Bydlení, nové projekty: Současné trendy, od zahrady po dotace

31.03.2013 /

V uplynulých dnech proběhl poprvé na moderním výstavišti PVA v pražských Letňanech již 19. ročník specializované výstavy nových projektů bydlení s názvem Bydlení, nové projekty. Ta byla určena primárně pro každého, kdo se poohlíží po novém bydlení.

Kromě nejvýznamnějších developerů a realitních kanceláří s pestrou nabídkou projektů a nemovitostí zde byla ke spatření i celá řada výrobců specifických produktů (obklady, dlažby, sanita, vířivky) a doplňků do interiéru i exteriéru. Na jednom místě jsme tak měli jedinečnou možnost spatřit jakýsi průřez celého trhu, prohlédnout si a porovnat nabídku předních developerů či realitních kanceláří, vybrat zdi či obklady a rovnou si odnést například originální africkou sošku. Na doprovodných přednáškách se posluchači dozvěděli mimo jiné o trendech na rezidenčním trhu v letošním roce, o pravidlech týkajících se průkazů energetické náročnosti budov či o dotačním programu Nová zelená úsporám.

Nová zelená úsporám

V dotačním programu bude podporováno například komplexní zateplování rodinných a bytových domů a veřejných budov (školy, školky, domovy seniorů apod.), ale i nová výstavba v pasivním energetickém standardu. Dotace budou distribuovány ve třech různých hladinách odstupňovaných na základě kvalitativní úrovně zateplení, přičemž na nejvyšší 50 % podporu dosáhnou ti, kteří dosáhnou snížení potřeby tepla na vytápění alespoň o 60 %. Celkem v letošním roce stát na program dle předpokladů uvolní 1,4 miliardy korun z prodeje emisních povolenek. Z toho většina půjde na zateplování rodinných domů, necelou třetinu pak mohou získat i veřejné budovy.

K žádosti o dotace je oprávněn každý, Nová Zelená úsporám ovšem počítá s příjmem žádostí až v srpnu. Veškerá opatření budou financována formou přímé dotace, zvýhodněného úvěru a bonusu. Podporována bude rovněž příprava projektové dokumentace. Požádat o dotaci pak bude možné elektronicky a na krajských pracovištích Státního fondu životního prostředí. Více informací je k dispozici na stránkách www.nova-zelenausporam.cz.

Plánujete zahradu? Zavolejte architekta!

Pokud nejste vyloženě esteticky nadaní, je v současnosti prvním krokem k vysněné zahradě oslovení zahradního architekta. Možná si řeknete, že nejde o nic složitého, architekt však musí koncepčně a kompozičně sladit ráz domu a zahrady a připravit návrh potřebných terénních úprav. Ve spolupráci s projektantem následuje vypracování projektu zahrady. Projektant rovněž dohlédne na sladění požadavků klienta a správných zahradnických postupů. Proto mu určitě sdělte, jakým způsobem hodláte zahradu využívat a jaký typ zahrady se vám zamlouvá.

Při projektování zahrady jsou dnes většinou využívány speciální grafické programy, díky nimž si můžete jednoduše prohlédnout celou zahradu část po části ve 3D a vše si tak snáz představit. Díky počítačovým výpočtům vám architekt může ukázat návrh zahrady tak, jak bude vypadat v různých letech po výstavbě – problém není ani vygenerování náhledu v jednotlivých ročních obdobích. Po dokončení projektu již následuje samotná realizace zahradních úprav. S projektem v ruce můžete oslovit specializovaná zahradnictví, která vám vysadí a rozmístí vše, dle vaší libosti.

Domácí vířivky a sauny jsou „in“

Na výstavě Bydlení byl k vidění také tento druh interiérového vybavení. Vždyť kdo by si netoužil odpočinout ve vířivce po náročném dni v práci nebo se natáhnout v sauně a prohřát zkřehlé kosti? Nyní tak můžete činit z pohodlí domova. Pro umístění domácí sauny vám postačí pouhé 3 m², ušetříte čas, který byste museli věnovat dojíždění do sauny veřejné, vyhnete se hygienickým rizikům a dlouhodobě můžete ušetřit také peníze. Domácí sauny jsou navíc navrhovány tak, aby vyhovovaly konkrétním požadavkům zákazníka a nenarušovaly ráz jeho domova – tvarem, rozměry ani designem.

Pokud máte zdravotní obtíže nebo nesnesete pobyt v klasické sauně, měli byste před saunou klasickou upřednostnit spíše infrasaunu, která tělo prohřívá do hloubky a je vhodná i pro kardiaky a astmatiky. Díky nízké provozní teplotě v ní však můžete přesto pohodlně dýchat a těžit z blahodárných účinků na celý organismus – vylučuje se až třikrát větší obsah škodlivých látek, posiluje imunitní systém, pomáhá při léčbě revmatismu, artritidy, problémů se zády a klouby, nespavosti a kožních problémů.

Blahodárné účinky má ovšem také domácí vířivka, která dokáže dát masáž celému tělu. Hydromasáž pozitivně ovlivňuje nejen celkové zdraví, ale také výrazně přispívá k zlepšení vzhledu pleti, k zmírnění celulitidy a celkové obnově pružnosti pokožky. Je však stěžejní zvolit tu, která bude vhodná právě pro vás. Na trhu jsou k dispozici vířivky nabízející zároveň systém vodních i vzduchových (tzv. perličkových) masáží, které mají podobné účinky jako jemná poklepová masáž. Perličková masáž má rovněž kladný vliv na činnost lymfatického systému a na krevní tlak. Záleží jen na vašich specifických požadavcích. Taková domácí vířivka dnes přitom nabízí dostupný pocit luxusu i standardně vybaveným domácnostem. Tak proč si nedopřát?

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+