Vodovodní baterie může ušetřit výdaje za vodu!

05.06.2017 /

Jestliže se chystáte rekonstruovat koupelnu, určitě budete měnit také vodovodní baterie. I když se na první pohled může zdát, že je to poměrně banální záležitost, opak je pravdou. Prozradíme proč.

Poplatky za teplo, vodu a jiné služby stále rostou, takže i koupelny a kuchyně musí být vybaveny takovými bateriemi, které peníze šetří. Už to tedy není pouze vzhled a cena, které ovlivňují člověka při jejich výběru.

Baterie pákové nebo termostatické

Z minulosti známe baterie pákové. Jsou na tuzemském trhu poměrně dlouho, vyrábějí se v široké škále provedení a mají různé technické parametry. Odborníci tvrdí, že levnější baterie pod 500 korun nevydrží právě dlouho – jejich životnost odhadují na tři roky. I ty nejlevnější pákové baterie jsou ale úspornější než klasické s kohouty, ušetří až 30 % výdajů za vodu. vydrží okolo dvou až tří let. Jsou úspornější oproti kohoutkovým až o 30 procent. Když zvolíte variantu levných baterií, musíte počítat s obměnou po pár letech. Baterie na 3 roky vás pak vyjde kolem 600 korun. Můžete přemýšlet i tak, že když si vyberete nějakou za 3500 korun, tak za ty samé peníze můžete mít téměř 6 nových, které vám mohou vydržet přes osmnáct let. Je to jen na vás.

Termostatické stojí tisíce. Proč?

Zatímco pákové stojí řádově stokoruny, termostatické baterie stojí tisíce. V čem je tedy rozdíl? Na termostatických bateriích lze nastavit danou teplotu, takže úspory jsou značné a rychle se zaplatí pořizovací náklady. Navíc se nemůže stát, že byste se při neopatrném a prudkém pohybu pákou (třeba s očima plnýma mýdla) opařili. Za výhodné se považuje podomítkové provedení, přičemž baterie vystupující ze zdi měří pouze kolem 7,5 centimetrů.

Dlouhou životnost zajistí správná údržba

Skvrny na bateriích jsou po čase jejich používání časté. Při výběru správných ošetřovacích prostředků byste neměli volit výrobky, které sice slibují úplné odstranění vodního kamene, jsou ale mnohdy velmi agresivní a při jejich používání se ochranný film baterie ničí. Následná reklamace baterie pak není výrobcem uznána. Nejlepší je tedy pravidelné omývání obyčejným mýdlem a vodou. Další variantou jsou neutrální tekuté prostředky s pH 6 až 9. Po důkladném omytí a opláchnutí vodou baterii vytřeme do sucha.

Sítko by také nemělo chybět v žádné domácnosti. Krom těch, které se montují přímo do baterií, jsou k dostání i sítka plastová či nerezová. Slouží k zachycení nečistot, které se dostanou do potrubí, například při uzavírkách vody. Pokud se nečistota dostane do nové drahé baterie, ne vždy výrobce uzná její reklamaci.

Ptejte se odborníků

I přesto, že výrobci slibují životnost baterií až 20 let, rozhoduje o ni i samotný uživatel. Koupelnové doplňky, včetně vodovodních baterií, které často udávají celý ráz koupelny, se vybírají mnohem lépe v železářství než v hypermarketu. Jde hlavně o to, že pracovníci velkých obchodních domů nejsou dostatečně vyškoleni k tomu, aby dokázali podrobně poradit.

Pár spolehlivých rad, jak nakupovat:

  • vyhledávejte baterie s delší záruční lhůtou
  • koupený výrobek by měl mít certifikát pro český trh od akreditované zkušebny
  • montáž svěřte odborníkovi
  • před montáží je dobré propláchnou vodovodní potrubí
  • kupujte baterie s kvalitní kartuší (vnitřní část baterie, kudy proudí voda)

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+