Zájem o nemovitosti v zahraničí stoupá. Vede Chorvatsko!

08.09.2017 /

Chorvatsko opět letošní léto podle statistik zvítězilo u Čechů v počtu návštěv o dovolených. Trendem posledních let je i koupě zdejších nemovitostí. I v tomto směru je pro řadu Čechů Chorvatsko destinací číslo jedna. Klienti z České republiky kupují nejčastěji apartmány určené pro rekreaci nebo jako investice do letních bytů nebo domů. Co byste měli vědět, pokud toužíte po takové nemovitosti?

Přitažlivost Chorvatska je dána jeho blízkostí a přírodními krásami i oblíbeností této destinace českými turisty. Nedošlo zde ani k devastující zástavbě pobřeží, jako je tomu v některých lokalitách Itálie, Španělska, Francie a dnes i Bulharska, a trh s nemovitostmi u moře v Chorvatsku neprošel ani hypoteční krizí. Situace je taková, že na pobřeží ceny nových nemovitostí stabilně stoupají.

Důvody koupě

Důvody zájmu o zahraniční (chorvatské) nemovitosti bývají různé. Zpravidla se kupující snaží naplnit investiční záměr a po koupi si hledají další možnosti výdělku prostřednictvím pronájmu zakoupené nemovitosti. A zájem je opravdu vysoký. A zdaleka nejde jen o nějaké malé apartmány. Podle realitních odborníků má poslední roky rozhodně stoupající tendenci. Je patrný zvyšující se zájem dokonce o nemovitosti v přímořských resortech, kde je zajištěný servis správy a dalšího pronájmu nemovitosti. Služby v rámci zázemí resortu jsou brány jako velká výhoda. Jde o resorty určené náročnější klientele, která ráda využívá wellness, spa, fitness i nejrůznější sportovní aktivity, tedy čtyř až pětihvězdičkové resorty. A těch v Chorvatsku zrovna mnoho není. Ale vznikají nové.

Lokalita určuje cenu

Stejně jako je tomu v České republice, i v Chorvatsku platí, že ceny nemovitostí výrazně ovlivňuje místo, kde se nacházejí. A rozpětí cen je opravdu veliké. Za starší apartmán u moře zaplatíte v průměru kolem 80 tisíc Eur. Ale jsou lokality, kde vydáte mnohokrát více. Nejdražší nemovitosti se nacházejí v blízkosti velkých měst, jako je Split nebo Dubrovník. I přes jejich vysokou cenu je nabídek lukrativních nemovitostí poskrovnu.

Vila přímo u moře o velikost cca 150 – 200 m² může stát až 1,5 milion Eur, čili 39 mil Kč. Podobně velký dům v méně atraktivní lokalitě se dá koupit i za 200 000 Eur, tedy za 5 mil Kč. Např. za apartmán o velikosti 60 m² umístěný u moře na oblíbené Makarské riviéře zaplatíte od 150 000 Eur.

Při koupi si nemovitost dobře prověřte

V každé zemi, v Chorvatsku to platí dvojnásob, je ze všeho nejdůležitější důkladně si prověřit nemovitost. Zaměřte se přitom na ověření platného stavebního povolení, zda stavba odpovídá územnímu plánu. Starší nemovitosti mívají jiná úskalí. Těmi jsou nejčastěji právní problémy. Pokud nemáte dostatek financí, připravte se na to, že si projdete komplikovaným finančním kolečkem chorvatských bank. I z tohoto důvodu je dobré obrátit se na profesionály a oslovit realitní kanceláře, které se na prodej zahraničních nemovitostí specializují. V Čechách jich najdete celou řadu. Stačí si pročíst reference.

Pozor! V Chorvatsku platí jiná pravidla!

Pokud se rozhodnete koupit nemovitost v Chorvatsku, mějte na paměti, že nemovitost se kupuje podle chorvatského práva. To se od toho českého v mnohém liší. I když je Chorvatsko součástí EU, pravidla jsou tu nastavena jinak. Určitě se vyplatí nákup provádět prostřednictvím notáře a notářské úschovy peněz.

Kdy nakupovat, záleží na typu nemovitosti

Pokud se domníváte, že mimo sezonu pořídíte nemovitost levněji než v sezoně, můžete se mýlit. Zájem o koupi nemovitostí v Chorvatsku se nijak nezmenšuje, jak jsme uvedli v úvodu článku.

Kdy kupovat novostavbu

Pokud pokukujete po novostavbě, je dobré ji koupit ve fázi hrubé stavby. Je logické, že průběh stavby apartmán prodražuje.

Kdy kupovat apartmán k pronájmu

Na konci letní sezony se vyplatí kupovat apartmány nebo domy, které slouží k dalšímu pronájmu v sezoně.

Kdy kupovat rodinnou vilu

Pokud chcete koupit rodinnou vilu, je doba koupě bezpředmětná. Jediné období, kdy je trochu menší zájem, je prosinec a začátek ledna.

Poplatky a daně v Chorvatsku

Majitelé nemovitostí přihlášení k trvalému pobytu v Chorvatsku neplatí žádnou roční daň z nemovitosti, v ČR tomu tak není. V případě rekreačních nemovitostí platí majitelé poplatek z rekreační nemovitosti, který činí cca 0,5 – 2, EUR/m² užitné plochy/rok. O aktuální výši poplatku rozhodují obecní úřady.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+