Hlavní priority při výběru nemovitosti. Co dnes hraje prim?

23.12.2016 /

Koupě nemovitosti je jedna z nejdražších investicí ve vašem životě, a tak není dobré zůstat pouze na úrovni emotivního posuzování, kterým každý z nás stoprocentně začíná. Je dobré se na svou prvotní vizi podívat z vícero úhlů. Nad čím vším se zamyslet?

Hledání a výběr bydlení je složitý a zdlouhavý proces, který si určitě zaslouží víc než se na chvilku zamyslet. Uplatněte při něm různorodá praktická kritéria. A úplně nejchytřejší variantou je následně si k výběru přizvat odborníky, kteří se na vámi zvolený byt nebo dům podívají okem profesionála. Vyplatí se to. Jednou z takových věcí je možnost expertní inspekce nemovitosti, kterou mohou provést architekti, právníci, stavaři či odborníci na technický stav budov.

Tři základní věci

Byt či dům lze obecně posoudit ze třech úhlů. Prvním je samozřejmě lokalita, následně typ a stav budovy a pak konkrétní bytová jednotka nebo interiéry. Každý tento aspekt může výrazně ovlivnit výslednou cenu, za kterou své bydlení pořídíte.

Když chcete ušetřit čas

Dopravní dostupnost a občanská vybavenost jsou dalšími důležitými posuzovanými kritérii. Každý z nás se musí z domu přepravovat do práce, za svými koníčky a za kulturou a podle toho je třeba lokalitu volit. Pokud chcete kvůli dětem bydlet mimo centrum města, tedy někde v klidu a blízko přírodě, dobře si to promyslete. Je důležité vědět, zda je pro vás zahrada důležitější než čas trávený na cestách do školy, za kroužky apod. Periferie, jak víme, nebývají příliš dobře vybavené. Zejména školy a školky, stejně jako sportoviště nebo jiné volnočasové aktivity, se soustřeďují do centra města.

U bytu pozor na dispozice

Asi není třeba připomínat, že nejsou všechny byty dobře dispozičně řešené tak, jak to vyhovuje většině z nás. Je dobré si uvědomit, že dispozice bytu, který si koupíte, půjdou měnit jen velmi těžce anebo dokonce vůbec. Základem může být praktické oddělení soukromých prostor (ložnic a sociálního zařízení) od obývacího pokoje, kam si budete chtít zvát návštěvy. Dětský pokoj by měl být večer dobře zvukově izolován od společenského života. Veledůležité jsou úložné prostory nebo místa, kde se dají zřídit na míru. Zejména v nových bytech tyto často chybí, neboť se developerské společnosti snaží vytěžit z každého metru čtverečního plochy. Komora v bytě bývá často základem spokojeného bydlení, i když se to tak na první pohled nejeví.

Ženy upřednostňují funkčnost

Preference mužů a žen se při výběru liší jen mírně. Ženy rozhodně požadují funkční byt, možnost bavit se v okolí a kontrolu nad financemi. Stejně tak je právě pro ženy důležitá bezpečnost. Doba se tedy poněkud posunula jinam. Dříve býval totiž realitní trh doménou mužů, v poslední době se na něm začínají prosazovat i ženy. Ženy našly oblibu v nákupu vlastních nemovitostí, kterým dávají přednost před placením nájmu. Důvod je jednoduchý. Chtějí si zařídit vlastní bydlení podle svých představ. Zvládají si nastudovat i technické parametry a finanční stránku věci. Rády také do nemovitostí investují a zjišťují si návratnost svých investic. Podle odborníků dokonce ženy v současnosti představují společně s manželskými páry nejvyšší procento kupujících rezidenčních nemovitostí. A jak to máte vy? Další podrobnosti najdete v našem on-line magazínu www.realcity.cz/magazin.

Rozdíly přístupu výběru bytu mužů a žen

Rozdíly v přístupu k výběru bytu mezi muži a ženami nejsou významné, ale dají se vypozorovat.

Muži

  • Muži mají rádi velké prostory a chtějí mít blízko k přátelům a do práce.
  • Muži, kteří si pořizují vlastní byt, často na prohlídku přivádějí své přítelkyně.

Ženy

  • přistupují k výběru bytu emocionálněji
  • věnují větší pozornost detailům, např. podlaze nebo možnosti umístění vestavěných či volně stojících skříní na oblečení
  • mnohem pečlivěji vybírají okolí bydliště, kde se budou cítit bezpečně
  • také chtějí mít možnost se po práci bavit a jít posedět s přáteli, proto není na škodu v blízkosti bytu mít po ruce bary, kavárny kina nebo kadeřnictví, kosmetiku, manikúru, pedikúru či masáže

Páry, které hledají společně byt, si pak jednotlivé role rády rozdělují. Muž se obvykle stará o technické a finanční aspekty, porovnává hypoteční úvěry, hlídá ceny bytů apod. Žena se naopak zajímá o to, jestli je byt a jeho okolí vhodné pro rodinu, tedy kde se dá nejlépe nakupovat, trávit volný čas, kde jsou školy a školky.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+