Chytré bydlení přináší více výhod najednou

08.08.2017 /

Už několik let se mohou zájemci o nové byty seznámit s tím, že některé z nich jsou označeny jako Chytré bydlení. Jak se takové bydlení pozná a co vlastně nabízí?

Chytré bydlení je zjednodušeně řečeno koncept, kdy mohou majitelé bytů využít více benefitů, které jsou s užíváním každé bytové jednotky spojeny. Jedná se například o důraz na bezpečí a zdraví, moderní technologie, různé podoby ekologických a energetických vylepšení, nabídku dostatku služeb, které jsou v blízkosti bytových domů a příznivou cenu. Projekty, které nesou znaky Chytrého bydlení, najdete v současnosti jak v Praze, tak jinde. Pojďme se podívat podrobněji, jaké konkrétní výhody může majitel bytu Chytrého bydlení využít.

Chytré bydlení používá v souladu s udržitelným rozvojem přírodní materiály, kvalitní konstrukční zpracování a technologie, díky nimž se v bytech žije zpravidla lépe, než tomu bývá v celé řadě jiných jednotek. Přírodní materiály omezují pravděpodobnost vzniku plísní a dalších zdraví závadných mikroorganismů. Co nejméně prachu a škodlivin je navíc zajištěno i díky rekuperaci. Vzduchotechnika umožní pravidelnou výměnu vzduchu a pylové filtry pak ze vzduchu zachytí jednotlivé hmotné částice.

Zvýšená pozornost věnovaná moderním technologiím se pak odráží také v technologii inteligentního ovládání bytu. Pomocí mobilních telefonů a dalších přístrojů se může na dálku řídit například teplota, ale i některé další funkce, které si lze dopředu zvolit, jako jsou klimatizace, ovládání žaluzií nebo nastavení puštění vhodné hudby. Scénář, který si uživatel nastaví, se promítá do přehledů v podobě grafů, díky čemuž má vše pod kontrolou. Pomocí grafů se podívá do historie spotřeby, porovná jednotlivé spotřebiče či zjistí, kdo v kolik chodí domů. To vše má pozitivní vliv jak na ekologické, tak energetické charakteristiky bytů Chytrého bydlení.

Další výhodou, která je s moderními technologiemi a postupy spojena, představuje důraz na bezpečí, Neoddělitelnou součástí nabídky Chytrého bydlení jsou kvalitní protipožární systémy, které slouží nejen k varování obyvatel Chytrého bydlení, ale i k přivolávání potřebné pomoci. Standardem jsou pro případ požáru chráněné únikové cesty, požární stropní čidla nebo požární rolety.

Již od roku 2015 staví společnost Trigema, která je rovněž developerem domů Chytrého bydlení, podle zpřísněných pravidel upravujících energetickou náročnost budov v Česku. Ty budou přitom povinné až od příštího roku. Každý z projektů Chytrého bydlení je proto také v energetické třídě B. Průkaz energetické náročnosti budovy hodnotí veškeré energie potřebné pro provoz budovy, tedy energie na vytápění, přípravu teplé vody, chlazení, úpravu vzduchu větráním a klimatizací a na osvětlení. Třída energetické náročnosti B značí, že je budova Úsporná.

Lokality, kde vyrůstají, nebo již byly postaveny domy Chytrého bydlení, se mohou opřít o kvalitní občanskou vybavenost a blízké napojení na hromadnou dopravu. Koncept Chytrého bydlení zaručuje, že majitelé bytů nebydlí někde „v polích“ nebo i daleko od takových míst, jako jsou pošty, školy a školky či dětská hřiště. Například v blízkosti projektu JRM@Lužiny najdou budoucí majitelé bytů sportovní centrum, dětská hřiště, mateřské a základní školy a jen o kousek dál obchodní centrum a stanice metra trasy B. V průběhu tohoto léta pak začne prodej prémiového bydlení domu CSV@Řepy, odkud to do nejbližšího obchodního centra bude zhruba 5 minut. Za stejnou dobu se noví vlastníci bytů Chytrého bydlení dostanou třeba i do Obory Hvězda. V západočeské metropoli zase vyrůstá bytový dům KLR@Plzeň, který je jen několik málo minut od samého středu města nebo největšího obchodního centra ve městě.

Další informace naleznete na adrese www.chytre-bydleni.com.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+