Realitní kancelář žádá finanční částku za „podržení“ bytu z nabídky

16.05.2013 /

Je to normální, že po mne realitní kancelář žádá jakousi finanční částku za to, že mi „podrží“ byt, který se mi v jejich nabídce nemovitostí líbí?

Jedná se o poměrně běžný způsob, používaný nejenom u nás, ale také realitními kancelářemi v zahraničí, kdy si zprostředkovatel chce potvrdit vážný zájem o koupi složením peněz (bývá to většinou dohodnuté % z ceny nemovitosti). Realitní kancelář, která zastupuje majitele prodávané nemovitosti, by s ním měla mít uzavřenou v tomto smyslu dohodu.

Dejte si pozor, zda realitní kancelář nenabízí nemovitost, aniž by k tomu byla vlastníkem pověřena. V takovém případě nemáte žádnou jistotu, že vámi složené peníze jakkoli garantují průběh celé transakce. Aby se vám nestalo, že budete skládat peníze u realitní kanceláře, která majitele nemovitosti vlastně ani nezná. Uvědomte si, že o tom, kdo si nakonec nemovitost koupí, rozhoduje především majitel prodávané nemovitosti. Na Asociaci realitních kanceláří České republiky evidujeme stížnosti, kdy zájemce o nemovitost složil peníze a na příjmovém dokladu nebylo ani uvedeno, za jakým účelem je v realitní kanceláři nechal.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+