Odborná způsobilost realitních makléřů

03.05.2017 /

V dnešní době, kdy je trh (a dnes často také zdi kanceláří realitních provozoven) zaplaven nejrůznějšími certifikáty, osvědčeními, vysvědčeními a diplomy, které jsou vydávány nejrůznějšími jednotlivci, organizacemi či komorami, se význam těchto dokumentů stírá. A nutno dodat, že v mnoha případech oprávněně. Některé jsou vydávány za pouhou účast, někdy ani ta není podstatná, hlavně že účastník toho kterého kurzu zaplatil… Některé komplexní, vícedenní semináře jsou vedeny jedním „zkušeným odborníkem na všechno“, podle známého hesla: „Kdo moc neumí, všechno naučí.“

Ale vždyť je to vlastně jedno, stejně jde hlavně o to, aby klient viděl nebo raději řekněme zíral… Stačí mu přeci jen předložit certifikát. A nejlépe s pečetí. Třeba zlatou. To už musí něco znamenat. Co všechno ten makléř umí. A tak už jen málokterý zákazník se zeptá, kde a jak realiťák k takovému „obrázku“ na zdi přišel.

A o to právě jde. Existují certifikace, osvědčení, vysvědčení, které skutečně něco znamenají? Mám pro vás dobrou zprávu. Existují. Například rekvalifikační kurzy „Obchodník s realitami“, zakončené zkouškou odborné způsobilosti před tzv. autorizovanou osobou, ze které pouze úspěšný absolvent obdrží Osvědčení o získání profesní kvalifikace, dokonce se státním znakem, je jedním z nich. Tato zkouška musí obsahem odpovídat standardu Národní soustavy klasifikací. Ta se, pro představu čtenáře, pro náš obor soustřeďuje mimo jiné na témata, kterými jsou:

  • Komplexní orientace v procesech a postupech spojených s výkonem činností obchodníka s realitami
  • Využívání marketingových principů a marketingu při prodeji/pronájmu nemovitostí
  • Odhad tržní hodnoty a financování nemovitostí
  • Orientace v základních právních předpisech souvisejících s činností obchodníka s realitami
  • Orientace v oblasti stavebnictví související s výkonem činnosti obchodníka s realitami
  • Používání informačních technologií v praxi obchodníka s realitami
  • Etika při výkonu činnosti obchodníka s realitami

Další možností, jak si nechat spolehlivě ověřit znalosti, je absolvování zkoušky u Certifikačního orgánu, který zase musí postupovat podle tzv. certifikačního schématu.

Oba uvedené způsoby jsou možnostmi, jak získat osvědčení, které není zadarmo. Nemluvím o ceně z hlediska finančního, která je zanedbatelná, ale o ceně z hlediska způsobu hodnocení. Hovořím o tom, že k získání takového osvědčení musíte opravdu prokázat znalosti.

Také připravovaný zákon o realitním zprostředkování, kdy by se současná volná živnost měla změnit na živnost vázanou, jakkoli je zákon zatím „pouze na papíru“, zkoušku odborné způsobilosti cituje jako jeden ze způsobů, jakým může realitní makléř doložit ministerstvu odbornou způsobilost, aby mohl být zapsán na oficiální seznam odborně způsobilých osob.

Tímto nezatracuji žádný dobře míněný způsob profesního vzdělávání v realitách. Kdokoli se chce vzdělávat, dělá to pro sebe i pro své klienty. Jen bych rád doporučil všem, aby svůj čas věnovali zejména kvalitnímu vzdělávání. Takovému, které vždy vede k obchodnímu i společenskému úspěchu.

Asociace realitních kanceláří české republiky

Asociace realitních kanceláří České republiky je profesní sdružení realitních makléřů, správců nemovitostí, dražebníků a dalších profesionálů působících na trhu s nemovitostmi v České republice. Asociace byla založena v roce 1991 několika realitními kancelářemi z různých míst České republiky a v dnešní době čítá členská základna více než 300 realitních kanceláří z celé republiky.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+