Realitní kancelář Agil: Shrnutí aktuální situace na brněnském realitním trhu

27.12.2016 /

RK Agil je dlouhodobě působící, finančně zdravá, realitní a zprostředkovatelská agentura, která funguje na lokálním brněnském trhu již od roku 1998. Jde o menší společnost se stabilním pracovním kolektivem a osobním přístupem ke svým dlouhodobým i novým zákazníkům. Ve svých počátcích se zabývala především zprostředkováním ubytování, dnes nabízí komplexní realitní a právní servis se všemi doplňujícími službami v oblasti prodeje a pronájmu nemovitostí v Brně a okolí. O úspěšnosti realitní kanceláře hovoří pozitivní reference a opakovaně se vracející klienti. Od svého zrodu funguje na základech férového jednání, kvalitních služeb a poskytování odborných informací. „Klademe důraz na to, aby nám lidé věřili,“ říká majitel RK Agil Martin Pešák.

Jak vnímáte současnou situaci na brněnském realitním trhu?

Realitní trh, obzvlášť ten brněnský, se dle mého názoru pohybuje na horní hranici pomyslné cenové křivky. Ceny nemovitostí se vždy odvíjejí od nabídky, poptávky a dalších ekonomických aspektů. Většina současných okolností, jako jsou historicky nejnižší hypoteční úrokové sazby, velmi nízká nezaměstnanost, ekonomická stabilita a omezené množství nově postavených bytů, totiž vyvolaly vysokou poptávku po rezidenčním bydlení. Proto se ceny bytů i pozemků dostaly na nebývale vysokou úroveň.

Co to konkrétně znamená v praxi?

V současné době je na trhu malé množství nemovitostí k prodeji. Nemovitosti, které se nabízejí, mají vysokou cenu, ale i přesto se velmi dobře prodávají. Proto všem klientům doporučuji neodkládat zamýšlený prodej jejich nemovitosti a využít tuto jedinečnou situaci na trhu. Lze totiž předpokládat, že se tento růst cen v nejbližší době zastaví. Může se tak stát v důsledku opatření ČNB, které už část klientů pocítila, ale také díky plánované developerské výstavbě, s ní související rozšířené nabídce nových bytů a v neposlední řadě předpovídající stagnaci ekonomiky.

Změnila nějak malá nabídka nemovitostí rozhodování klientů, kteří hledají své nové bydlení?

Ano. Určitě. Ve městě Brně je opravdu velký nedostatek bytů k prodeji. Velmi omezená je nabídka rodinných domů a už vůbec nemluvě o volných pozemcích pro stavbu rodinného bydlení. Velká část klientů proto přesouvá svůj zájem o nákup rezidenčních nemovitostí do blízkého okolí Brna. Zajímavé jsou pro ně oblasti s kvalitní infrastrukturou, občanskou vybaveností a dobrým dojezdem do města. Naše realitní kancelář dlouhodobě zaznamenává velký úspěch v lokalitách, situovaných jižně a východně od Brna. V letošním roce jsme prodali několik desítek nemovitostí ve Šlapanicích u Brna. Vyrostl zde velký developerský projekt s novými byty. Celé stávající bytové sídliště bylo velmi úspěšně revitalizováno, včetně jeho okolí, přilehlých komunikací, parčíků a dětských hřišť. Navíc vedení města dbá na dobrou komunikaci s obyvateli a zároveň investuje peníze do zlepšení infrastruktury a rozšíření občanských služeb. Nejen z těchto důvodů jsou nemovitosti v Šlapanicích velmi žádané. Díky naší mnohaleté působnosti v této lokalitě dokážeme garantovat prodávajícím klientům bezproblémový a relativně rychlý prodej.

V letošním roce proběhlo několik legislativních změn. Zasáhlo to nějak vaše klienty?

Jak jsem již uvedl, citelná je především změna pravidel ČNB, změna plátce daně z nabytí nemovitých věcí a časté kontroly Státní energetické inspekce ohledně správnosti průkazů energetické náročnosti budov. To vše by mohlo naše klienty teoreticky ovlivňovat. Ale teoreticky jen proto, že pokud jsou to naši klienti, tak zajistíme, aby je tyto změny nepřekvapily. O všem je včasně informujeme a také většinu agendy přebíráme na sebe. Vypracováváme přiznání k dani z nabytí, necháme pro klienty vypracovat PENB, společně s naší stabilní finanční poradkyní hledáme optimální financování aj. Jinými slovy, klienta, který si vybere naši realitní kancelář, se snažíme komplexně informovat a udělat všechny nutné úkony, které vedou k úspěšnému prodeji či koupi.

Lze ve vaší profesi říci, že máte stálé klienty?

Před zhruba 18 lety, kdy jsme začínali v oboru zprostředkování ubytování a prodeje nemovitostí, jsem si myslel, že to možné není. Doba a úsilí, které jsme věnovali práci s klientem, ukázaly opak. Dnes mohu říci, že díky velmi dobré komunikaci a profesionalitě našich makléřů, známe jednu stranu prodeje asi v 90 % obchodních případů. Velmi si toho vážím a jsem rád, že se na nás klienti opakovaně obrací.

Považujete Šlapanice u Brna jako dobrou adresu a místo pro život?

Ano, a mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti. S mojí rodinou a dětmi zde žijeme již několik let. Je to komfortní místo s velmi kvalitní občanskou vybaveností, dopravní infrastrukturou, volnočasovými možnostmi a velmi rychlou dostupností do samotného centra Brna. Kromě toho město Šlapanice neustále pracuje na svém zvelebování a nezapomíná ani na zvyšující se zájem o nové bydlení. Podobně jsou na tom také obce v jeho těsné blízkosti, jako jsou Jiříkovice, Kobylnice, Křenovic aj. Zde všude se nám daří nabízet a prodávat nemovitosti velmi rychle a v poměru cena a komfort výhodněji než v samotném Brně.

Představujeme

Jsme realitní společnost působící v Brně a jeho okolí již od roku 1998. Naši makléři mají dlouholetou úspěšnou praxi a snažíme se naše služby udržet na vysoké úrovni. Klademe velký důraz na osobní přístup k našim klientům a na komplexnost našich nabízených služeb. Zprostředkováváme prodej i pronájem všech typů nemovitostí. Nabízíme vypracování cenových odhadů z důvodu prodeje i dědictví.

Díky mnohaleté spolupráci s osvědčenými právníky realizujeme bezpečné a právně jisté obchody. Zajišťujeme tedy veškeré právní služby, dokumenty a smlouvy v oblasti nemovitostí. Součástí naší práce je i poradenský servis v oblasti financování, hypoték a půjček. Pro naše klienty aktivně vyhledáváme konkrétní nemovitosti a případně zajišťujeme jejich správu. Inzerujeme na předních realitních portálech a v kvalitních tištěných mediích. Oceněním naší práce jsou spokojení klienti, kteří se k nám opakovaně vracejí.

Martin Pešák
majitel společnosti

Realitní kancelář Agil
Koliště 55
602 00 Brno

tel.: +420 545 215 188, +420 545 215 184
GSM: +420 736 646 769

mpesak@rkagil.cz
www.rkagil.cz

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+