Která sekačka je ta pravá pro váš trávník?

15.05.2013 /

Při péči o trávník je výběr vhodné sekačky stěžejní nejen z hlediska správné péče, ale také vašeho pohodlí. Na trhu je přitom k dostání řada rozličných typů, které se liší podle typu sečení a vhodnosti použití pro ten či onen trávník.

Moderní sekačky splňují nejpřísnější ekonomické i technické normy a jsou k dostání v řadě různých provedení od mnoha rozličných výrobců. Nejrozšířenější jsou přitom rotační sekačky se sběrným košem.

Rotační sekačky

Má-li rotační sekačka sběrný koš, umí do něj sbírat nejen posečenou trávu, ale také další „nečistoty“ hyzdící váš dokonalý trávník, např. spadané listí. Rotačních sekaček je velké množství a vzhledem k řadě modelů jsou použitelné pro všechny typy trávníků a zahrad.

  • Rotační sekačky se dělí na ty s pojezdem (mají vlastní pohon, jedou samy a vy jen určujete směr) a na ty bez pojezdu.
  • Elektrické rotační sekačky jsou ideální při péči o menší travnaté plochy (zhruba do 300 m2). Mezi jejich výhody patří nízká hmotnost, tichý a ekologický provoz, minimální nároky na údržbu, snadná ovladatelnost a oproti benzínovým modelům nižší cena. Nevýhodou je potřeba připojení k elektrickému zdroji (kabel).
  • Benzínové sekačky jsou skvělou volbou pro středně velké travnaté plochy, nevadí jim členitější terén ani hustší porost.
  • Při výběru sekačky vycházejte z toho, o jak velkou travnatou plochu hodláte pečovat. Podle toho volte vhodný průměr záběru nože: 32 cm (do 200 m2), 40 cm (200-500 m2), 46 cm (500-1000 m2), více jak 48 cm (nad 1000 m2).
  • Důležitá je také povaha terénu. U svažitých terénu dávejte přednost rotační sekačce s pojezdem a dostatečně silným motorem. U členitého rovného terénu upřednostňujte snadno manévrovatelnou sekačku většími natáčecími kolečky a vícestupňovou převodovkou pojezdu.
  • Mezi důležité atributy rotačních sekaček patří například přítomnost sběrného koše, jednoduchost ovládání, materiál skeletu, velikost a typ koleček či výkon motoru.
  • Ceny rotačních sekaček se pohybují zhruba od 2 000 Kč ze elektrickou sekačku bez pojezdu až do 35 000 Kč za  špičkové vícerychlostní benzínové sekačky s pojezdem.

Strunové sekačky

Snadno se používají a hodí se pro špatně přístupná místa, kam se nedostanete například s rotační sekačkou. Se strunovou sekačkou snadno posekáte i prostory kolem plotů, zdí, stromů, keřů a záhonů. Není tedy divu, že strunovou sekačku mnoho lidí pořizuje jako komplement k sekačce rotační.

  • U levných strunových sekaček zhruba do 1 000 Kč pozor. Sekat s nimi rovnoměrně je velmi obtížné, navíc mohou roztřepit stébla trávy a často velmi vibrují.
  • Také při výběru strunové sekačky zvažte, jak velkou plochu budete séct a jak často budete sekačku používat. Máte-li na starost větší plochu, dejte přednost co nejširšímu záběru a vyberte převodový mechanismus s vysokou hodnotou momentu.
  • Pro přesnější ovládání je dobré má-li sekačka nastavitelnou rukojeť a teleskopickou tyčku pro nastavení pracovní délky. Důležitá je také váha, ovládání, případně vedení kabelu, který nesmí překážet (tento problém řeší akumulátorová sekačka).

Vřetenové sekačky

Vřetenová sekačka bývá dražší, ale vůči stéblům trávy je šetrná v podstatě jako kdybyste je stříhali nůžkami. S touto sekačkou snadno a kvalitně upravíte menší až středně velké plochy a u stébel zamezíte jejich roztřepení.

Křovinořezy

Chystáte-li se na obzvláště těžký terén zaplavený plevelem či přerostlými náletovými dřevinami, sáhněte raději po křovinořezu. Jeho použití bývá velmi snadné, ohlídejte si ovšem další parametry jako je hmotnost či extrémní vibrace, které by způsobili, že se stroj bude ovládat velmi nepohodlně.

Typů sekaček je ještě více (bubnové, diskové apod.), tyto však pro základní přehled stačí. Při výběru je ideální vědět, jak rozlehlou plochu a jak často jí budete sekat. Pro časté sekání (každých 3-5 dnů) je vhodná sekačka vřetenová, sečete-li co 15-30 dnů, využijete sekačku rotační a sekáte-li plochu jen několikrát za rok, můžete sáhnout právě po sekačce bubnové či výkonné sekačce rotační. Při nákupu je každopádně vhodné poradit se s prodejcem.

Popisky k obrázkům v galerii

Křovinořez je ideálním pomocníkem pro těžší terény.

Bubnová sekačka si poradí i s velmi vysokým trávníkem, bez problémů s ní posekáte i louku.

Strunová sekačka je ideální pro různá stísněná zákoutí, například poblíž záhonů, plotů či zdí.

Vřetenové sekačky jsou primárně určeny k častému použití, ideální, chcete-li mít nádherný anglický trávník a sekáte minimálně jednou týdně.

Zdroje: Mountfield.cz, Naradi-dvorak.cz,  Kvalitni-sekacky.cz, bosh-naradi.cz

Tak ať se vám dobře seče! 

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+