Ceny nemovitostí rostou. Nejvíce zdražují malé byty

19.06.2017 /

Ceny nemovitostí jdou stále směrem vzhůru. O tomto stavu jsme vás již informovali v průběhu posledních let vícekrát. Letos tomu nebude jinak. Nejvíce podražily malé byty, které si lidé pořizují na investici.

Nejvíce zdražují malé byty. Někde i o 15 %

Už v loňském roce se ceny nemovitostí šplhaly o desítky procent napříč Českou republikou. Jen za letošní necelý půlrok podražily byty v kategorii 1+1 a 1+kk v průměru o 15,3 %. Rozdíl činí již ve stovkách tisíc korun. Otálet s koupí se tedy rozhodně nevyplatilo. Odborníci se shodují na tom že příčinou zdražování malých bytů je jejich nedostatek na trhu. Nabídka dávno nestačí pokrýt hlad po tomto typu nemovitostí. V případě novostaveb jsou malé byty těmi prvními, které jsou rezervovány a prodány prakticky ihned po uvedení do prodeje. V některých velkých městech naší republiky jsou tyto nemovitosti už dnes nedostatkovým zbožím. Očekává se tedy dalš zdražování. A to nejen u malometrážních bytů.

Nejlépe se pronajímají byty 2+kk

Nejlépe uložené peníze jsou podle realitních specialistů do středně velkých bytů. Po těchto bytech je největší sháňka z pohledu pronájmu. Zlatou střední cestu volí lidé, kteří investují do nemovitostí poprvé. Z pohledu bydlení jsou tyto byty považovány spíše za startovací pro mladé rodiny. I u těchto bytů jsme zaznamenali nárůst cen v procentech. Průměrně se jedná o cca 7 %.

Větší byty si Češi pořizují za účelem bydlení

Úrokové sazby hypoték se stále ještě drží nízko, a tak lidé, kteří se poohlížejí po domově, dávají přednost nejčastěji této kategorii nemovitostí. Díky zvýšené poptávce došlo i v tomto segmentu ke zdražení. Od začátku roku podražily velké byty nad 3+kk v průměru o 10 %. Odborníci očekávají, že ceny se vyšplhají poměrně brzy na hladinu z roku 2008.

Ceny však ovlivňuje celá řada dalších faktorů. Tento rok došlo k mnoha změnám v rámci poskytování úvěrů, o kterých jsme vás pravidelně informovali. Až čas ukáže, jaký vliv tyto změny budou mít na realitní trh jako takový.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+