Praha 9: mění svou tvář

16.11.2016 /

Nejedna městská část v metropoli doznala za poslední roky velkých proměn. A ne jinak je tomu i v případě Prahy 9. Změny jsou to zcela nepochybně k lepšímu, a to nejen v souvislosti s místní infrastrukturou, ale také v rámci volnočasových prostranství. Jen za poslední rok v této lokalitě došlo k několika revitalizacím parků.

Hned na konci února započala velká revitalizace parku Pod Lávkou. Práce byly zahájeny oplocením okraje parku, který sousedí s ulicí Ocelářská. Kompletní úpravou by měl projít celý prostor včetně zeleně, kde by měly být například vykáceny nemocné stromy. Dokončení se plánovalo zhruba na říjen, takže se nyní finišuje. Návštěvníci parku se tak už mohou těšit na procházky po nových cestách, ti nejmenší a nejmladší si zase budou moci pohrát na dětském hřišti. K odpočinku poslouží i nový místní altán.

Původním záměrem radních byla výstavba minigolfového hřiště, to se však nelíbilo některým sdružením. A nakonec se dospělo k přepracování dokumentace stavby, které spočívalo ve zrušení minigolfových hřišť a jejich nahrazení cvičebními prvky a parkovými lavičkami, jak potvrdilo vydané stavební povolení.

Kromě toho se počítá se zmíněnými novými chodníčky, kamenným nábřežním schodištěm do Rokytky a rozšířením stávající cyklostezky. Po celém toku Rokytky se v průběhu letošního roku investuje do úprav zelených ploch, které se mění v parky. Revitalizované už bylo území u zahrádkářské kolonie v Hrdlořezích, kde bylo dříve uměle narovnané koryto upravené do přírodě podobných meandrů. Nový park ve Vysočanech vyjde Prahu na 8,6 milionu.

Další park na obzoru

Odhadem v době, kdy by měly práce v parku Pod Lávkou skončit, začne i výstavba nového parku Zahrádky. Ten vznikne kolem Rokytky v místech, kde stála už neexistující zahrádkářská kolonie. Pokud dostane stavba rybníka všechna potřebná povolení, s pracemi by se mohlo začít na jaře roku 2017. Hotovo by mělo být zhruba do půl roku. Plánovaný park s dětským hřištěm a občerstvením by měl zároveň propojit nově vzniklou obytnou zónu U Elektry přes Rokytku a okolí stanice metra Kolbenova. Výstavbou rybníka a celkovou revitalizací lokality dojde k příznivému zlepšení stavu zdejšího životního prostředí. Součástí projektu je nová vodní stavba – rybník, který radní plánují již řadu let. Rybník o objemu dvou a půl tisíce metrů krychlových dosáhne podle dostupných informací v nejhlubším místě 1,3 metru. Dno bude utěsněno jílovou vrstvou. Samotná výstavba se uskuteční v několika etapách. Ty první již v současné době běží.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+