Pronajímáte nemovitost? Pozor na EET! Koho se týká?

16.01.2017 /

EET straší podnikatele už pěknou dobu a všechno se teprve usazuje. Nejvíce se ovšem hovoří v souvislosti s pohostinstvím nebo e-shopy. Týká se ovšem i dalších odvětví. Například pronájmů. Pokud se chystáte pronajímat nebo již pronajímáte, měly by vás následující informace jistě zajímat.

Pronájem nemovitosti s sebou nese řadu výhod i nevýhod. O současném stavu na realitním trhu a jak si stojí pronájmy v současnosti, jsme vás informovali koncem roku 2016 i v našem časopisu. Nyní se zaměříme na nevýhodu, která k výčtu přibyla na konci loňského roku. Tou je zmiňovaná elektronická evidence tržeb. Kterých majitelů nemovitostí se týká? Myslete na to, že neznalost zákonů nikoho neomlouvá.

Jak je to u klasického pronájmu nemovitosti

Vlastníte-li byt, který pronajímáte, můžete si v podstatě oddechnout, neboť dlouhodobé pronájmy do EET nespadají. Jediné, co musíte, je mít na pronájem živnostenské oprávnění (v případě poskytování doplňujících služeb k pronájmu – úklid, provoz bytu aj.) či jen nájemní smlouvu. V obou případech musíte vaše příjmy v klasickém daňovém přiznání, které se odevzdává do konce března, oficiálně zdanit. V takovém případě je všechno, jak má být.

Pronájem na firmu

Tady už dejte pozor. Pokud pronajímáte jako majitel firmy dlouhodobě kanceláře, ale i byty nebo pozemky, už se vás EET týká. Nikoli však v této fázi, ale ve třetí vlně, tedy od 1.března 2018. Máte ovšem také možnost se povinnosti vyhnout, pokud platby za nájem budou řádně vedené přes účet. O podrobnostech vás jistě budeme ještě informovat prostřednictví magazínu www.realcity.cz.

Airbnb. U toho pozor!

U pronájmů přes Airbnb, tedy krátkodobých pronájmů pokojů či celých nemovitostí, se vedou horké debaty nejen v rámci médií. Často se uvádí, že v tomto případě máte povinnost EET již nyní. Jak to doopravdy je?

Airbnb využívá celá řada lidí, a to nejen v hlavním městě, ale také napříč Českou republikou, zejména v historicky zajímavých lokalitách apod. Pronajímatelem bývají často studenti nebo lidé, kteří si tak chtějí něco málo přivydělat a polepšit rodinnému rozpočtu. Mají např. volný pokoj, který nabídnou na kratší omezenou dobu. V takovém případě se vás EET netýká. Ale pokud váš pronájem zahrnuje další služby jako třeba úklid prostor apod., už by se vás týkat mělo. Je však pravdou, že speciálně systém Airbnb je založen na tom, že majitel nemovitosti platbu nepřijímá od nájemníka, ale ta putuje do systému, který následně částku vyplácí pronajímateli, když se pobyt skutečně uskuteční. V takovém případě by se vás opět EET dotýkat nemělo. Kolem této problematiky vzniká celá řada ALE. Pokud si skutečně nejste jistí, vyplatí se připravit a informovat se. Obrátit se můžete na příslušný finanční úřad, kde by vám vaše dotazy měli zaměstnanci objasnit. V případě, že porušíte zákon a pravidla, hrozí vám poměrně vysoké pokuty. Spoléhat se proto na nevědomost, či zmatky, které okolo EET panují, není na místě. Je ovšem pravdou, že právě díky zmatečné situaci, bude finanční úřad zpočátku ještě shovívavý a pokuty bude udělovat jen ve výjimečných případech. Znovu opakujeme, že neznalost nikoho neomlouvá, a tak nečekejte na problém, až přijde a raději se mu vyhněte.

Pronájem chaty. Záleží na délce!

  1. Dlouhodobý pronájem
    Z logiky věci vyplývá, že u dlouhodobých pronájmů chat či chalup vás EET nemusí úplně trápit. Tady je to stejný případ, jaký jsme nastínili v případě dlouhodobého pronájmu bytů.
  2. Krátkodobý pronájem
    Pokud však takovou nemovitost pronajímáte krátkodobě, týká se vás evidence již nyní, tedy od 1. 12. 2016. Opět se dá věc obejít, když platby za pronájem budou vedené přes oficiální účet. K této živnosti potřebujete samozřejmě i živnostenské oprávnění a jste povinni příjem řádně zdanit.
  3. Pro majitele hotelů a ubytovacích kapacit
    Pokud vlastníte hotel, kemp nebo jiné ubytovací zařízení, je pro vás EET závazné již v první vlně.

Pronájem nemovitosti je dobrým přivýdělkem nebo i slušným příjmem pro mnohé z nás. Má ale také své nevýhody. Nově k nim přibyla i elektronická evidence tržeb (EET). Záleží hlavně na tom, jakou nemovitost vlastníte, na jak dlouho ji pronajímáte a jakým způsobem inkasujete svůj zisk.

 

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+