Jak vypadá trendy zahradní cesta či chodníček?

16.05.2013 /

Cesty a chodníčky jsou specifickým prvkem, který slouží k zajištění pro trávník nedestruktivního pohybu po zahradě. Tyto prvky kompletují prostor nejen po praktické, ale také estetické stránce. Jaké jsou trendy, co se týče použitých materiálů?

Základním pravidlem je, že povrch a barva chodníku by měly korespondovat s ostatními zahradními prvky v zahradě (kameny ve výsadbách, pergoly, zídky,…). Materiálů, tvrdých i měkkých, je ovšem celá řada, které jsou z dnešního hlediska v kurzu? Rozhodně neprohloupíte, sáhnete-li po přírodních materiálech. Doporučit lze tedy kámen, dřevo nebo i odolný mech, na který můžete bez obav šlapat. Z kamenů jsou nejpoužívanější kupříkladu pískovec, žula, rula či postupně zelenající opuka, u dřeva je preferován smrk, borovice, ale i modřín. Hojně se používají také levnější přírodní materiály jako štěrk, kamenná drť a mlat, který je ovšem třeba co pár let nahrazovat, neboť se rychle rozkládá.

Tipy pro tvorbu zahradních cest a chodníčků

  • Z hlediska volby materiálu je vhodné rozmyslet se, k jakému účelu budeme cestu využívat – bude jen pošlapový nebo poslouží i vozidlům? Volbu materiálu ovlivní také to, zda bude cesta přímá nebo šikmá.
  • Pro prostý pohyb po zahradě postačí chodníčky o šířce 30-80 cm, vstupní cesty do domu by však měly být o něco širší (100-150 cm).
  • V České republice musíme myslet také na zimu. Pokud nechceme, aby nám na chodníku či cestě vznikalo náledí, je třeba, aby byl podélný spád cest alespoň 1 %.
  • Při tvorbě chodníčků, cest ale i schůdků buďte nápadití. Inspirovat se můžete v naší galerii!

Přejeme vám šťastnou ruku při pokládání vašeho chodníčku snů!

Popisky k obrázkům: 

Přírodně tvarované kameny dokáží vytvořit skvostný zahradní chodníček, obzvláště, jsou-li mezery mezi jednotlivými kameny vyplněny přírodním materiálem (písek, mlat, mech…).

Má-li vaše zahrada větší sklon, můžete jí vizuálně ozvláštnit podobným chodníčkem se schůdky. Tato cesta byla vytvořena jen s pomocí dřeva a štěrku. (Zdroj: Amazing decoration)

Jednoduchou a dobře vypadající alternativou je také cihlový chodníček. Jako podestýlku pod cihly použijte jemný štěrk, cestičku pak nezapomeňte ohraničit kvůli invazi plevelu a spáry naplňte např. pískem. (Zdroj: Precisioncutlawn.com)

Jedinečného vzhledu bylo dosaženo naaranžováním podobně zbarvených kamenů o stejných rozměrech a jejich zkombinováním s podkladem ze štěrku. Jste-li odvážnější, můžete experimentovat s kameny různých barev. (Zdroj: Lawn and patio world)

Tento působivý vlnitý chodníček se vyznačuje především krásným vzorcem a do sebe perfektně zapadajícími kameny. K tomu je ovšem třeba kámen, který při řezání nepraská – na obrázku je k tomuto účelu využit pískovec. (Zdroj: Banasstones.ca)

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+