Provize placená na účet makléře? Jak je to možné?

15.05.2013 /

Vybírala jsem si mezi realitními kancelářemi, které bych svěřila do prodeje svoji chatu. Nakonec jsem se rozhodla pro jednu, kterou jsem viděla nejčastěji v inzercích. V průběhu jednání s makléřem, který se mi prokázal vizitkou této společností, mne zarazilo, že mi nabídl, abych provizi zaplatila na jeho účet, že to pro mne vyjde levněji. Jak je to možné?

To, co popisujete je, poměrně závažná situace, která souvisí s tím, že se na trhu pohybuje řada nepoctivých podnikatelů, kteří pouze parazitují na dobrém jménu jiných. Ostatně tomu nahrává naše benevolentní legislativní úprava realitní činnosti. Jako na bezejmennou osobu byste se zřejmě na dotyčného neobrátila, ale protože se identifikoval se společností, která ve vás vyvolala důvěru, začala jste s ním spolupracovat. Odměna, která makléři náleží makléři, je stanovena v rámci obchodní dohody s firmou, kterou zastupuje a samozřejmě nečiní 100% z provize, kterou byste firmě platila. Tím, že zaplatíte provizi nižší, ale přímo takříkajíc do kapsy tomuto podnikavci, podporujete podvodníka a riskujete mimo jiné to, že firma za službu neručí. Může se vám však také stát, že po vás bude firma provizi vymáhat ještě jednou, pokud prokáže svůj podíl na realizaci zakázky.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+