Brno-venkov: Ideální místo pro váš domov

19.12.2016 /

Brno-venkov je okres v Jihomoravském kraji. Sídlem je sice město Brno, které ale do něj nespadá, protože vytváří samostatný okres Brno-město. Od roku 2015 jde o šestý nejlidnatější okres České republiky. Co je důvodem, že se sem lidé s oblibou v posledních letech stěhují?

Území okresu Brno-venkov se člení do 7 správních obvodů – obcí s rozšířenou působností (Ivančice, Kuřim, Pohořelice, Rosice, Šlapanice, Tišnov, Židlochovice). A od 1. ledna 2005 je jeho součástí 25 obcí, převedených z kraje Vysočina (konkrétně z okresů Žďár nad Sázavou a Třebíč). Dalším milníkem je první leden 2007, kdy byly do území okresu sjednoceny hranice všech správních obvodů obcí s rozšířenou působností, které mají sídlo na jeho území. Tolik z historie okresu.

Dnes je to jedna z lokalit, které se výrazně mění s narůstajícími potřebami místních obyvatel. Za hranicemi Brna je o bydlení velký zájem hned z několika jasných důvodů. Lidé zde nachází potřebný klid, který jim v uspěchané době chybí, ale zároveň je to blízko ke všem nutným službám. Do centra Brna se přitom dostanete v řádech desítek minut s pomocí MHD nebo další dopravy. Obce jsou na tom, co se služeb týče, také poměrně slušně. Kdo touží po rodinné domě, určitě uvítá, že se zde najdou i volné pozemky pro výstavbu nových domů, kterých v Brně mnoho není. Vznikají zde ovšem i nové bytové projekty. Současná situace na realitním trhu však způsobuje, že jsou zpravidla velmi rychle vyprodané.

Na venkov do bytu

Dalším důvodem stěhování Brňáků na venkov je fakt, že byty ve městě začínají podle realitních odborníků docházet. To má spolu s růstem cen za následek, že lidé za novým bydlením míří právě do tohoto okresu, kde je nabídka v současnosti širší. To dokazují i statistiky. Za první pololetí letošního roku úřady v okrese Brno-venkov vydaly 333 stavebních povolení na bytové budovy, zatímco přímo v Brně pouze 60.

Praxe tedy ukázala, že neplatí, že se lidé mimo město stěhují pouze za bydlením v rodinném domě. V současné době roste kromě tohoto i zájem o bytové domy, které vznikají právě v okolí Brna. Tento trend navíc odborníci očekávají i do budoucna. Přímo v Brně totiž vinou chybějících ploch v územním plánu projekty novostaveb v posledním roce stagnují. Mizí z trhu i byty a případní zájemci následně nemohou využít ideální podmínky levných hypoték. Lidé tedy odcházejí z města i proto, že mají zájem o byt a v Brně ho nesehnali nebo na ně byl moc drahý.

Na venkově problém s vydáváním stavebních povolení není. V okrese Brno-venkov do letošního července úřady vydaly stavební povolení za 1,2 miliardy Kč.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+