Pastelové barvy v interiéru. Proč si je zamilujete?

11.09.2017 /

Jemnost a útulnost – to jsou základní charakteristiky pastelových barev. Nejprve se začaly objevovat v dětských pokojích, a pak už to šlo velmi rychle. Dnes kralují i ložnicím, obývacím pokojům nebo koupelná, Proč a jak s nimi pracovat, aby se z domova nestal spíš domeček pro panenky?

Co jsou pastelové barvy?

Pastelová barva vzniká přidáním bílé barvy do odstínů od fialové, přes růžovou, modrou, zelenou až po žlutou. A tak, až se vydáte do obchodu, budete pravděpodobně konzultovat s odborníkem přes barvy výrazy jako lila, meruňková, mátová nebo máslově žlutá. Pokud byste je použili v sytém pojetí, asi jen těžko byste si vybrali. V pastelové podobě však působí velmi něžně, svěže, střízlivě a jemně.

Oživte je, když je to nuda

Pokud jsou pro vás i přesto příliš „vybledlé“, můžete jejich romantickou povahu narušit pomocí současných moderních prvků. Jednoduše to lze třeba s pomocí geometrických tvarů nebo materiálů jako kov či plast. Určitou jednoznačnost a nudu můžete rozbít i tónováním. Barva tak v prostoru lépe vynikne. Jak? Jednoduše ji použijte v několika barevných tónech. Nemusíte se bát, že to nebude celkově ladit, neboť pastelové barvy k sobě vždy jdou. Myslete však na to, že všeho moc škodí, a to platí i pro pastelové barvy. Příjemné jsou kombinace pastelově žluté a modré či jakékoli pastelové barvy s neutrální (smetanová, béžová, saténová) nebo přírodní barvou.

Když máte rádi tradiční klasiku

Nejčastěji se s pastelovými barvami setkáváme, ve venkovských staveních. Pastelová barva je tady často kombinována s bílým rustikálním nábytkem a s přírodními odstíny dřeva na trámech a na podlaze. Celkovou atmosféru místa vykouzlí také smaltované hrnce, barevně vyladěný jídelní servis, prostírání či textilie na lavicích a židlích. Pokud milujete klasiku, nebojte se ani tmavých odstínů podlah. Díky nim si můžete doslova vyhrát s doplňky. Slaďte s ní polštáře, rámy obrazů, závěsy, lampy nebo jídelní servis. Místnost bude působit hravě i něžně zároveň.

Skvěle se hodí k vintage stylu

Není divu, že pastelové barvy báječně vyniknou u vintage stylu. Někdy to však může v konečném důsledku působit až fádně. Když toužíte po jemném oživení, včleňte do interiéru šedočerné doplňky s nádechem patiny. Zařadit můžete i měděné doplňky. Jemnost pastelových odstínů lze do bytu vnést i prostřednictvím obkladů. Co vy na to?

Když máte rádi moderní pojetí

V moderních bytech se nejlépe vyjímá kombinace pastelových barev s šedou a černou. Zatímco šedá dovoluje pastelové barvě naprosto vyniknout, černá částečně strhává pozornost a společně s vybraným pastelovým odstínem vytváří specifický charakter místnosti. Zdá se vám, že to moc neladí? Omyl! Použitím pastelových barev jako kontrastu k modernímu až industriálnímu stylu vzniká nevtíravá moderní elegance. Tak co, zkusíte změnu?

Co byste ještě měli vědět

  • Pastelové barvy se skvěle kombinují s jednoduchým venkovským nábytkem v bílé barvě, s přírodními odstíny dřeva, ale i vzájemně mezi sebou.
  • V koupelně zvolte odstín tmavší a zkombinujte ho se světlými obklady. Vytvoří tak krásný kontrast, který se jen tak neokouká.
  • Aby se barvy příliš netloukly a nevytvářely v prostoru chaos, vyberte si na nejvýš dvě barvy, které budete společně kombinovat a ladit světlejší tmavší odstíny.
  • Některé kouty v místnosti můžete nechat v neutrálních tónech a přechod mezi barvami bude vyváženější.
  • Krásné mísy a misky v pastelových barvách je škoda ukládat na dno skříněk. Dodají kuchyni ten správný šmrnc!

Nejste zastánci sytých barev v interiéru, milujete jednoduché bílé zdi, a přesto máte pocit, že by vašemu bytu nějaká barva prospěla? Zkuste zvolit jemné, světlé odstíny. Oživte je pastelovými barvami.

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+