Ušetřete za topení. Poradíme, jak na to!

09.10.2017 /

Přišel ten správný čas, kdy zajistit domov tak, aby vám z něj zbytečně neunikalo teplo. Stačí jen pár tipů, díky kterým můžete minimalizovat tepelné ztráty a ušetřit tisíce ročně.

Naučte se správně větrat

Pokud vlastníte tzv. rekuperační jednotku, máte vyhráno. Ta totiž dokáže pohodlně a hlavně spolehlivě zajistit řízené větrání a zdravé klima. Pokud ji nemáte, je třeba dbát na nárazové intenzivní větrání, kdy otevřete všechna okna. Bohatě bude stačit pár minut. Je třeba, aby se vyměnil vydýchaný vzduch za čerstvý. Pozor na ventilačku. Ventilačkou se do místnosti dostane málo čerstvého vzduchu, zato unikne hodně tepla ven.

Jak na úsporné vytápění

Není třeba zbytečně utrácet za energie, když nejste doma.

  1. Abyste vše zautomatizovali a zbytečně netopili v době, kdy to není třeba, pořiďte si termostaty. Díky nim jednoduše nastavíte teplotu v danou hodinu.
  2. Pokud nejste doma, stačí místnosti pouze „temperovat“. Vhodná teplota pro temperování je v rozmezí 17 až 19 stupňů Celsia. Tato teplota postačí, aby zdi nevychladly.
  3. Pokud jste doma, je ideální teplota v rozmezí 20 až 22 stupňů. V koupelně může být o něco tepleji, tedy když v ní zrovna trávíte čas. Na chodbách zase chladněji do 20 stupňů Celsia.
  4. Když klesne prostorová teplota o 1 °C, sníží to náklady na vytápění o cca 6 %.
  5. Ideální je, když snížíte teplotu v noci o cca 5 °C. Nižší teplotu na termostatu můžete nastavit už dvě hodiny před tím, než půjdete spát.
  6. Při větrání byste měli na krátkou dobu otevřít okna dokořán (cca 5 minut) místo toho, aby byla dlouhou dobu otevřená ventilačka.
  7. Během větrání vypněte topení.
  8. Závěsy, žaluzie a okenice by měly být v noci zatažené a zavřené. Snižuje to rychlou ztrátu tepla a zabraňuje chladu a průvanu.

Nechte teplý vzduch volně procházet domovem

Pokud máte doma radiátory, dejte pozor, aby nebyly překryté záclonou či závěsem nebo zastavěné nábytkem.

Odvzdušněte topení

Pokud vytápění „zurčí“, není teplo v topném tělese rozděleno rovnoměrně a voda už necirkuluje správně. Topné těleso musíte odvzdušnit.

Hliníkové fólie

Můžete za radiátory dát i hliníkové fólie, které odrážejí teplo do místnosti.

Zateplení, která pomohou

K největším tepelným ztrátám dochází díky nesprávnému zaizolování střech, oken a stěn. Díky tomu dochází k pronikání vlhkosti a profukování. Když zvolíte správnou izolaci, můžete ušetřit až 70 % z celkové částky za topení. Zároveň tím také zvýšíte hodnotu nemovitosti na realitním trhu. Co vy na to?

Naše tipy:

  1. Na dveře lze nalepit zespoda speciální izolační lištu.
  2. Spárami v oknech a dveřích vám mohou uniknout až 2 stupně Celsia tepla.
  3. Izolujte topné trubky. Je to jednoduché a s odůvodněným výdajem a nízkými náklady můžete ušetřit.

Kotel. Máte ten správný?

Všechno začíná a končí u kotle. Možná má už váš kotel nějaké ty roky odslouženo. Možná je na čase ho vyměnit. Ekonomicky nejvýhodnější jsou kotle kondenzační, které pracují v nízkoteplotním režimu a hodí se i pro podlahové vytápění. Vybírat můžete stacionární, závěsný, průtočný nebo se zásobníkem. Pokud nechcete kondenzační, sáhnout můžete po elektrokotli. Program Nová zelená úsporám nabízí i cenové zvýhodnění.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+