Změny týkající se trvalého bydliště. Platí už od června!

02.10.2017 /

V souvislosti s platnou novelou zákona o evidenci obyvatel přišly zásadní změny, které se týkají i trvalého bydliště. Pokud má občan trvalé bydliště na úřadě, nově bude mít tento údaj zaznamenán i v občanském průkazu. Jaké další změny ještě nově platí?

Novelou se mění i další související zákony, jako zákon o občanských průkazech nebo zákon o základních registrech, zákon o azylu či zákon o pobytu cizinců na území České republiky a jejich dočasné ochraně. Dosud nebylo trvalé bydliště mezi povinnými informacemi, od 1. června je to jinak. V průkazu tento údaj zůstane, a zatímco jste si ještě loni mohli vybrat, zda bydliště v průkazu chcete nebo ne, letos už vás to nemine a údaj zde zaznamenán bude.

Proč jsou změny tak důležité

Podle dosavadní právní úpravy nebylo možné z informačního systému evidence obyvatel např. zjistit, zda je adresa místa trvalého pobytu občana vedená na adrese obecního nebo městského úřadu. Problém byl zejména v soukroměprávních vztazích, kdy soukromé subjekty neměly možnost nahlížet do informačních systémů. Občanský průkaz je tak v podstatě jediným osobním dokladem, kterým je možné prokázat adresu místa trvalého pobytu.

Odhalení dlužníci

Nové změny by měly pomoci identifikovat osoby, které se skrývají před dluhy, nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Údaj o trvalém bydlišti bude také zanesen v informačním systému evidence obyvatel, v základním registru obyvatel a v informačních systémech cizinců. Ministerstvo vnitra tyto záměry potvrdilo ještě před vstoupením novely zákona v platnost.

Proč si lidé dávají trvalé bydliště na úřad

Na adresách úřadů často “papírově“ mají sídlo nejen dlužníci, ale i další lidé. Pádným důvodem v praxi bylo také např. získání parkování v rezidenčních zónách v Praze. (Nutno přiznat, že na tom městské části dobře vydělávají.) Na úřadech jsou ale napsané i děti. Důvodem je zpravidla fakt, že jejich rodiče se takto snaží získat pro ně místo ve vybrané školce nebo škole. V neposlední řadě jsou zde lidé, kterým se nepodařilo získat od pronajímatele smlouvu a trvalé bydliště si na adresu, kde aktuálně bydlí, přihlásit nemohou. I s tímto se do budoucna počítá. Už delší dobu se hovoří o tom, že pronajímatelé budou jednoho dne nuceni nahlásit nájemce povinně. Uvidíme, kdy se toto změní. Určitě vás o tom budeme informovat.

První změny ale přišly už v roce 2016

První změny však přinesl nový zákon o evidenci obyvatel už loni, kdy začal platit. V platnost tehdy vstoupilo např. ustanovení, díky němuž se může použít fikce doručení. Znamená to, že dopis je považován za doručený i přesto, že si jej, například i na adrese obecního úřadu, nikdo nevyzvedl.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+