Hypoteční úvěr na rekonstrukci. Co všechno vás čeká a nemine?

15.06.2017 /

Chystáte se zrekonstruovat vlastní bydlení, ale nedostává se vám potřebných financí? Sáhněte po hypotečním úvěru. Jde o standardní věc a peníze na rekonstrukci nabízí všechny hypoteční banky v ČR. Než se ale do banky vydáte, je dobré se připravit. Budete dokládat celou řadu věcí a proces schvalování úvěru se tak může značně prodloužit.

Neprokazuje se pouze příjem

U každého úvěru budete muset bance prokázat svůj pravidelný příjem. Co všechno k tomu potřebujete, jsme pro vás shrnuli závěrem tohoto článku. Nyní se zaměříme na další dokumenty. Do této kategorie spadá platné stavební povolení nebo ohláška stavebních prací. K tomu ještě musíte přidat položkový rozpočet stavebních prací, případně smlouvu se stavební firmou.

Určení budoucí zástavní hodnoty

Na základě tohoto rozpočtu a místního šetření určí smluvní znalec banky tzv. budoucí hodnotu zástavní. Není nutné mít rozpočet podle nějakého konkrétního vzoru. Postačí vám obyčejná tabulka. Ani finance uvedené v tomto dokumentu nemusí být přesné, stačí orientační ceny, neboť smluvní znalec banky nepotřebuje vědět, např. jakou vanu za jakou přesnou částku si budete pořizovat.

Udělejte si rezervu

Při tvorbě rozpočtu doporučují odborníci vytvořit si potřebnou rezervu pro případ, že se vám stavební práce prodraží. Všechny hypoteční produkty umožňují dvacetiprocentní nedočerpání hypotéky bez jakýchkoli sankcí. V praxi to znamená, že v případě, že v konečném důsledku na stavebních pracích ušetříte, zbylou část hypotéky nemusíte čerpat a bance budete splácet úroky pouze z té částky, kterou jste si reálně půjčili.

Odhad zástavní hodnoty

Jak velkou částku vám banka půjčí, závisí na tom, jakou budoucí hodnotu bude nemovitost mít, nebo na hodnotě nemovitosti, kterou bance dáte do zástavy. Smluvní znalec vychází při určování budoucí hodnoty nemovitosti z aktuální ceny a připočítá k ní cenu stavebních prací, které budete následně realizovat v rámci rekonstrukce.

Budete potřebovat i pojištění

Počítejte s tím, že budete muset vyřídit i pojištění nemovitosti. Všechny hypoteční banky podmiňují čerpání hypotéky sjednáním pojištění nemovitosti na smluvním znalcem stanovenou hodnotu s následnou vinkulací pojistného plnění ve prospěch hypoteční banky. V překladu to znamená, že když se něco stane, pojišťovna nepošle peníze vám, ale hypoteční bance.

Co byste ještě měli vědět

Rekonstrukce a čerpání hypotéky může probíhat až 24 měsíců. Máte na to tedy dostatek času. Připravte se na to, že před každým čerpáním je nutné zhotovit tzv. protokol o stavu stavby. Za ten zaplatíte zpravidla 1 500 Kč. Pokud se stane, že čerpáte častěji, je třeba počítat i s poplatky za jednotlivá čerpání. Např. U České spořitelny zaplatíte za každé čerpání 500 Kč, vyjma prvního. Poplatky se od sebe příliš neliší. Rozdíl bývá v předepsaném množství čerpání zdarma. Např. MBank nabízí placeně až čtvrté a další čerpání, Equabank dokonce až páté. V průběhu čerpání hypotéky platíte bance vždy pouze úroky z vypůjčené částky, samotný úvěr začnete splácet až po úplném dokončení čerpání.

Doklady prokazující váš příjem

Dokládané dokumenty se liší v závislosti na zdroji příjmu:

Podnikatel (OSVČ)

  • Daňové přiznání (1 až 2 daňová přiznání, v závislosti na bance)
  • Bezdlužnost vůči finančnímu úřadu

Zaměstnanec

  • Potvrzení o příjmu ze strany zaměstnavatele
  • Výpisy z bankovního účtu
  • Výplatní pásky

Osoby pobírající peněžité dávky od státu

  • Výměr platby od správy sociálního zabezpečení

Při tvorbě rozpočtu doporučují odborníci vytvořit si potřebnou rezervu pro případ, že se vám stavební práce prodraží. Všechny hypoteční produkty umožňují dvacetiprocentní nedočerpání hypotéky bez jakýchkoli sankcí.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+