Vyplatí se investice do nového bytu kvůli zisku z pronájmu?

14.07.2017 /

Čísla hovoří jasně – až čtvrtina všech nových bytů se prodá na pronájem. To potvrzují i developerské společnosti. Otázkou je, zda se vyplatí kupovat investiční byt v novostavbě. Hledali jsme na ni odpověď.

Byty v novostavbách rozhodně nepatří k tomu nejlevnějšímu, co lze na trhu pořídit. Takový byt není vhodný pro každého. Investiční byty v novostavbách jsou vhodné pro spolehlivé nájemníky ze střední a vyšší střední třídy. Dalšími vhodnými adepty na spolehlivé nájemníky v takových bytech jsou cizinci, kteří v Česku pracují a kterým ubytování platí jejich mateřské společnosti. Taková jsou pravidla v hlavním městě. Ve zbytku republiky může být situace jiná.

Hlavní roli hraje lokalita

Jednou ze zásadních podmínek, díky kterým najdete spolehlivě nájemnky a vaše investice nepřijde v niveč, je lokalita. Důležitá je ale i dopravní dostupnost, zeleň v místě, kde se byt nachází, parky a sportoviště v okolí. Svou roli může sehrát i možnost parkování u domu nebo dispozice bytu.

Proč investiční byt v novostavbě

Zacílení na movitější nájemníky není jediný důvod pro koupi investičního bytu v novostavbě. Byty na pronájem si dnes kupují i lidé, pro které má nemovitost sehrát důležitou roli do budoucna. Bude pravděpodobným zdrojem renty, která bude suplovat důchodový systém, který, jak víme, má mnoho much.

Vidina budoucnosti

Kupujete-li investiční byt s výhledem, že má svou důležitou roli plnit ještě za dvacet let, patrně nesáhnete po bytu v panelákovém domě. Oficiální životnost paneláků totiž dávno expirovala. Jistotou na stáří tak rozhodně nejsou.

Není jedno, komu budete byt pronajímat

Při výběru investičního bytu v developerském projektu byste měli brát na zřetel také svou cílovou skupinu. Bude to manažer, který se právě přistěhoval do města, cizinec nebo pár mladých lidí? Zajímavou skupinu nájemníků tvoří rovněž rozvedení lidé, kteří přišli o vlastní bydlení, kde zůstal partner s dětmi, a hledají rychle pronájem. Jsou tu také živnostníci, kteří mívají problém získat hypotéku, přestože mají stabilní příjem. Pro ty je jednou z variant právě nájemní bydlení. Cílová skupina zkrátka značně ovlivní váš výběr.

Dobrá zpráva nakonec

Do budoucna se dá očekávat, že se Česká republika začne přibližovat Německu a dalším západním trhům, kde je úplně běžné celoživotní bydlení v nájmu. A to je pro investory dobrá zpráva.

Pravidla výběru bytu

S ohledem na výše uvedené cílové skupiny je třeba vybírat i vhodný developerský projekt. Jak na to?

  1. Rozhodně se vyhněte nákupu nemovitosti na okrajích měst nebo v satelitních městečkách.
  2. Hleďte na skvělou dopravní dostupnost. Ta je v nájemním bydlení klíčová. Zatímco vy při koupi vlastního bytu možná překousnete deset minut navíc v autobuse, abyste ušetřili na kupní ceně, nájemník chce být v práci rychle.
  3. Novostavby v širším centru velkých měst jsou terno. Důležitým bonusem je totiž parkování. Hodně movitějších klientů má vlastní auto, které potřebují někde zaparkovat. To bývá v centru města problém.
  4. Výhodou jsou promyšlené a moderní dispozice. Činžovní domy umí po nesčetných přestavbách nemile překvapit. Novostavby mají promyšlené dispozice a umožňují flexibilní změny příček. Zejména, pokud koupíte byt ve fázi projektu.
  5. Zásadní roli hraje také zeleň a možnost trávení volného času – tedy přítomnost sportovišť, parků, cyklostezek apod.

Oblíbenou službou majitelů investičních bytů v novostavbách je správa investičního bytu. Znamená to, že veškerá údržba bytové jednotky, hledání nájemníků i komunikace s nimi je v režii profesionální firmy. Za takové služby se mnohdy vyplatí utratit peníze navíc.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+