Mobilní domy: Bydlení, které stále láká

10.02.2017 /

Už před pár lety jsme psali o moderním trendu s názvem mobilní domy. Jejich novou podobu si zamilovala celá řada lidí. A není divu. Jejich nespornou výhodou je rychlá stavba, možnosti přesunu, kdy se vám zachce, a poměrně zajímavá cenová nabídka. Zájem o ně stále neklesá.

Historie mobilních domů sahá už někdy do konce čtyřicátých let minulého století. Tehdy však nešlo o kdovíjak moderní bydlení, spíše možnost, jak levně a rychle bydlet. Hodily se zejména na stavbách pro dělníky v zemědělství. Ale nízké pořizovací náklady lákají nové vlastníky těchto domů i dnes. A pokud dobře vyberete, ušetříte i později na provozu.

Musíte se uskromnit

Jednou z nevýhod mobilního domu může být jeho velikost. Ačkoli existuje poměrně slušná variabilita a rozmanité varianty nabízejí menší či větší prostory, i ty největší domy jsou stále v porovnání s těmi klasickými rodinnými domy menší. Další nevýhodou může být použitý materiál. Tedy pokud srovnáváme tento typ domu s klasickým zděným. Cihly jsou zkrátka cihly. Odborníci se shodují na tom, že při větších poryvech větru mohou majitelé pocítit i slabší izolační vlastnosti. To platí i o hluku. Za lepší izolaci si samozřejmě můžete připlatit, ale už to ztrácí to zmiňované kouzlo nízkých pořizovacích nákladů.

Nejen pro dobrodruhy

Mobilní domy si často přirovnáváme ke kempování, ale to už dávno není pravda. Život v nich už rozhodně neocení jen dobrodružnější povahy. Jejich design, stejně jako využitelnost se posunuly o poznání dál. Spokojený život tak v mobilních domech nalézá čím dál větší skupina lidí. Jsou také skvělým kompromisem pro lidi, kteří se rozhodli žít mimo město a jsou limitováni určitým obnosem peněz. Pro rodiny s dětmi to asi úplně vhodná varianta není, ale samozřejmě záleží jen a jen na vašich nárocích na bydlení.

Mobilita se hodí

Mobilní domy představují pro své majitele i velkou míru svobody. Je to právě díky mobilitě. Většina domů je vybavena přípojkami a stačí se tedy napojit do inženýrských sítí. Jedinou podmínkou, kterou musíte splnit, je nahlášení umístění stavby na pozemek na příslušném úřadě. Následný provoz domácnosti se pak příliš neliší od běžných rodinných domů. Připlatit si můžete i za solární panely a další ekologické vychytávky.

Moderní je ekologie

Ty nejmodernější se vyrábí z ekologických materiálů. Oblíbené jsou dřevěné mobilní domy. Tyto materiály rozhodně zaručují zdravé bydlení. Velkým pozitivem je nejen jejich snadná instalace na vybraný pozemek, ale i vysoká variabilita prostorového řešení.

Jak dům zaplatit

Pokud vás koupě mobilního domu láká, i když nemáte dostatek financí, vůbec to nevadí. Kromě klasické půjčky nebo úvěru můžete k financování využít např. stavební spoření nebo hypoteční úvěr. Konkrétní podmínky je třeba vyřešit s konkrétním bankovním či nebankovním subjektem.

Proč si pořídit mobilní dům

  • Nepotřebujete stavební povolení.
  • Bydlet můžete velmi rychle. Mobilní dům je dovezen až na místo určení.
  • K inženýrským sítím se připojíte během pár hodin a můžete dům okamžitě plnohodnotně využívat.
  • Kdykoli se můžete přestěhovat. Stačí dům odvézt do jiné lokality.
  • Mobilní dům lze také využít jako chatu, zahradní domek na nářadí, místo pro rekreaci nebo dočasné bydlení při výstavbě domu.
  • Mobilní domy si je možné rovněž vypůjčit nebo sehnat „z druhé ruky“. K tomu slouží specializované servery. Stačí se podívat po internetu.
  • K domu dnes už nepotřebujete ani základovou desku. Pouze se do země zašroubují základové patky a na ně se domek postaví, to vše klidně za jeden den.

Vytápění mobilního domu

Jak je to s vytápěním mobilního domu? To lze řešit vícero variantami. K nejnákladnějším patří elektrické vytápění. V takovém případě je dobré zvolit si vhodný tarif u příslušné firmy, která vám dodává elektřinu. Náklady na vytápění by se měly pohybovat okolo dvou až tří tisíc korun u středně velkého mobilního domu do 60 m2.
Jednou z dalších variant je volba krbových kamen. Díky tomu se dá ušetřit až 50 % nákladů na vytápění. V mobilním domě si však můžete stejně jako v klasickém domě nechat nainstalovat i podlahové vytápění. S touto variantou opět ušetříte. Vytápění lze také řešit částečně s pomocí solárních panelů.

Odkud se vzaly

Mobilní domy nebo také mobilheimy mají svou tradici zejména v USA, Anglii, Francii, Německu, ale i Holandsku. V poslední době se usídlily i u nás a využívá je stále více mladých rodin jako alternativu dostupného bydlení.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+