Vybíráme gril: plynový nebo na uhlí?

13.06.2017 /

Grilovací sezona už je tu a vy si nemůžete vybrat, na kterém grilu to letos rozpálíte? Plynový a nebo na uhlí? Každé má své pro a proti. Jsou samozřejmě i další řešení, ale o těch až příště.

Základní analýza potřeb

Před nákupem toho pravého pomocníka je dobré se zamyslet. Stačí pár jednoduchých otázek. Primární je, k jakým účelům budete gril využívat. Neméně důležité je vědět, kde budete vaše kulinářské umění provozovat. Budete grilovat venku na zahradě? Nebo pozvete za horšího počasí hosty do zimní zahrady? Pak také záleží, jak často budete gril využívat. Porovnejme si tedy dva nejpoužívanější typy grilů. Který u vás vyhraje?

Plynový gril – spolehlivý držák

Plynový gril se dá využít prakticky všude – na chatě, v kempu i na zahradě. Nebudete mít problém s úklidem. Jeho obsluha je jednoduchá, takže ji zvládne i úplný začátečník. Výhodou je snadno udržitelná teplota. V podstatě se pouze sestaví a je ihned připravený k používání. V obchodech najdete různé designy a velikosti. Budete se muset pouze zamyslet, kolik lidí hodláte nejčastěji hostit. To platí u všech grilů.

Další plusy má plynový gril v tom, že je bezpečný pro uživatele a vydrží vám dlouhou dobu.Je to také ideální volba pro spořivé lidi, neboť provoz vás vyjde velmi levně. Navíc – maso se opéká rovnoměrně a šťáva se vám z něj neztratí.

Dražší pořizovací náklady

Mezi nevýhody patří dražší pořizovací náklady. Investice se vám ale z dlouhodobého hlediska několikanásobně vrátí. Říká se, že plynové grily jsou určené pro tu nejnáročnější klientelu. Seženete je v cenovém rozpětí od tří do patnácti tisíc. Obavy nemusíte mít ani z poruchovosti. Mívají dlouholetou záruku. Pokud vsadíte na dražší modely, určitě oceníte i celou řadu šikovných pomocníků a bohatého příslušenství. To rozhodně zpříjemní a usnadní vaši práci.

Vybíráme správnou velikost

  • Nejmenší grily jsou určené cca pro 1 až 8 osob
  • Střední grily zvládnou uspokojit skupinu 15 strávníků
  • Velké grily jsou koncipované pro velké skupiny čítající cca 25 osob

Gril na uhlí

Gril na dřevěné uhlí je stálicí na trhu. Lidé ho považují za pravý gril neboť neztrácí kouzlo z rozdělávání ohně. V podstatě k němu nepotřebujete nic než potraviny a dřevěné uhlí (a zápalky). Existuje velmi početná skupina gurmánů, kteří tvrdí, že na uhlí chutná maso nejlépe.

Rozhodně i tento typ grilu má své stinné stránky

První ale může přijít hned při zatápění. To je významně obtížnější, než u ostatních typů grilů. Stačí ovšem jedna grilovací sezóna a budete mít roztápění pevně ve svých rukou. Grilovat budete muset jedině na zahradě nebo na balkónu. Ale věříme, že zažijete opravdový pocit nadšení z grilování.

Tyto grily se vyrábí většinou ze smaltované oceli. Na trhu je k dostání v mnoha tvarových variantách, nejčastěji půlkoule s poklicí. Ta je dobrá hlavně proto, že zajišťuje rovnoměrný pohyb tepla okolo jídla.

Nezbytností je samozřejmě rošt. Bývají vyrobené z oceli pokryté trojitým niklem. Jde o velmi odolnou litinu. Pokud chcete opravdovou kvalitu v této kategorii, sáhněte po litině z nerezavějící oceli nebo smaltované litiny a hliníku.

Mějte na paměti, že oheň je přeci jen o něco agresivnější, než plyn nebo třeba elektřina. Rošt se dá se současnými speciálními prostředky a pomůckami velmi dobře vyčistit. Přesto se vám může stát, že už je čas na výměnu. Ta naštěstí není problém. V obchodech je už dnes velký výběr doplňků a příslušenství nejen pro samotné grilování: Vašeho pomocníka si tak můžete pěkně „vytunit“.

Na co hledět při výběru

Při výběru hleďte především na stabilitu. Levné kousky nejsou vhodné. Tyto grily se dají koupit už za pár set korun. Další nevýhodou je, že u těch levných grilů často nefunguje regulace vzduchu nebo se snižuje životnost. Ta je odhadem od 5 do 10 let.

A teď už směle do obchodu…

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+