Správné nájemné. Umíte ho stanovit?

13.12.2016 /

Vlastníte byt, dům, místnost a chtěli byste vydělat nějakou tu korunu navíc ke svému měsíčnímu příjmu? Jak těžké je stanovit správné nájemné? Určitě nedávejte jen na svůj úsudek. Kritérií, které musíte posoudit, je mnohem více, než by se mohlo zdát.

Dobrá cena je záruka úspěchu rychlého pronájmu

Jak jsme již nastínili, stanovení ceny není o nějakém našem odhadu, ale o důkladném propočtu a posouzení. Asi nejdříve přijdete ke srovnávání podobných nabídek. Tady je to dost subjektivní záležitost, to, co se vám zdá stejné, ve skutečnosti může být poměrně odlišné. Ale jako první nápověda to stačí. Nestačí ovšem srovnat nemovitosti ve stejné části města, vemte v úvahu i podlaží, stáří bytu, umístění v lokalitě apod.

Pozor na podhodnocení. Může se nevyplatit

Někteří majitelé nemovitostí záměrně cenu podhodnocují, aby nemovitost rychleji pronajali. To ale nemusí být správná cesta. Měli by si uvědomit, že pozdější zvyšování nájmu není vůbec jednoduché. Zvyšovat nájem můžete maximálně jednou za rok a navýšení nesmí přesáhnout 20 % během posledních tří let. Pokud sledujete rychlost zvyšujících se nájmů, určitě pochopíte, že by byla škoda plýtvat časem a zbytečně se připravovat o peníze, které jen tak na ulici nenajdete.

Přemrštěná částka

Jsou ovšem tací, kteří se vyšších částek rozhodně nebojí a cenu nájmu záměrně navýší s dojmem, že se pak budou hlásit serióznější lidé. Ale pozor! Lidé jsou dnes dobře informovaní a chytrý zájemce o nájem si dokáže vypočítat vhodnou sumu. Do takového nájmu se určitě nepohrne. Pokud najdete někoho, kdo přistoupí přeci jen na vyšší nájem, než je v okolí běžné, riskujete, že brzy najde v okolí výhodnější bydlení. A co je cílem pronajímatelů? Dlouhodobý a bezproblémový nájem, nebo ne?

Nezapomínejte na inkaso

Nájem je jedna věc, ale spotřeba vody, plynu, elektřiny i popelnice něco stojí. A tak se při podpisu smlouvy určitě domluvte předem na způsobu úhrady inkasa. Je jen na vás, jaké podmínky si určíte a zda poplatky zahrnete do nájmu či nikoli. Nejčastější a nejoblíbenější variantou jsou přiměřené zálohy nad rámec základní částky, která tvoří nájem. Vyúčtování se pak řeší jednou ročně.

Když si nevíte rady

Učený z nebe nespadl, říká se. A tak není žádná ostuda, když si s nájmem nevíte rady. Stále tu je ještě pomoc makléře. Realitní kancelář vám pomůže nejen stanovit úměrné nájemné, ale také dohlédne na smlouvu s ohledem na nové platné zákony a sežene vám i vhodného nájeníka či pomůže s prohlídkami, které zaberou mnoho volného času. Pamatujte na to, že dobře sestavená nabídka může ovlivnit výhodný a hlavně bezstarostný příjem v dalších letech.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+