Domov pro seniory. Jak a podle čeho jej vybrat?

11.08.2017 /

Přemýšlíte, kde by vaši rodiče příjemně strávili svůj podzim života? Tento úkol není vůbec snadný. Je vhodné si vše dopředu dobře promyslet. Co je důležité si ujasnit, když hledáte bydlení pro seniory?

Důvodem, proč se senioři často stěhují, je fakt, že nezvládají údržbu velké nemovitosti. Někoho láká „výminek“ u vlastní rodiny, jiný pokukuje po domově pro seniory s veškerými službami a další si chce co nejdéle zachovat samostatnost. I tohle jsou věci, které byste měli zohlednit při výběru toho nejvhodnějšího místa.

Cena významně ovlivňuje možnosti

Ať máte jakékoli představy, cena bude patrně rozhodující položkou. Od ní se všechno ostatní odvíjí, i když si to mnohdy nechceme přiznat, neboť pro naše rodiče chceme vždy to nejlepší. Pokud je senior sám, ať už po rozvodu nebo ovdovělý, klesne z původního příjmu a nestačí hradit náklady na bydlení, které si mohl dovolit, když vydělával. Tady začínají první úsporná opatření. Řídit byste se měli ovšem i dalšími faktory. Jaké to jsou?

Lokalita a služby

To, kde budou senioři bydlet, je důležité hlavně s ohledem na jejich zdravotní stav. Je potřeba kalkulovat dopředu i s tím, že s přibývajícími léty se tento stav bude zhoršovat. Určitě toto zohledněte a vybírejte lokalitu, která má dobrou dopravní obslužnost a občanskou vybavenost. Informujte se předem, jak daleko je nejbližší nemocnice, kde poskytuje své služby lékař a kde jsou k dispozici sociální služby. Stojí vámi vybraná nemovitost na strmém kopci nebo na odlehlém místě, kam se dá špatně dostat? Je jasné, že zdravý člověk dojede autem kamkoli. Senior je na tom o poznání hůře. Za všech okolností je vhodné mít nablízku rodinu či osoby, kteří v nouzi nabídnou pomoc.

Není bydlení jako bydlení. Jak uzpůsobit interiér?

Rozhodli jste se pro samostatný dům či byt bez pečovatelské služby? Pak je třeba myslet na jeho vnitřní dispozice a uspořádání místností i nábytku. Nachází se byt ve vícepatrovém domě? Pak výtah bude jednou z vašich priorit. Pozor! Myslete i na detaily. Výtahy často nesjíždí přímo ke vchodu, ale končí ve sklepě nebo až v druhém nadzemním podlaží. Rovněž existují budovy, kde výtah zastavuje jen v mezipatrech. A to může představovat jednou velký problém.

Dívejte se na bydlení očima seniora

Každý schod se postupem času může stát tou největší překážkou. Tady je více než na místě zohlednit věk seniora. Neohlížejte se na sebe a hleďte na budoucí bydlení jeho očima. Zatímco vám bydlení v sedmém patře přijde jako normální věc, senioři mívají např. větší obavy z výšek. Stejně tak mnohem více trpí závratěmi nebo strachem, že je v temném koutě vstupních chodeb někdo přepadne. Přízemní byt s přehledným vstupem je určitě vhodnější než byt pod střechou. A ještě navíc ušetříte, neboť tyto byty bývají levnější.

Všude bez problémů. Jak vytvořit bydlení vhodné pro seniora?

Zhodnoťte také samotnou bezbariérovost bytu. Myslete na detaily, jako jsou prahy či kusové koberce na podlahách. Pryč s nimi. Člověk s horší mobilitou o ně snadno zakopne. V koupelně je jasnou volbou sprchový kout nebo i speciální vanička. Vana je do budoucna nepřijatelná. Špatně se do ní vstupuje a ještě hůře z ní vstává. Problém může být i s toaletou. Určitě se budou hodit i nainstalovaná madla a držadla, která usnadí vstávání a poskytnou oporu při pohybu. Ta můžete nainstalovat všude, kde vám to přijde smysluplné. Pokud je to možné, přizpůsobte také výšku toalety. Všude by mělo být dost místa. Stejně tak se vyplatí nešetřit na kvalitním lůžku. Pohovka je nevhodná. Úpravy se mohou týkat i kuchyně. I kuchyňská linka by zasloužila takové úpravy, aby se u ní staršímu člověku dobře stálo a nemusel se hrbit. Dokonce ji můžete nechat upravit tak, aby se u ní dalo i při vaření a manipulaci se spotřebiči sedět.

Nejen na samotnou nemovitost, ale i na její následné úpravy často nezbývá tolik peněz, kolik je potřeba. Úpravy nebo nemovitost lze dnes financovat i pomocí tzv. zpětné hypotéky nebo i renty z nemovitosti. V případě, že je nějaká částka našetřena předem, můžete využít také překlenovacího úvěru na stavebním spoření.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+