Aktuální situace na developerském trhu

28.04.2013 /

Ceny nemovitostí se stále drží v příznivých hladinách a hypoteční úvěry jsou dostupné. Toto jsou hlavní důvody, které ovlivňují realitní trh i v oblasti novostaveb. Zvyšuje se rovněž zájem o koupi novostaveb za účelem investic. Taková je aktuální situace na realitním trhu na developerském poli. V kterých regionech se vyplatí investovat a kde naopak ne?

Realitní odborníci se shodují na tom, že v rámci investic do budoucna se určitě vyplatí koupě novostaveb zejména ve větších městech. Mezi regiony s dlouhodobě nejlepší dostupností patří Moravskoslezský kraj, Vysočina a Ústecký kraj. V rozhodování, jestli se vyplatí investovat do nemovitostí v daném místě, může pomoci i index návratnosti bydlení. Podle tohoto ukazatele patří mezi regiony s nejlepší návratností bydlení opět Moravskoslezský kraj, Vysočina a Ústecký kraj. Naopak nejhůře na tom je z tohoto pohledu Jihomoravský kraj, Královehradecký a Praha. Hlavní město však tato otázka očividně netrápí, jelikož podle oficiálních informací se prodejům zde v tomto roce zatím velmi daří. Podle serveru realitymorava.cz se za prvních 12 týdnů roku 2013 prodalo v metropoli 1 315 nových bytů, což dokazuje nárůst oproti loňskému roku o skvělých 80  %.

Byty na investici? Ano!

Další dobrou zprávou je, že z obchodu s nemovitostmi se pomalu ale jistě stává velký byznys. Alespoň co se týče investičních záměrů. Podle nejaktuálnějších dat roste procento lidí, kteří si nemovitosti pořizují na investici. Tento stav sledujeme napříč Českou republikou. Vzhledem k tomu, že ceny novostaveb jsou velmi příznivé a zajištění na stáří začíná být aktuální otázkou mladších ročníků v produktivním věku, kteří se chtějí na toto období finančně zajistit, je to jedna z možností, jak tak učinit bez velkých rizik. Zvýšené poptávce pomohly rovněž nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů. Největší zájem je přitom o koupi bytů ve větších městech, které jsou v tomto ohledu ideální, jelikož se dají lépe pronajmout, což napomáhá rychlejší návratnosti investovaných financí. Špatně si ovšem nevedou ani pozemky, jelikož jejich cena se stále drží, a dokonce meziročně mírně stoupá. Podle nejaktuálnějších průzkumů téměř čtvrtinu zájemců o reality tvoří lidé, kteří chtějí koupit za účelem investic.

Motiv kupujících se mění!?

Zaznamenali jsme ale i další trend v rámci této problematiky. Někteří realitní odborníci potvrzují, že se kromě vzrůstajícího zájmu o nemovitosti mění i motiv těchto kupujících. Zatímco dříve převládala nedůvěra kupujících v český penzijní systém a snaha zabezpečit se na stáří, letos se vrací tradiční investorské podněty, kterými jsou stabilní a téměř bezrizikový výnos nebo ochrana peněz před inflací. To potvrzuje vzrůstající důvěru v realitní trh, a to je dobrá zpráva pro všechny, kdo se zabývají prodejem nemovitostí.

Proč nyní investovat do nemovitostí?

Odborníci doporučují tuto variantu jako bezpečnou z důvodu ochrany úspor před inflací a nízké riziko investice, která slibuje solidní zhodnocení. Existuje přitom řada způsobů, jak na nemovitostech vydělat. Tím nejjednodušším je levně koupit a draze prodat. V překlenovacím období lze navíc získat výnos u pronájmu této nemovitosti. Podle odborníků je toto ideální varianta i pro méně zkušeného investora. Tato transakce totiž představuje menší rizika než např. u investice do dluhopisů, zlata apod.

Pozor!

Před tím, než se rozhodnete do podobného obchodu jít, měli byste si stanovit, na jak dlouho chcete své peníze investovat. Investice do nemovitostí patří totiž k těm dlouhodobějším variantám, kde se pohybujeme spíše v řádech desítek let, nikoli jednotek. Vždy samozřejmě hraje roli lokalita a její atraktivita a mnoho dalšího. Jednoznačně se ale dá říci, že podle ekonomů jsou investice do nemovitostí doporučovány jako ideální způsob zajištění na penzi. Jestli o této variantě uvažujete, poohlédněte se po aktuální nabídce na našem realitním serveru www.realcity.cz.

Na vzestupu je v poslední době i družstevní bydlení. I to je jeden ze způsobů, jak si pořídit novou nemovitost, a přitom nebýt zatížen hypotečním úvěrem. Na tuto alternativu Češi v posledních letech zanevřeli, ale na trhu přesto stále přežívá a někteří developeři věří v její budoucnost. Stačí se porozhlédnout po realitním trhu. Daří se v tomto směru zejména v Praze, nové družstevní byty jsou ale v nabídce i v regionech.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+