Byty na investici. Boom v Česku!

18.09.2017 /

Nulové výnosy ze spoření a nejistá situace na finančních trzích, to jsou hlavní důvody, proč se řada Čechů pustila a pouští do investování do nemovitostí jako jednoho z alternativních způsobů zhodnocení jejich naspořených financí. Výnosy při dodržení správného postupu mohou být až 5 procent ročně.

Odborníci z realitních kanceláří i developerské společnosti potvrzují, že koupě bytu na investici je nyní v Česku módní záležitostí a jedním z nejsilnějších trendů v oblasti realit v hlavním městě. Regiony jsou na tom sice o poznání hůře, ale i zde je vidět vzrůstající poptávka. Tato situace již na českém trhu panuje více než dva poslední roky. Za účelem uložení volných peněz se dnes podle údajů z trhu prodává především v Praze až třetina nemovitostí.

Roste zájem – rostou ceny

Z logiky věci vyplývá, že rostoucí zájem o pořízení bytu s sebou nese i růst cen nemovitostí a zrychlení procesu nakupování nemovitostí. Některé byty jdou tak rychle „na dračku“, že zájemci ani nechodí na prohlídky a rovnou kupují. Situace je taková, že developerské společnosti vyprodávají už i ležáky. Někteří odborníci dokonce naznačují, že při tomto tempu prodeje by mohly být aktuálně nabízené byty v Praze vykoupené do půl roku. Dříve trvalo uzavření prodeje měsíc a půl, dnes se většinou vejde do 30 dnů.

Výhody investičních bytů

Jednou z hlavních výhod pořízení investičního bytu je poměrně vysoký výnos. Ten činí aktuálně 3–5 % ročně. Při nulových úrocích ze spoření jde o alternativu k uložení volných peněz v bance. Jde také o poměrně spolehlivou investici. Nemovitost je navíc skvělou komoditou a uchovatel hodnoty. Ceny bytů ve velkých městech zatím stále rostou a za posledních 10 let se nestalo, že by došlo k jejich poklesu. Ani během finanční krize. Tomu nahrávají i aktuální hypoteční sazby. Získání hypotéky je sice trochu zdlouhavější proces a nenahrává dlužníkům, přesto lze tvrdit, že jsou podmínky bank nejvýhodnější v historii vůbec. V neposlední řadě je tu nárůst obliby Čechů v nájemním bydlení. Podle odhadů odborníků by i ten měl v budoucnu ještě narůstat.

Co vás může potkat nemilého

Myslet si, že vyděláte peníze za nic, je zcestné. Pronájem není úplně bezstarostnou záležitostí. Je třeba zajišťovat nejen pravidelnou obsazenost nemovitosti, ale i dohlížet na stav bytu, počítat s náklady na drobné opravy apod. Pokud vám vypadne byť jen měsíc bez nájemníka, je třeba počítat s nižším výnosem z investice. Notorický neplatič vám může přinést nemalé starosti. Pokud byt financujete z hypotečního úvěru, musíte počítat i s rezervou financí pro tento případ, a to ve výši několika splátek. Vývoj úrokových sazeb je bohužel nejistý. Nyní jsou sazby nízké, ale je jisté, že dojde k jejich navýšení. Tím se zvýší i růst splátek hypotéky. To může dělat i tisíce měsíčně. Nesmíme zapomenout ani na vysoké vstupní náklady.

Jak vybrat investiční byt?

Účel nákupu ovlivňuje prakticky všechny aspekty: velikost a vybavení bytu, lokalitu i stáří nemovitosti. Nejprve si proto ujasněte budoucí záměry s nemovitostí. Jiný byt by měl zvolit člověk hledající co nejvyšší měsíční výnos, jiný ten, kdo nemovitost kupuje jako uchovatel hodnoty nebo kvůli očekávání růstu její ceny. A konečně jinak bude uvažovat ten, kdo se pro koupi rozhodl kvůli aktuálním výhodným podmínkám a chce zajistit budoucí bydlení pro své děti.

Nejdůležitější je odosobnění!

Při výběru nechte stranou emoce. Mnoho investorů se totiž dopouští zásadní chyby: investiční byt vybírají podle vlastního vkusu, jako by v něm sami chtěli bydlet.

2+kk a 2+1 jsou nejvhodnější

Nejvhodnější pro investování jsou byty o velikosti 2+1 nebo 2+kk. Slibují nejvíce potenciálních nájemníků. Garsonky naopak odborníci pro investování nedoporučují. Potenciální nájemníci bývají jen z kategorie „single“. Koupi velkého bytu doporučují realitní makléři především pro studenty. Zisk lze maximalizovat v tomto případě pronajímáním jednotlivých pokojů. Čeká vás ale větší starost o nemovitost.

Menší byty mají potenciál být nejrychleji obsazené. Je u nich také většinou nejlepší poměr mezi pořizovací cenou a výší nájmu. Malé byty jsou tedy ideální pro investory hledající co nejvyšší výnosy.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+