Z hadice designová sprcha. Skvělé osvěžení na zahradu!

04.06.2013 /

Většina z nás na léto nedá dopustit a těší se na něj jako na smilování, přesto jsou chvíle, kdy i nejhorlivější milovník tepla ocení studenou sprchu nebo se s chutí smočí v zahradním bazénu. Na trhu je přitom dostupná řada cenově přijatelných alternativ – bazénů, vířivek i slunečních sprch – které k montáži nevyžadují žádné kopání a náročné stavební úpravy. Ráno je zkrátka přivezete a už po obědě si můžete užívat osvěžení.

Nadzemní bazény

Stále ještě vnímáte bazén na zahradě jako přílišný luxus a bojíte se, že si jej nebudete moci dovolit? A už jste přemýšleli o nadzemním řešení? Tyto typy bazénů jsou na trhu dostupné již za cenu zhruba od 2 000 korun a na zahradě si je pohodlně postavíte i naplníte vodou pouhou svépomocí. Toliko výhody. Naopak negativum představují omezené rozměry, malá hloubka (max. bývá asi okolo 1,3 m), potřeba bazén sklidit na zimu a minimální cirkulace vody. Při výběru bazénu pamatujte na to, že musí být umístěn na rovné ploše a není možné jej umístit ve svahu. Pod něj vždy umístěte podkladovou plachtu, která chrání jeho dno a nezapomeňte také na plachtu na přikrytí, kvůli ochraně před nečistotami. Nadzemní bazény mají de facto vždy oválný či kruhový půdorys a jsou vyrobeny buďto z plastu, který tvoří pevný skelet a tělo samotného bazénu nebo řešeny jako beztvará hmota, který se vytvaruje samotným napuštěním vody. U druhého způsoby kritici lamentují nad možností protržení fólie. Počítejte také s tím, že tráva pod bazénem bude po jeho demontáži nevzhledná a ve špatném stavu, bude tedy potřebovat čas na regeneraci. Bazén vyžaduje také čistící zařízení, tzv. skiemer neboli filtrační jednotku. U nadzemních bazénů se přitom setkáváte v podstatě se dvěma druhy filtrace: kartušovou a pískovou. Prvně jmenovaná sice zachycuje jemnější nečistoty, zato se ovšem častěji zanáší, druhá je snadněji obslužná a o něco rozšířenější. Při koupi bazénu hleďte na nabízenou záruku (rozhodně chtějte více jak 2 roky, ideální je nadstandard v podobě 10 let) a také na to, zda jsou v ceně všechny potřebné komponenty i případné volitelné doplňky. Důležité jsou také provozní náklady, které jsou úzce spjaty s údržbou bazénu.

Zahradní sprchy a další prvky

Další možnosti osvěžení nabízejí praktické zahradní sprchy, pod nimiž se podle konkrétního modelu opláchnete buď jen studenou, nebo i teplou vodou. Nejlevnější modely jsou k dostání už za pár stovek. Jejich stojan většinou jen zapíchnete do země, připojíte hadice a můžete se sprchovat. Problém je, že pouze ve studené vodě. Pokud toužíte po vodě teplé, můžete sáhnout po dnešním trendu – sprše solární. Ta zpravidla disponuje rezervoárem (kapacita zhruba od 8 do 35 litrů) vybaveným solárními panely, které ohřívají vodu. Tento typ sprch je většinou osazen i směšovačem, který promíchá teplou vodu z rezervoáru se studenou vodou z hadice. Často nechybí ani praktický teploměr, který vám hned ukáže, zda je voda již ohřátá na příjemnou teplotu. Studená voda ve dvacetilitrové nádržce se ohřeje na jedno sprchování asi za hodinu, záleží samozřejmě na intenzitě slunečního svitu.

Zajímavým doplňkem jsou také zahradní vodotrysky a zavlažovače, které mohou být poháněny za pomoci solárních panelů jen sluneční energií a děti si s nimi dokáží vyhrát do sytosti. Zábavu mohou obstarat také vodní sítě k umístění do bazénku, ať už jde o branky určené k hraní vodního póla nebo síť přes kterou si můžete „pinkat“ např. nafukovacím míčem. K vděčným zahradním atrakcím (nejen) pro vaše ratolesti pak patří samozřejmě také různé násady na hadice, balónky k naplnění vodou či stříkací pistole.

Vířivka do zahrady

Bazén je příjemný, sprcha osvěžující, ale pokud chcete tu pravou relaxaci, uděláte nejlépe, sáhnete-li po vířivce. I ty jsou dělané v „zahradních“ verzích a řadě různých druhů. Vířivé vany se dělí mimo jiné podle počtu trysek a intenzity proudění vody. Co se týká typů, vířivé vany můžete mít v různém dezénovém provedení jako je kov, porcelán, nebo můžete obvod nechat potáhnout nějakou tapetou. Případně existují praktické nafukovací vířivky, které můžete po použití jednoduše vyfouknout a schovat. Nafukovací vířivka se vyrábí z pevných a odolných materiálů, které se používají při výrobě raftů. Vnější plášť je tvořen vzduchovými komorami  a mikrotryskami, které zaručí váš příjemný zážitek. A to nejlepší? Nafukovací vířivku máte připravenou k použití a k napuštění vodou už během nějakých deseti minut.

Při výběru bychom měli klást důraz také na tvar, cenu, barvu a dispozice prostoru, kam chceme vířivku instalovat. Vířivky se vyrábějí pro jednu, dvě, tři i více osob a je pouze na nás, s kolika lidmi jí hodláme sdílet. Vířivku snadno umístěte dle libosti na terasu, do zahrady nebo klidně pod nějaký přístřešek, abyste si jí mohli užívat za jakéhokoli počasí. Na vaše tělo působí vířivka, které dokáže dát masáž celému tělu, blahodárnými účinky. Hydromasáž pozitivně ovlivňuje nejen celkové zdraví, ale také výrazně přispívá k zlepšení vzhledu pleti, k zmírnění celulitidy, bolestí zad i kloubů a celkové obnově pružnosti pokožky. Vířivá vana je také ideálním místem například pro romantické chvíle, kdy si ve dvojici užijete pohodlí.

Popisky k fotkám v galerii

Voda nemusí padat jen shora, účel dobře splní i tato trendy stříkající plošina

Venkovní sprchy jsou dodávány v různých provedeních. Stylová dřevěná sprcha přitom osvěží každou zahradu.

I malá nafukovací vířivka pro dva může splnit svůj účel a dopomoci vám k zasloužené relaxaci.

Venkovní sprchy lze vhodně zakomponovat do zahrady tak, aby nepůsobily rušivě a přesto plnily svůj účel.

Pokud se někdy rozhodnete nainstalovat pevnou sprchu, můžete sáhnout například po této „palmě“.

Zajímavou alternativou je rovněž tato kaskádová designová sprcha.

Bazény bývají dodávány takřka výhradně v kulatém či oválném tvaru. Oválný je vhodnější, chcete-li si sem tam udělat alespoň pár temp.

Šikovný kutil zvládne na zahradě s pomocí bambusových tyčí vykouzlit i něco podobného. Ve sprše jste tak chráněni před zraky okolních zvědavců.

Zdroje: eshop.bazeny.cz, hydroservis.cz, www.trendir.com, bobvila.com, seasonalhomedecoration.com, mobilier-jardinvente.com, webtravelkhaolak.net, outdoorshower.at

Štítky: , ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+