Jak na vrzající dveře

28.11.2016 /

Žijeme v době, kdy staré lze jednoduše nahradit novým. Pochopitelně to něco stojí. Ale co když jde o drahou a důležitou věc jako jsou dveře? Ty vám jistě bude za těžko jen tak vyhodit a koupit nové. A přitom není divu, že se při každodenním používání trochu ochodí a začnou skřípat. Povíme si, co s tím.

Není divu, že pokud otvíráme a zavíráme dveře několikrát denně, tak začnou po nějakém čase zlobit, uvolňovat se, vrzat nebo drhnout. Většinou je drhnutí a vrzání zapříčiněno nenaolejovanými panty, nebo také dveře mohou drhnout o zárubeň.

  • Pokud jsou tím pravým důvodem suché panty, tak nejjednodušší je namazání, ale pozor! I zdánlivě jednoduchý úkon může způsobit problém. Především je důležité zvolit správný typ oleje. Nejvhodnější je jemný strojní olej, zapomeňte tedy na jedlý stolní, který používáte při vaření. Jedlé oleje se časem změní doslova v tuhý gel.
  • Dveře se mažou tak, že je lehce pootevřete a částečně vysadíte. Poté olejničkou přiměřeně naolejujte čepy závěsů. Pokud máte zrezivělé panty, případně zámky, můžete s úspěchem využít přípravek s názvem WD-40 ve spreji. Pomůže vám také promazat veškeré kovové spoje a nakonzervovat je.
  • Při drhnutí dveří je třeba zjistit, co je příčinou problému a zda za ním nestojí např. nadbytečná vrstva nátěru. Dveře tak mohou být v místě kontaktu se zárubněmi doslova slepené barvou. V takovém případě postačí přebytečný nátěr obrousit opatrně středně jemným brusným papírem.
  • Zejména v zimním období se stává, že vchodové dveře změní svůj tvar vlivem kondenzační vlhkosti a jdou špatně zavírat. Vlhkost může způsobovat stejné problémy i u koupelnových dveří. Jak zjistíte, ve kterých místech dveře drhnou? Jednoduše. Vezměte si proužek kopírovacího papíru a přes něj dveře zavřete. Obarvená místa jsou třecí plochy, které je zapotřebí obrousit.
  • Pokud dveře drhnou ve spodní části, stačí je označit obyčejnou tužkou. Následně dveře vysaďte a hoblíkem nebo bruskou je srovnejte.
  • Problémy s dveřmi ale mohou způsobovat i zárubně, které mohou být nedostatečně připevněné ke stěně. Jejich opravu také zvládnete. Nejdříve je zapotřebí vyvrtat skrz zárubně hlubší otvory do zdi. Do nich vložte hmoždinky a dlouhými šrouby zárubně přišroubujte a opatrně je dotáhněte.

Tak ať vám zase dlouho slouží!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+