Hypotéky stále klesají. Kdy to skončí?

04.11.2016 /

Jak jsme vás už několikrát informovali, situace na realitním trhu fandí zájemcům o hypoteční úvěry. Sazby hypoték totiž neustále klesají. Indexy nabídkových sazeb dosáhly v září tohoto roku nových historických minim a další pokles sazeb očekávají odborníci i v říjnu. Kdy tohle může skončit?

Banky se budou rozhodovat podle regulace

Už více než rok se spekuluje o tom, kdy zase sazby hypotečních úvěrů půjdou nahoru nebo se alespoň zastaví na pomyslném úrokovém dně. To je ovšem zatím v nedohlednu. Samotný trend poklesu započal už v roce 2009. Od té doby ho pravidelně pro vás monitorujeme.

Průměrná nabídková sazba hypoték do 70 % zástavní hodnoty nemovitosti v září klesla o další 4 setiny procentního bodu (bps.) na 1,88 %. Oproti loňskému září jsou nyní sazby 70 % hypoték o 29 bps. níže. Klasického klienta spíše zajímá, kolik bude platit měsíčně. Rozdíl v měsíční splátce v závislosti na výši úvěru a době splatnosti může dosahovat řádově několik tisícikorun. U dvoumilionové hypotéky s 20letou splatností aktuálně vychází měsíční splátka o 1990 Kč nižší než např. před 5 lety. A to už je nezanedbatelná částka. Pokles ovšem postihuje i další kategorie hypoték. Některé se dostaly i pod hranici hypotečních úvěrů s plovoucí sazbou. Podíl těchto úvěrů je v současnosti podle dostupných dat cca okolo 1 % z celkového počtu sjednávaných hypoték.

Změny od prosince

Už víte z našich článků, že se nezadržitelně blíží platnost nového zákona o úvěru pro spotřebitele. Proto se teď aktuálně banky snaží nalákat co nejvíce klientů, aby si sjednali hypotéky ještě za stávajících podmínek. A tak nabízené sazby dále klesají. Minimální sazba teď činí 1,29 %. Některé banky se snižování sazeb brání a snaží se zlevnění promítnout např. v nižších poplatcích. Odborníci v tomto období očekávají tvrdý konkurenční boj a tlak na cenu.

Hypotéka teď? Ano! Ale…

Otázkou už není, zda hypoteční úvěr ano či ne, ale kdy. Teď a nebo až v novém roce? Odpověď ovšem není jednoznačná. Každý případ se posuzuje separátně a co je pro jednoho výhodné, to pro druhého není. Ceny nemovitostí rostou měsíc od měsíce, ČNB zpřísňuje nároky na bonitu klientů, změny, které nastanou s koncem roku, budou mít zcela nepochybně dopad na výši úrokových sazeb. Odborníci proto radí zamyslet se a posoudit situaci s makléřem či finančním odborníkem.

Dosažení dna v prosinci?

Faktorem hovořícím spíše pro okamžité sjednání úvěru je cena. Proč? Jak jsme naznačili, úrokové sazby s menšími přestávkami klesají řadu let. Odborníci očekávají dosažení pomyslného úrokového dna někdy v průběhu listopadu či prosince. Zdražování úvěrů se moc nepředpokládá, protože konkurence je velká. Ale určitě dojde ke strukturální změně cenotvorby u specifických produktů, jako např. hypotéky na pronájem, „cizoměnové” hypotéky nebo u úvěrů s dlouhodobější fixací. Tedy 5 a více let. Ty se dnes nabízejí výrazně pod cenou.

Speciální úvěry

Možností, jak zhodnotit peníze, je v současné době mnoho. Jednou z těch, jejíž popularita v poslední době výrazně roste, je nákup a následný pronájem nemovitosti. To vše za předpokladu, že si vyberete kvalitní stavbu v dobré lokalitě a současně si obstaráte spolehlivého nájemníka. Tak vám i stará garsonka může zajistit výnos okolo pěti procent. Díky současným výhodným podmínkám bank je navíc možné dosáhnout vyšších výnosů než kdy jindy, a to za pomoci takzvané hypoteční páky (financování zčásti z vlastních zdrojů a zčásti pomocí úvěru). Bližší informace o této možnosti investice najdete na webu www.realcity.cz.

Od prosince všechno jinak

Od 1. 12. 2016 začnou platit nová pravidla pro poskytování hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Nový zákon o spotřebitelském úvěru, přináší kromě jiného i přísnější posuzování bonity klienta. Pokud by se totiž stalo, že klient nebude mít na splácení a prokáže se, že banka měla mít důvodné pochybnosti o schopnosti klienta splácet, úvěrová smlouva může být zneplatněna, čehož se banky velmi bojí.

Banky budou opatrné

Je jasné, že banky budou od prosince mnohem opatrnější v posuzování bonity žadatelů a dojde určitě i k omezení poskytování hypoték bez prokazování příjmů. To se týká klientů, kteří potvrzují příjmy jen čestným prohlášením. Toto se dotkne např. podnikatelů, kteří budou určitě do jisté míry znevýhodněni.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+