Designové sezení: Od muffinu po slona!

02.03.2017 /

Klasická sedací souprava nebo křesla, která zabírají půlku místnosti? Tak už obývací pokoj 21. století dávno nemusí vypadat! Nadčasový design a nádech jedinečnosti mu totiž může dodat designové sezení. Fantazii návrhářů se meze nekladnou, a tak sedět dnes můžete na nejrůznějších tvarech i materiálech – od ovce či slona až po kovové větve.

Text: Monika Brabcová | Foto: archiv výrobců

Na výběru „sedacího prvku“ do centrální místnosti v domě záleží víc, než se zdá. Podle posledních průzkumů je právě ona prvním kusem nábytku, který si do pokoje pořizujeme, a většina z nás pak podle ní zařizuje celou místnost. Proto si dříve, než se rozhodnete místo klasiky pro netradiční designové sezení, dobře promyslete, jak by měl celý interiér vypadat. Pokud už pokoj vybavený máte a chcete měnit pouze sezení, pak dodržte pár jednoduchých pravidel.

Vzdušnost a střízlivost

Základem je střídmost. Přeplněný pokoj mixem různých stylů vypadá dobře jen zcela výjimečně. Vyberte si proto jeden nadčasový designový prvek, který bude středem pozornosti, a ten se co nejlépe pokuste zakomponovat do interiéru. Bude-li nejen esteticky zajímavý, ale i vzdušný, půjde to snadněji. Těžkopádné prvky prostor snadno zahltí a zatíží a nejsou vhodné pro malé prostory.

Netradiční taburety

Důležitá je i variabilita. I designové sezení může být takové, aby šlo snadno přemístit a měnit tak vzhled interiéru dle potřeby. Příkladem mohou být stále oblíbenější taburety. Čím méně obvyklé jsou, tím větší je o ně zájem. Proto se do popředí dostávají ty, které jsou vyrobeny z neobvyklých materiálů či v netradičních tvarech, jako jsou zvířata (například ovce, sloni apod.). Oblíbené jsou i předměty, které původně k sezení vůbec nesloužili. Mezi nimi lze najít například plechový dešťový buben, nebo porcelánový taburet, do nějž se vkládaly žhavé uhlíky, což vyhřívalo sedací část. K netradičním a vizuálně zajímavým kouskům patří i kovové posezení z dílny thajského designéra, které připomíná ohýbané větve a pro větší pohodlí je třeba jej dovybavit polštářky různých barev a velikostí. (prodává La Komoda).

Poufy jako muffiny

Zajímavé jsou i hravé poufy, které můžete rozprostřít do prostoru. Mohou být i víceúčelové a posloužit jako židličky i stolky. Vzhledem mohou připomínat třeba oblázky nalezené na pláži nebo muffiny. Oblíbenými pamlsky se nechal inspirovat japonský návrhář Ryosuke Fukusada a kromě praktických poufů vytvořil i další kousky ve stejné řadě, které lze vzájemně kombinovat. A tak na muffinu můžete nejen sedět či si na něj něco položit, ale také si ho pořídit jako stojací lampu na vysoké noze (prodává Punto Design).

Sedátko z papíru

Kromě tvarů si návrháři rádi hrají i s materiály. Plast, dřevo, kov a jejich vzájemné kombinace sice stále patří k těm nejoblíbenějším, ale sedět se dá i sedácích z kartonu, které jsou pro lepší nosnost často kombinací dřevovláknité desky a kartonové lepenky. Díky tomu unesou i 120 kg. Kartonové řady jsou však mnohem bohatší. Doplnit se dají stolky či stojany na víno a kartonová může být i postel (prodává Netradiční nábytek).

Pravidla pro lepší bydlení

Ať už si vyberete jakkoli netradiční kus sedacího nábytku, je při jeho rozvržení v místnosti dobré dodržet několik základních pravidel. Podle odborníků je minimální vzdálenost, kterou člověk potřebuje pro průchod mezi nižšími předměty, 55 centimetrů. „Pokud máte domácího mazlíčka nebo malé děti, je nutné prostor pro průchod mezi nábytkem zvětšit alespoň na 60, ideálně však 75 centimetrů. Nábytek by neměl překážet ani při vstupu do místnosti, proto sedačku umístěte minimálně 150 centimetrů od otevřených dveří,“ doporučuje Petra Triščíková z e-shopu MT nábytek. Díváte-li se při sezení na televizi, nezapomeňte, že vzdálenost míst k sezení od televize se řídí její úhlopříčkou. Obecné pravidlo zní, že vzdálenost sedačky od televize by měla být třikrát až čtyřikrát delší, než je její úhlopříčka.

Jak vše správně umístit…

Žádná sedačka, ať už designová či klasická, by nikdy neměla stát zády ke dveřím. Umístěte ji proto tak, abyste v každé poloze měli přehled o dění v místnosti. Nevhodné je i umístění pod okno. Pokud přemýšlíte o umístění sedací soupravy, zvažte i to, zda je obývací pokoj primárně místností setkávání. Pokud ano, měl by si lidé při sezení vidět do očí. Dle pravidel feng shui je pak ideální, když jsou jednotlivá místa pro sezení rozmístěna pod úhlem 90 stupňů. Co se naopak nedoporučuje, je sezení v jedné řadě.

Zvětšete si prostor!

Pokud se rozhodnete pro tradičnější sedačku a máte malý byt, zkuste několik triků, které vám opticky zvětší prostor. Proti oknu nebo na strop nainstalujte zrcadla a dejte přednost nábytku ve světlejší, nepříliš výrazné barvě – oblíbený je například vintage styl v tlumených odstínech, který dobře vypadá i v malých místnostech.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+