Pět tipů k dokonalému trávníku

25.04.2013 /

Vypadá to, že chladné počasí je konečně za námi a příroda se začíná naplno probouzet.  Trávník vyčerpaný dlouhou zimou jistě ještě nevypadá dle vašich představ, tak je třeba s tím něco udělat. Zasít nový nebo se postarat o ten starý? Ať tak či onak, přinášíme vám několik základních rad, aby pažit na vaší zahradě vypadal opravdu k světu.

Trávníku na půdě záleží

S vysazováním nového trávníku je to jako se vším: plánování a příprava je klíčová. Nejprve tedy otestujte půdu na její pH. Můžete tak učinit sami například pomocí speciálních testovacích proužků nebo si pozvat specialisty. Ideální pro trávníky je půdní reakce v rozmezí pH 5,5–6,5. Z půdy vyplejte všechen plevel včetně kořenů. Pokud se potřebujeme vypořádat s obzvláště obtížným plevelem, bude třeba použít také herbicid. Následně půdu zorejte, ať už traktorem, rotavátorem nebo, pokud se na to cítíte ručně s pomocí rýče a motyky. Mechanické vlastnosti půdy můžete změnit přidáváním různých materiálů (kompostu, jílovitou složkou, písku apod.). Ideální je, pokud se terén mírně svažuje, aby mohla voda stékat a nevytvářely se louže. A nezapomeňte, že v našich klimatických podmínkách je nejvhodnější doba pro výsev trávníku zhruba od půlky dubna do konce května.

Výběr trávníku

Pokud se chystáte zasít nový trávník, je třeba rozhodnout se, po jakém druhu vlastně toužíte. Zde je zásadní vědět, co od trávníku vlastně  očekáváte a jak moc se o něj budete moci starat. Pokud chcete trávník primárně na okrasu, nehodláte po něm chodit a můžete mu věnovat dostatečnou péči, sáhněte po golfové směsi. Pokud jej naopak hodláte výrazně zatěžovat, nechat po zahradě běhat děti, grilovat tam, mít pikniky, pak volte travní směs schopnou snést velkou zátěž. Osivo vybírejte od renomovaných výrobců a s prodejcem se vždy poraďte, které je pro vaší situaci nejvhodnější.

Sít či nesít

Asi není pochyb o tom, že nejrychlejší cestou ke krásnému trávníku je položení travního koberce. Pokud ovšem vlastníte větší pozemek, mohla by se vám tato cesta velmi prodražit. V takovém případě bude ekonomičtější jít na to postaru a zasít travní semena. To můžete dělat jednoduše rukou nebo použít sypací vozík (ten lze následně využívat např. k dávkování hnojiv). Následně semena zapravte asi 1 až 2 cm do země a povrch utužte travním válcem.  Semena začnou klíčit zhruba během deseti dní. Během této doby je pravidelně a rovnoměrně zavlažujte a po budoucím trávníku se pohybujte co nejméně.

Sekání a zalévání trávníku

Při sekání je velmi důležité volit vhodnou výšku. Lidé to často přehánějí a trávník krátí příliš, což jej zbytečně namáhá. A jako v tolika jiných případech, méně je někdy více. Odborníci proto často doporučují krátit jen zhruba o třetinu délky. Delší tráva umožňuje lepší růst a jako bonus půdě poskytuje více stínu, takže jí zajišťuje ochranu proti vysychání. Pokud chcete, aby trávník dobře vypadal, připravte se, že je třeba jej sekat zhruba jednou do týdne. Jednou do týdne také zalévejte, ale pořádně, tak, aby půda nasákla a pomohla kořenům dostat se hlouběji. Abyste zjistili, kolik vody váš trávník potřebuje, berte v potaz typ půdy: písčitější půdy vysychají rychleji,  zatímco jílovité vodu udržují a nepotřebují zalévat tolik/tak často.

Hnojení trávníku

I ty nejzdravější trávníky potřebují čas od času výživu. Minimálně dvakrát do roka – na jaře a na podzim (někdo hnojí ještě v průběhu léta) – je tak vhodné je pohnojit. Sahejte ideální po komplexních hnojivech, které kromě klasických složek v podobě dusíku, draslíku a fosforečnanů obsahují také další složky (např. síru, měď či železo). Co pár let užijte půdu také zavápněte vápenným hnojivem, abyste obnovili její původní pH (s průběhem času se jinak stává kyselejší) a dodali jí minerály jako je vápník a hořčík.
Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+