Praha 4: Nová tvář nám. Bratří Synků

01.11.2016 /

Dočkají se obyvatelé Prahy 4 nového náměstí Bratří Synků? Možná ano. Městská část Praha 4 aktuálně vyhlásila soutěž, která by měla být nápomocná architektům při jeho celkové revitalizaci.

Cílem výzvy radních je zpracovat projekt, který by zkvalitnil tento veřejný prostor. Soutěž je určena pro žáky, kteří mají podle zastupitelů čtvrté městské části poněkud jiný pohled na svět, který by mohl pomoci odborníkům v přípravách projektů. Jde o projekt, který nějakým způsobem reaguje na plánovanou stanici nového trasy metra D, přičemž se počítá s výraznou proměnou tohoto náměstí. Projekt, který vznikne, by měl podle radních být takový, aby sloužil primárně občanům.

Když už jsme nakousli trasu metra D, s čím se na na náměstí Bratří Synků v plánech počítá? Podle dostupných materiálů by cestující v budoucnu měli sjet eskalátory do hloubky asi třinácti metrů. Stanice by měla být umístěna mezi náměstím Bratří Synků a Otakarovou ulicí a projektanti zde plánují vybudovat i podzemní garáže. Náměstí by navíc mělo mít nejvíc výstupů ze všech plánovaných stanic trasy D, ze dvou vestibulů jich povede hned deset.

Děti plánují, my řešíme

,,Soutěže se může zúčastnit jakékoliv dítě Prahy 4. Nehledí se na věk, důležitý je nápad a námět a nezáleží na spracování,“ řekla pro média architektka Kristýna Stará. A proč svěřili radní tento úkol právě těm nejmladším občanům městské části? Dobře víme, že děti a studenti mnohdy vnímají své okolí jiným způsobem než dospělí a právě to je důvod, proč se Praha 4 rozhodla je do projektu zapojit. ,,Záměrně do toho zapojujeme děti, protože mají neotřelé nápady a otevřenou mysl. Nejsou ještě svázáni jako my, dospělí,“ doplnil Jaroslav Míth.

Kromě soutěže budou jako doplněk fungovat i speciální workshopy, které probíhají ve školách umístěných v blízkosti náměstí. Třídy, které se chtěly zúčastnit soutěže, absolvovaly v rámci workshopu krátkou procházku po tomto náměstí, kde se také diskutovalo o tom, jak se veřejný prostor dá vnímat. A podle všech dohlížejících se opravdu ukázalo, že naše děti mají úplně jiný pohled na svět kolem sebe a dokážou přesně vyjmenovat, co se jim na stávajícím náměstí nelíbí a co naopak vítají s povděkem. Dětský tvořivý a spontánní přístup by podle radních mohl být velmi inspirující pro zadání urbanistické soutěže. Termín uzávěrky pro odevzdání konkrétních námětů byl stanoven do patnáctého února příštího roku.

Náměstí Bratří Synků je významným veřejným prostranstvím Prahy a lokálním centrem Nuslí. Současný stav náměstí Bratří Synků je ale v rozporu s významem a potenciálem náměstí.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+