Hypotéka po padesátce? Žádný problém!

22.09.2017 /

Pokud žijete v domnění, že hypotéka je pouze pro „mladý“, jak se dnes říká, tak jste na velkém omylu. Dnes již není vyjímkou, že žadateli o hypotéku je přes padesát let. Klient je na vrcholu své kariéry, má stabilní příjmy, které vlivem zkušeností a praxe bývají vyšší než u mladší generace.

Pravdou zůstává, že věk bude mít vždy velký vliv na výši měsíční splátky. Banky totiž mají horní hranici splatnosti úvěru. Tato hranice je většinou 70 let. Každý krajíc má ale dvě strany a tedy i zde je nutné si uvědomit určitá rizika. Na jednu stranu mohu úvěr získat, na tu druhou – budu opravdu schopný jej bez problémů splatit? Zatímco mladší generace bude nejvíce řešit své příjmy, které v tu chvíli nemusí být ještě dostatečně vysoké, do budoucna budou mít zřejmě ale vzrůstající tendenci. Naopak klienti s rozběhnutou a řekněme dovršující se kariérou nebudou mít pravděpodobně s příjmy větší problémy. Je zde ale nutné dobře zvážit svůj zdravotní stav, který vlivem let, kdy člověk budoval svou kariéru, mohl utrpět a nyní si může začínat vybírat svou daň. S tímto faktem taktéž v budoucnu souvisí možný propad příjmů, kterého by si klient měl být vědom.

„Možným řešením je přizvat do úvěru své potomky, zejména kvůli možné maximální délce splatnosti úvěru,“ říká Ing. Dagmar Maradová, ředitelka společnosti HYPOASISTENT Banka bude mít jistotu, že pokud se s vámi jako s hlavním žadatelem něco stane, nastoupí mladší generace a vše bude opět v pořádku. Je však také dobré si uvědomit, že tímto krokem omezíme možnost Vašeho potomka vzít si úvěr, protože banka ho bude posuzovat jako klienta, který už jednu hypotéku má.

Druhým způsobem, takovým, kdy zůstanete na úvěr sami, je nastavit si splácení takovým způsobem, že budete v průběhu splatnosti snižovat finanční zátěž ve formě mimořádných splátek úvěru. Dnes můžeme ze zákona dělat maximální splátky zdarma ve výši až 25% ročně. Díky tomu je možné podstatně snižovat buď výši měsíční splátky, nebo splatnost úvěru.

Existuje také mnoho variant pojištění úvěru, které Vaši hypotéku připraví na případ Vaší smrti, invalidity, pracovní neschopnosti či na rizika ztráty zaměstnání. Vám se díky tomu bude lépe spát, protože budete vědět, že o střechu nad hlavou jen tak nepřijdete.

Co budeme potřebovat pro získání hypotéky?

Doložit potřebné dokumenty, poté banka vyhodnotí bonitu klienta, jsou-li příjmy dlouhodobě udržitelné a dostatečné pro bezproblémové splácení úvěru. To probíhá nyní mnohem pečlivěji, než tomu bylo dříve. Pokud by banka při posuzování pochybila, klient by se toho mohl později dovolávat. „Hypotéky bez prokazování příjmů jsou již minulostí, i když v některých případech je možné tzv. zjednodušené dokládání – to však znamená pouze méně ‘papírování‘. Dostatečnost příjmů dnes banky ověřují vždy,“ dodává Dagmar Maradová z HYPOASISTENT. Banka se také podívá do úvěrových registrů, zda zde klient nemá negativní záznam – například že v minulosti špatně splácel jiné své úvěry nebo leasingy.

Dále se banka bude zajímat o předmětnou nemovitost. Požádá znalce o provedení odhadu (pokud odhad doposud nebyl připraven) a výsledek je velice důležitý i pro samotného klienta. Na základě odhadu se totiž definitivně určí, kolik maximálně mu banka na nemovitost půjčí. Pokud vyjde odhad příliš nízký, je potřeba tento rozdíl vykrýt dalšími vlastními zdroji, nebo dozajistit úvěr další vhodnou nemovitostí. Ačkoliv se proces může zdát zdlouhavý, zpravidla jde vše vyřídit rychle. Schvalování trvá v některých bankách pár dnů, v jiných je to otázkou i více než měsíce. Po schválení úvěru je důležité důkladně zkontrolovat, jestli podmínky čerpání hypotéky odpovídají způsobu úhrady kupní ceny dle navrhované kupní smlouvy. I v tomto je pomoc hypotečního specialisty k nezaplacení.

Dokumenty pro získání hypotéky?

Pro schválení budeme pro banku potřebovat zejména tyto:

  1. Žádost o hypotéku (na formuláři vybrané banky)
  2. Souhlas se zpracováním osobních údajů (na formuláři vybrané banky)
  3. Dva doklady totožnosti
  4. Potvrzení příjmu – 2 daňová přiznání u podnikatelů nebo výpisy z účtu a potvrzení o příjmu (na formuláři vybrané banky)
  5. Doložení účelu úvěru – například návrh kupní smlouvy ke kupovanému bytu
  6. Znalecký odhad – obvykle zařizuje hypoteční makléř nebo vybraná banka

Zdroj: HYPOASISTENT s.r.o.
Sokolovská 55
186 00 Praha 8
Czech Republic
Tel.: +420 222 982 557
www.hypoasistent.cz

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+