Pryč se sanitární keramikou! Zkuste dřevo!

06.02.2017 /

Sanitární keramika je sice stále v koupelnách nejpoužívanější, ke slovu se ovšem dostal i materiál, který se s vodou příliš neslučuje – dřevo!

Řada stylů, velikostí, tvarů. elegantní design a vysoká kvalita za použití nejluxusnějších exotických dřev – to jsou přednosti dřevěných van, které se znovu začínají vracet na trh. Dřevo se v koupelnách začíná používat stále častěji. Chcete to zkusit?

Vany jako za starých časů

Samostatně stojící, rohová, oválná, hranatá, anebo v japonském stylu – to jsou základní tvary dřevěných van. Jejich volba závisí především na velikosti koupelny. Samostatně stojící vany totiž vypadají efektněji, ale zaberou mnohem více místa. Pokud ho máte dostatek, můžete zvolit i vanu méně neobvyklého tvaru.

Odstín podle vaší chuti

Kromě tvaru vaší vany si můžete vybrat i z druhu – a s tím souvisejícího odstínu – dřeva. Nejčastěji se pro vany používají africké středně tmavé iroko, velmi tmavé tropické dřevo sapele podobné mahagonu, světlý evropský jasan z něhož se s oblibou vyrábí i baseballové pálky či dub, populární též na výrobu podlah. Z dalších dřev, z nichž se vany vyrábějí, to jsou: borovice, cedr, ořech a modřín.

Teplo drží mnohem déle

A jaké jsou přednosti dřevěných van? Moderní nátěry a ošetřující technologie ochrání dřevo před vlhkostí, teplem a poškrábáním, dřevěné stěny navíc poskytnou daleko lepší tepelnou izolaci než ocelové, měděné, plastové či akrylátové vany.

Dřevěné vany se navíc vyrábějí ručně – a jejich tvůrci není nikdo jiný než stavitelé lodí. Stěny každé z nich jsou proto budovány na podobných principech jako je tomu u závodních jachet. Dřevo je „obaleno“ účinnou polyuretanovou pěnou, která však vanu nezatíží, a proto je nejen odolná, ale ještě ji snadno unesou pouhé dvě osoby.

Zkuste ofuro!

K zajímavým vanám patří tradiční japonské ofuro. Dovoluje totiž tomu, kdo bere lázeň, aby se vzpřímeně posadil a byl přitom ponořený po krk ve vodě. Vyrábí se ve dvou verzích – tradiční a rozšířené a liší se v tloušťce stěn – u klasické je to jen 36 mm, u rozšířené 100 mm, což je praktické pro odložení sprchového gelu, anebo skleničky vína. Moderní vany ofuro se však liší od těch původních – ty byly totiž vyráběny z cypřišového dřeva, které se neimpregnovalo a spoléhalo se na to, že nabobtná a zachová si tak vlastní voděodolnost. To ale vyžadovalo, aby vana zůstala plná vody i v případě, že se v ní zrovna nikdo nekoupe. Protože to se vylučuje s principy moderní hygieny, nevyhýbají se moderní výrobci impregnaci – a zachovávají jen klasický tvar vany.

Co třeba sprchový kout?

Nejsou to ale jen vany, které mohou být ze dřeva. Na trhu jsou kmání také sprchové kouty! K jejich výrobě se nejčastěji používá dub, tmavé africké wenge, anebo teak. V koupelně se bude vyjímat zvláště v kombinaci s dalšími dřevěnými doplňky – nejlépe pochopitelně s vanou, poličkami či skříňkami. Dřevěné panely, na nichž je sprcha upevněna, jsou pochopitelně voděodolné, opět díky použité speciální technologii a impregnaci.

Umyvadlo. Tradiční nebo si troufnete na něco ojedinělého?

Dalším kouskem místo tradiční sanitární keramiky mohou být netradiční dřevěná umyvadla. Kromě klasického obdélníkového tvaru, který může dokonale korespondovat s vanou, můžeme v poměrně široké nabídce najít také kulatá umyvadla v kombinaci kovu a dřeva – pro ně se nejčastěji používá tvrdé dřevo iroko, nebo javor.

Otázka zní: troufnete si zapomenout na klasiku a vydat se novou cestou?

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+