Cohousing: Koncept blízkého sousedského bydlení láká i Čechy

16.06.2013 /

Anonymita velkoměsta může být příjemná a spousta lidí na ni nedá dopustit. Jsou však tací, kterým osobnější mezilidské vztahy a pouta chybí. A právě ti jsou ideálními adepty na realizaci trendu bydlení zvaného cohousing. Nemusíte ale hned stavět nový domov, využít můžete jen některých výhod cohousingu…

Cohousing je způsob bydlení, kde sice máte k dispozici plnohodnotné soukromí, ale zároveň užíváte společné prostory, se sousedy se aktivně scházíte a upevňujete vzájemné vztahy. Každá domácnost tak disponuje vlastním prostorem, navíc však všechny domácnosti spoluvlastní také společné prostory (kuchyň, posilovnu, společenskou místnost apod.) a vybavení (sekačku, automobil, nářadí atd.). Tento zajímavý koncept staví na tom, co bylo v minulosti nutností, na vzájemné sousedské výpomoci a utužování vztahů v komunitě, která mnohým nahrazuje např. odcizenou rodinu. Obyvatelé cohousingových projektů dobrovolně spolupracují, sdílejí a užívají společné prostory, a navzájem si pomáhají. Je tedy jasné, že tento koncept není pro každého, neboť vyžaduje aktivitu, osobní odpovědnost, otevřenost a chuť se družit.

Jak takový cohousing vypadá?

Fantazii se meze nekladou, neboť může jít stejně tak o bydlení v patrových bytových domech jako o řadu rodinných domků. Cohousing většinou vzniká jako iniciativa skupiny lidí, kterým se už zajídá moderní, konformisticky anonymní styl života a rádi by to změnili. Mnohdy jde o přátele, ještě častěji se však podobně smýšlející jedinci naleznou prostřednictvím inzerátů a internetových fór. Meze se nekladou ani co do formy vlastnických vztahů, ani co do věkového složení obyvatel. Většinou se ovšem jedná o družstevní nebo spoluvlastnické bydlení. Lákavý pro mnohé je fakt, že většinou mají co hovořit do výsledné podoby projektu, neboť se na něm podílejí od samotného počátku (návrhu), až po následnou organizaci. A zatímco v severní a západní Evropě (cohousing má kořeny v Dánsku) má cohousing bohatou a dlouholetou tradici, do České republiky se jeho idea dostala a začala realizovat teprve před nějakými pěti lety. Podle dostupných statistik dnes ve světě funguje více než tisícovka cohousingových projektů, z toho více jak po stovce právě v Dánsku a také v USA.

Cohousing v ČR

V České republice doposud neznáme jediný zcela dokončený větší cohousingový projekt, několik iniciativ postupně své snahy kvůli náročnosti vzdalo, jiné na realizaci svých snů o blízkém sousedském bydlení vytrvale pracují. Principy cohousingu se však můžete inspirovat i vy a mnozí lidé tak ke své spokojenosti také činí. Představte si například situaci, kdy bydlíte v satelitním městečku a rádi byste si na zahradě postavili třeba saunu nebo malou posilovnu. Samotným se vám do takové investice momentálně jít nechce, víte ovšem, že 3-4 domácnosti ze sousedství by podobné zařízení také uvítaly. Proč se tedy nedomluvit s nimi a nekoupit saunu společně? Úspory za projektování, materiál, realizaci i provoz jsou enormní a ještě utužíte vzájemné vztahy. Obdobně můžete přemýšlet také v případě konkrétního vybavení, např. zahradní sekačky, mulčovače, vrtačky nebo i špičkového vysavače.

Některé výhody a nevýhody cohousingu

+ Své sousedy znáte předem a sblížíte se s nimi již během realizace projektu, nečeká vás tak překvapení např. v podobě sousedů „bručounů“.

+ Celý projekt je de facto „váš“, ušitý na míru, obyvatelé jsou tak pozitivně motivováni k angažovanosti i po nastěhování.

+ Vzhledem k častému kontaktu s ostatními členy skupiny odpadá pocit osamění (který jinak hojně zažívají např. senioři) a sociální izolace, skupina může nahradit i rodinu a v podstatě se jí pro mnohé stává.

+ Je to levnější – při výstavbě i za provozu se totiž uplatňují principy sdílení i svépomoci.

+ Jelikož se všichni znají a „kryjí si záda“, dává takovýto způsob bydlení obyvatelům pocit bezpečí.

– Podle Diany Leafe Christianové, autorky knihy Creating a life together, je úspěšnost realizace cohousingových projektů v zahraničí jen asi 25 %.

– Může jít o rizikový podnik, neboť nemáte jistotu, že i po investici spousty času, energie a peněz bude projekt úspěšně dokončen.

Cohousing jako řešení pro seniory

Populace v České republice stárne a mnoho lidí dožívá v nedůstojných podmínkách v osamění. Taková jsou bohužel fakta. Domovy pro seniory jsou často jen komplexy na nezbytné „dožití“, a tak se nedivme, že se do nich mnozí senioři zrovna nehrnou. Cohousing by však mohl být řešením pro aktivní seniory a nabízet schůdnou alternativu pro druhou polovinu jejich životů. Stárnutí v komunitě neboli senior cohousing již v zahraničí úspěšně funguje (většinou jako vlastní iniciativa budoucích seniorů) a tamní obyvatelé si tento způsob bydlení nemohou vynachválit.  Budou Češi také dostatečně uvědomělí v přípravě na vlastní stáří? To ukáže čas.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+