se mělo už v roce 2014. Nedávno to starostka Jana Drápalová okomentovala pro média následovně: „Pracujeme na dokumentaci, ale zdrželo nás vypořádání s pozemky. Se stavbou chceme navázat na dokončení polyfunkčního domu.”

Jak by náměstí mělo podle radních vypadat?

Vedení Nového Lískovce zamýšlí prostor osázet stromy a vybavit lavičkami. Parčík možná v budoucnu získá také sochu a odpočívající lidi osvěží pohled na vodu. „Měli jsme tam kdysi kašnu, ale bývala špinavá. Proto nechceme nic se stálou hladinou, ale spíše jen aby voda vyvěrala z dlažby,” vysvětlovala starostka.

Proměna bude vypadat následovně. Budoucí náměstí bude rozdělené na dvě části ulicí Petra Křivky. To považují radní za nevýhodu, protože tudy projíždí mnoho aut. S ohledem na tuto skutečnost radní zamýšlejí dopravu v této lokalitě zklidnit tak, že přesunou zastávku autobusů a trolejbusů a vznikne tu i nový přechod. Zastávka Koniklecová ve směru od centra Brna se přesune naproti zastávce v opačném směru. Bude tak stát uprostřed nového náměstí. Přechod pro chodce zůstane i u školy, kde zastávka stojí dnes, ale nový vyznačí také na místě, kam zastávku přesunou.

Kolik to bude stát?

Za nové náměstí zaplatí radnice dvacet milionů korun. Část z nich chce vedení městské části získat z dotací, i když s nimi moc nepočítá. Spekuluje se o rozložení do tří fází. Začít by se mělo v lokalitě u supermarketu.

Proměnu středu městské části plánuje radnice společně se studenty architektury z Vysokého učení technického v Brně. O dalších krocích a výstavbě vás určitě budeme informovat. Více novinek z realitního světa najdete na www.realcity.cz.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+