Jak na ucpaný odpad? Poradíme!

25.09.2017 /

Ucpaný odpad je nepříjemnou událostí, která dříve či později potká téměř každou běžnou domácnost, která nedodržuje striktní zásady v kuchyni či nemá v dřezu zabudovaný drtič odpadu. V jakém případě se dá problém zvládnout svépomocí a kdy už pomůže pouze drahý specialista?

Prevence

Ideální je samozřejmě preventivní opatření, které vám zajistí, že k problému vůbec nedojde. Základní prevencí jsou sítka v umyvadlech a vaně. Mohou být plastová či kovová – cena se pohybuje řádově v desetikorunách. Co se kuchyně týče – je dobré zamezit vniknutí zbytků jídla (hlavně tuků) do odtoku. Odborníci doporučují vyvarovat se např. i logru z kávy, o kterém se v minulosti hodně mluvilo jako o přírodním čističi odpadu. I když budete dodržovat tyto zásady, vyplatí se jednou týdně vypláchnout odpad vařící vodou.

Než použijete chemikálie…

Výrobci chemických prostředků na čištění odpadů na nás útočí prostřednictvím reklamy a snaží se nás tak donutit čistit odpad preventivně a samozřejmě s pomocí chemikálií. Pokud chcete přeci jen myslet na životní prostředí, nemusíte nutně hned sahat po těchto pomocnících. Výše uvedená prevence by měla stačit.

Příčiny ucpaného odpadu

  • potrubí zanesené organickými nečistotami (vlasy, zbytky jídel)
  • zanesené potrubí neorganickými nečistotami (písek, zbytky po malování apod.)
  • staré, příp. zarostlé, litinové potrubí
  • špatný sklon potrubí
  • zanesené potrubí tukem (stává se to, když vylejete tekutý olej do odpadu a ten pak tuhne a usazuje se na stěnách potrubí)
  • jiná závada (provrtané nebo rozsypané potrubí, vražený střep nebo prorostlé kořeny apod.)

Rozežírače nečistot. Co jsou zač?

Co jsou vlastně chemické čističe zač? Mohou obsahovat např. sodný louh (hydroxid sodný) a hliník. Některé fungují na bázi tzv. tenzidů v kombinaci s alkoholy, louhem sodným, chlornanem sodným nebo speciálními organickými látkami. Pro vysvětlení v zásaditých přípravcích tak reaguje hydroxid sodný s hliníkem ve vodě a vzniká při tom plyn a teplo, pomocí nichž se roztaví tuk a tím se odpad v ucpaných místech uvolní.

Samotným použitím těchto látek by ovšem mohlo dojít k explozi, proto se do plynného vodíku přidává ještě určité množství dusičnanů či dusitanů. Ty se přemění v amoniak. Při kontaktu s vodou je to silně žíravý čpavek, takže je třeba při práci s ním dávat velký pozor, chránit si oči a pokožku. Děti by u toho rozhodně být neměly.

Prevence s pomocí chemikálií není nutná

Pokud myslíte alespoň trochu ekologicky, měli byste přijít sami na to, že pravidelné preventivní ošetřování odpadu chemikáliemi není vůbec nutné a ani pro přírodu dobré. Pokud nestačí preventivní opatření, můžete sáhnout po jednoduchých mechanických metodách např. s použitím zvonu, spirály nebo odmontováním odtokové roury. Můžete sáhnout i po ručním nebo motorovém peru, které běžně seženete v hobby marketech. Při velmi silně zaneseném odpadu se doporučuje také čištění pomocí tlakové vody, která dokáže odstranit usazené nečistoty a tuky z potrubí.

Nejrazantnější řešení

Jestliže nic nezabírá a jste ochotni použít chemikálie, dodržujte opět předepsané zásady.

Univerzální čistič

Nejdoporučovanějším prostředkem je tzv. Krtek. Dá se sehnat v drogerii (lépe v té klasické).

Na plastové trubky

Máte-li plastové trubky, jsou vhodné kuličky louhu. Nasypte malé množství do odpadu a zalijte trochou vody. Pak nechte působit několik hodin, odpad by se měl uvolnit.

Nejrazantnější řešení

Někdo také používá kyselinu sírovou. Jedná se ovšem o jedno z nejrazantnějších řešení. Reakce chemikálií je velmi bouřlivá. Vzniká teplo, pára a může to i cákat. Když se uvolíte k tomuto řešení, zacházejte s ním velmi opatrně. Pokud by se některá z výše uvedených žíravin dostala do oka, mělo by to ošklivé následky.

Mechanické čištění

Pokud nečistoty uvízly hned za mřížkou v odtokovém kanálku, nemusíte rozebírat sifon, ale postupně je vytáhněte s pomocí silnějšího drátu zahnutého na konci (do tvaru písmene J). Jestliže se ucpávka nachází až v ohybu sifonu, musíte sifon odšroubovat. Postavte si před tím pod něj nějakou nádobu. Následně zbavte odtokovou trubku a její kryt všech usazenin a nakonec sifon důkladně propláchněte silným proudem vody.

Kdy pomůže odborník

Pokud všechny metody selžou nebo si nejste čímkoli jistí, svěřte čištění odborníkovi. Překážka se může nacházet až v kanalizaci. Na výběr máte buď instalatéra, nebo specializovanou firmu. Čistící vozy jsou vybavené nejen technikou pro čištění tlakovou vodou, ale mají i další prostředky pro mechanické čištění. Firmu si snadno vyberete na internetu nebo dejte na doporučení známých.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+