Jaro začalo. Chystáte se koupit chatu?

12.04.2017 /

Už vás nebaví sedět celé léto v paneláku? Putovat od parku k parku a vymýšlet různé výlety, jen abyste se dostali na čerstvý vzduch? Pohráváte si s myšlenkou pořídit si rekreační objekt? Pak máme pro vás pár dobrých rad, jak na to.

Čeho se při koupi držet

Na úplném začátku si položte otázku: proč si chatu chcete pořídit? Každé vaše přání a kritérium navíc se stoprocentně projeví na ceně objektu. Nepůjde tedy jen o lokalitu nebo samotný technický stav domu nebo jeho (ne)vybavenost. Roli hrají i zdánlivé maličkosti.

Představa o trávení volného času a rekreaci se výrazně u každého z nás liší. Někdo chce odpočívat aktivně a bude pro něj prioritou možnost vyžití v okolí nebo na zahrádce. Jinému postačí odříznutí od civilizace a čistý vzduch. Lokalita je jedním z nejzásadnějších kritérií při pořizování chaty či chalupy. Bude hrát samozřejmě roli i fakt, zda si vyberete zahradní domeček nebo dům, který lze celoročně využívat. A citelně poznáte na ceně, když vaše vysněná chalupa leží v blízkosti chráněné krajinné oblasti. Při nákupu nemovitosti je nutné se od začátku soustředit v podstatě na tři nejdůležitější oblasti: lokalitu a technické a právní záležitosti.

Skrytý problém příjezdová cesta

Lidé při výběru rekreační nemovitosti často zapomínají i na velmi podstatné věci. Jednou z nich je vlastník příjezdové cesty. Dopředu si pečlivě zjistěte, zda cesta skutečně patří ke kupovanému pozemku. Vlastníkem cesty může být obec, stejně jako některý z vašich budoucích sousedů, a to by mohl být značný problém. Zatímco po veřejné cestě můžete chodit, jak se vám zachce, po soukromé to už neplatí. Mohou nastat situace, kdy je nutné užívání soukromé cesty ošetřit věcným břemenem, které může, ale také nemusí existovat z minulosti.

Když nemáte přístup k nemovitosti

Co dělat, když přístupová cesta k nemovitosti není součástí nemovitosti nebo na pozemek nevede? Podle nového občanského zákoníku je cesta nezbytná. Její užívání vybudování vám může povolit soused, je však oprávněn za to chtít náhradu. Je také možné, že se s povolením k užívání cesty budete muset obrátit na soud.

Pozemek a věcná břemena

Při výběru rekreačního objektu v podstatě platí podobná pravidla jako při výběru vašeho bydlení. Prověřit si pozemek nebo samotnou nemovitost je základ. Nejen dům, ale i pozemek může představovat problém v podobě věcných břemen. Zjistěte si z katastru nemovitostí, jak to je. Stejně tak se zajímejte, zda pozemek (ne)leží např. v záplavové oblasti apod. Je to důležité nejen kvůli možné katastrofě, ale i s ohledem na možnost pojištění majetku. Nezapomeňte ani na územní plán. Neplánuje se v budoucnu za vaší chatou obchvat či průmyslová zóna? Klid a odpočinek vám může v budoucnu narušit prakticky cokoli, třeba nepříjemný soused. Zjistěte si, kdo vedle vaší chaty bydlí nebo se rekreuje.

Vždy je jistější obrátit se na zkušené ralitní odborníky, kteří za vás celou řadu věcí ověří a vyřeší. Provize za jejich práci, pokud nejste v této věci kovaní, se určitě vyplatí a rizika spojená s koupí chaty se minimalizují.

Financování rekreačního objektu. Víte, že…

  • Územní plán je k nahlédnutí na příslušném městském úřadu a někdy je zveřejněný i na webových stránkách města.
  • Nákup chaty či chalupy lze financovat hypotékou do 70 % ceny nemovitosti? Je třeba si zjistit přesné podmínky u konkrétního bankovního domu. (např. některé banky vyžadují, aby měl objekt evidenční číslo, jiné zase aby byl objekt převeden na nemovitost k trvalému bydlení).
  • Aktuální výpis z listu vlastnictví seženete na katastru nemovitostí, případně na pobočkách Czechpointu. Důležité jsou údaje nejen o majiteli, ale také o omezení vlastnického práva (věcné břemeno, zástavní právo, nařízení exekuce). Na listu vlastnictví je také uvedeno, zda v současnosti probíhá další řízení, jež by mohlo nákup znevýhodnit. Varovným signálem by mohl být příliš čerstvý (v řádu měsíců) údaj o nabytí nemovitosti.
  • Požadujte po majiteli nabývací titul. Pokud ho prodávající nechce poskytnout nebo nemůže dohledat, jeho kopii lze získat na počkání na katastrálním úřadě. Nabývací titul vám řekne, za jakých podmínek nemovitost prodávající získal.
  • Chtějte také kolaudační rozhodnutí a příslušnou stavební dokumentaci. Pokud je prodávající nemá, je nutné zajít pro kopii na stavební úřad. Dokumentaci je nutné následně porovnat se skutečným stavem a dále se stavem zapsaným na katastru nemovitostí. V případě nesouladů je potřeba zapsat změny.

Myslete na to, že…

Od 1. listopadu 2016 přešla povinnost platit daň z nabytí nemovitosti na kupujícího. Daň navyšuje kupní cenu o 4 %, které hypotéka zpravidla nepokryje. Zálohu na daň je nutné zaplatit do tří měsíců od provedení vkladu vlastnického práva do katastru.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+